До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке La Spugnatura в нішевій парфумерії: відповідь з фото

Що таке La Spugnatura, розповідають експерти бренду Acqua Di Parma, які відродили та зберігають старовинну техніку здобування парфумерної сировини

Техніка La Spugnatura (спонжування) — це унікальній ремісничій метод екстракції парфумерної сировини. Завдяки їй можна отримати рідкісну та дорогоцінну цитрусову есенцію. Нею володіють лише кілька ремісників на всю Італію. Здавна техніку використовували виключно для отримання есенції з плодів бергамоту.

Реклама

Бренд Acqua di Parma, що надихається італійською спадщиною, досліджує спонжування на іншому цитрусовому, Arancia Vaniglia. Це фрукт з "міста апельсинів" Рібера на Сицилії, сорт якого має ніжний ванільний підтон. Його есенція — гіркувато-солодка.

Техніка передбачає екстракцію есенції вручну. Ремісники вправними рухами розрізають кожен плід на дві рівні частини за допомогою добре заточеного ножа.

Потім, використовуючи інструмент у формі ложки з назви "каваторе", відокремлюють шкірку від м'якоті.

Одразу після цього апельсинові шкуринки вручну пресують на морських губках, які вбирають всю есенцію. Губка, гнучка і м'яка, зберігає всі ольфакторні грані фрукту, таким чином отримана сировина має унікальний парфумерний потенціал.

На завершальному етапі ремісникові треба точними рухами вичавити губки, наповнені ефірною олією, в керамічну місткість, щоб зібрати насичений цитрусовий еліксир. Оскільки виробнича потужність повністю залежить від ручної обробки, цей інгредієнт — рідкісний та цінний.

100 кг фруктів дають всього 300 г есенції, а два ремісники за день можуть переробити 300 кг фруктів.

Цікаво, що техніка відповідає принципам сталого виробництва: використовуються всі компоненти безвідходно.

Техніку La Spugnatura використовують в ароматі Acqua di Parma Arancia la Spugnatura. Радісний, світлий, цей аромат тішить, немов проміння італійського сонця. Ванільний апельсин поєднується з нотами жовтого мандарину та гіркого мигдалю; дрібка чорного перцю робить аромат струнким і гострим.

Паковання заслуговує окремої згадки: тривалий процес починається з виготовлення гіпсової форми, в яку вручну заливають порцелянову суміш, щоб сформувати флакон у стилі ар-деко.

Форму кілька разів обертають навколо своєї осі, щоб суміш рівномірно розподілилася по боках, а потім перевертають догори дном, щоб вилити зайве.

Флакон залишають сохнути на 30—40 хвилин, після чого виймають з форми у твердому вигляді. Далі ремісник допрацьовує кожен флакон, щоб отримати рівну та гладку поверхню, приємну на дотик.

Потім флакон занурюють у ванночку з глазур'ю і ставлять в піч на 8 годин, протягом яких флакон набуває насиченого синього кольору, що підкреслюється блискучим покриттям.

Завершальним штрихом є декорування флакона вручну білими, помаранчевими та золотими кольорами, натхненими інгредієнтами парфумів, після чого флакон запікається вдруге, щоб закріпити декор.

Флакон закриває синя порцелянова кришечка, а його горлечко виготовлене за унікальною технологією шліфування, розробленою спеціально для Acqua di Parma. В нього вбудований знімний гвинтовий розпилювач.

Навіть з етикеткою все дуже цікаво: її виготовляють із залишків порошку мармурових кар'єрів (!).

Про Acquadi Parma

Італійський дім, заснований в 1916, оспівує "Arte di Vivere", мистецтво жити, та піклується про збереження природи, культури та мистецтва.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.