До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мадонна відповіла людям, що критикували її зовнішність

Мадонна відповіла всім, хто пліткував про її зовнішній вигляд на церемонії Grammy.

Реклама

Нагадаємо перебіг подій. У Лос-Анджелесі пройшла 65-та щорічна церемонія вручення премії "Греммі", яку називають наймасштабнішою музичною подією у світі. 64-річна Мадонна взяла мікрофон, щоб анонсувати виступ Сема Сміта та Кім Петрас з піснею Unholy, яка отримала премію Греммі, і подякувала дуету за сміливість у музиці. Однак не стільки промова зірки привернула увагу, скільки її зовнішність. Фото розлетілися соцмережами, їх обговорювали користувачі, не соромлячись в епітетах. Співачку звинувачували у зловживанні філерами, закликали її "прийняти свій вік і припинити чіплятися за молодість", а також писали токсичні коментарі типу "Які прикрі речі роблять люди, щоб залишатися модними: вони перетворюються на клоунів і фріків". Зірковий телеведучий Пірс Морган взагалі опублікував невдалу світлину Мадонни з підписом "Я вважав, Геловін вже позаду".

Мадонна, на щастя, не належить до тих людей, хто після подібної токсичної хвилі сховається зализувати рани. Вона опублікувала пост в Інстаграм, де відповіла хейтерам.

"Для мене було честю представити Кім Петрас і Сем Сміт на "Греммі", – зазначила співачка. – Я хотіла присудити останню нагороду, "Альбом року", але вирішила, що важливіше представити першу трансжінку, яка виступила на "Греммі", — це момент, який увійшов в історію!! На додачу, вона таки отримала Греммі!!

Замість того, щоб зосередитися на тому, що я сказала у своїй промові, а саме про подяку за безстрашність таких артистів, як Сем і Кім, багато людей вирішили приділити увагу виключно моїм фотографіям, зробленим великим планом камерою з довгим об’єктивом, який спотворив би будь-яке обличчя!!

Знову я потрапила у сяйво ейджизму та мізогінії, якими пронизаний світ, у якому ми живемо. Світ, який відмовляється поважати жінку, якій виповнилося 45, і відчуває потребу карати її, якщо вона й надалі залишатиметься сильною, працьовитою та авантюрною".

"Я ніколи не вибачалася ні за свій творчий вибір, ні за те, як виглядаю чи одягаюся, і не збираюся починати, – додала Мадонна. – Мене принижували засоби масової інформації від самого початку моєї кар’єри, але я розумію, що все це – випробування, і я щаслива, що прокладаю новий шлях, щоб усім жінкам, які стоять за мною, було легше в наступні роки. Як казала Бейонсе, "Ти не розіб'єш мою душу". Я з нетерпінням чекаю ще довгих років підривної поведінки, розсунення кордонів, протистояння патріархату, а більше всього – насолоди від власного життя".

Тут складно щось додати, проте давайте згадаємо, чи ми самі поблажливі до зовнішності інших людей. Певно, що ні. Ми звично дорікаємо знаменитостям та інфлюенсерам на зловживання уколами краси, ми обговорюємо те, як дорослішають жінки, наче вік або філери – це щось огидне та має засуджуватися.

Суспільного консенсусу щодо того, як мали б поводитися жінки, що старіють, не існує. З одного боку, це настанова "дорослішати гідно" (наче можна робити це негідно). Це передбачає таке: приймати свої зморшки та овал обличчя, відмовитися від пластики, обирати скромне вбрання, "не молодитися". З іншого боку, сивина та повнота сприймаються як занедбаність. Суспільство настільки безапеляційне та жорстоке, що для Лінди Євангелісти набір ваги став приводом зачинитися в чотирьох стінах на кілька років.

Жертвою мізогінії (женоненависництва) може стати хто завгодно – бо така поведінка та її демонстрація вважається суспільно прийнятною. Між тим, мерзенні та жорстокі коментарі, що стосуються зовнішності, мають зникнути назавжди – не тільки із соцмереж, а й з думок. Коли жінки зростають у суспільстві, яке не знає поблажливості щодо віку та краси, нема чого дивуватися, що вони вдаються до екстремальних заходів, від дієт до операцій, щоб мати вигляд, за який все одно врешті будуть засуджені.

Чи не час провести гігієну власних думок? Складно відмовитися від постійного оцінювання інших, проте варто завжди пам'ятати: дієздатна людина має право робити з власним обличчям і тілом те, що забажає. Все, що залишається оточенню, – поважати цей підхід. Бо жоден не має виправдовуватися, почуватися винним або стурбованим щодо власного віку та зовнішності.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.