До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як позбутися чорних цяток: говорять експерти

Як позбутися чорних цяток? Навряд чи знайдеться людина, яка хоча б раз не замислювалася над цим. Ці крихітні закупорені пори можуть докучати навіть тим, хто скрупульозно доглядає за шкірою. Хороша новина полягає в тому, що існують різні способи впоратися з ними — це просто питання пошуку правильного методу для вашої шкіри.

Що таке чорні цятки?

Чорні цятки (чорні точки, чорні крапки) — це пори, які заблоковані відмерлою шкірою та жиром. "Чорні крапки — це термін, яким позначають відкриті комедони, — пояснює докторка Мері Соммерлад . — Це волосяний фолікул або пора, яка заповнена кератином, шкірним салом і брудом з навколишнього середовища. Шкірне сало кремового кольору окислюється під дією кисню з повітря, це робить його чорним. Звідси і термін".

Реклама

Білі комедони знаходяться під шкірою та не мають впливу кисню, тому залишаються білими.

Чорні цятки можуть з’явитися на ділянках з крупними порами, наприклад, на носі, підборідді та лобі. Від їх появи ніхто не застрахований.

Що спричиняє чорні цятки?

Здебільшого вони спричинені накопиченням жиру, мертвої шкіри та бруду. Клінічний фахівець із догляду за обличчям та експерт із догляду за шкірою Кейт Керр каже: "Це може бути спричинено кількома факторами: наприклад, надмірним виробленням шкірного сала, що пов’язане з нашими гормонами. Стрес також може ще більше порушити гормональний баланс; а ще можуть бути винними олії в складі засобів догляду за шкірою та насичені зволожувальні продукти, які насправді можуть завдати більше шкоди, ніж користі, і заблокувати пори". Генетично великі пори або дуже жирна шкіра можуть ускладнити ситуацію і в поєднанні зі згаданим вище гормональним дисбалансом призвести до надмірного вироблення шкірного сала.

Як позбутися чорних цяток

Спосіб видалити чорні цятки залежить від причини, якими викликана їх поява. "Будь-яка закупорка пор є результатом надмірного вироблення жиру, а якщо клітини шкіри не злущуються ефективно, це призводить до накопичення сміття в порах", — пояснює Керр. Будь-яка перешкода природному злущенню та вивільненню шкірного сала може заблокувати пори.

Багато речей здатні заважати оновленню клітин, наприклад, густі креми та олії, що закупорюють пори. "Шукайте продукти, на яких зазначено, що вони не містять олій або некомедогенні, — пропонує докторка Анджалі Махто. — Хоча це не гарантує, що ці формули не спричиняють вугрів, вони кращі, ніж продукти, на яких немає такої позначки".

Головне — використовувати інгредієнти та формули, які можуть допомогти оновленню шкіри. "Ретинол покращує природне оновлення клітин та запобігає закупорюванню пор, — каже фахівчиня з догляду за обличчям Шані Дарден. — Саліцилова кислота також є ще одним чудовим інгредієнтом, оскільки глибоко проникає в пори, щоб зробити шкірне сало менш в'язким та густим, що допоможе запобігти появі чорних крапок та висипів".

Докторка Соммерлад також радить шукати змивні засоби для очищення, які містять бензоїлпероксид або саліцилову кислоту. Водночас вона застерігає від нанесення великої кількості різних активних речовин, щоб уникнути подразнення шкіри. Хімічне відлущування є ключовим (саліцилова кислота — це лише один із хімічних відлущувальних засобів), і його слід регулярно включати в ритуали з догляду, щоб уникнути блокування пор. Докторка Соммерлад радить звернути увагу і на азелаїнову кислоту, яка працює також і з гіперпігментацією.

"Я б не радила використовувати жорсткі механічні скраби, які можуть пошкодити шкіру, — додає докторка Махто. — Намагаючись видалити чорні крапки, ми іноді зловживаємо скрабами та гаджетами; краще вибирати хімічний відлущувальний засіб для видалення верхнього шару мертвих клітин шкіри". Хімічні пілінги в клініках краси можуть бути дуже корисними, оскільки в них застосовують більш концентровані формули з більшим вмістом саліцилової або гліколевої кислот.

Очищувальний засіб із саліциловою кислотою, The INKEY List
Тонік від чорних цяток з кислотами BHA Blackhead Power Liquid, COSRX
Маска Blackhead Clearing, Dermalogica
Сироватка Beauty Sleep Resurfacing Serum, Honest Beauty
Цитрусовий очищувальний засіб Balance & Purify Citrus Cleanser, Aurelia London
Очищувальний засіб Enzyme Cleanser, Dr Barbara Sturm
Освітлювальна сироватка Visible Brightening CicaGlow Concentrate, Elizabeth Arden
Стрічки для видалення чорних цяток Lift Off Pore Strips, Starface
Очищувальний засіб Pure Clarity Deep Clean PHA Cleanser, Scientia
Коригувальний засіб комплексної дії для жирної шкіри Effaclar Duo+ Blemish Treatment, La Roche-Posay

Чи можна видавлювати чорні цятки?

Після того як ви налагодили ритуали догляду за шкірою, щоб попередити чорні крапки, можна позбутися тих, що вже існують. Найкраще доручити це фахівцю, який фізично екстрагує їх із шкіри. "Я б не рекомендувала робити це самостійно вдома — існує високий ризик утворення рубців і проникнення запалення глибоко в шкіру", — каже докторка Махто. Смужки для пор можуть тимчасово допомогти, але власникам чутливої ​​шкіри їх слід уникати.

Чи працюють гаджети проти чорних крапок?

Відповідь усіх експертів, з якими спілкувався британський Vogue, була одностайною. "Я б взагалі уникала приладів від чорних крапок, тому що ризик утворення синців, пошкоджень шкіри та пігментації занадто високий, щоб їх рекомендувати, — каже докторка Соммерлад. — Косметологічні процедури в салоні безпечніші, тому краще звернутися до дерматолога". Шані Дарден радить дотримуватися м’яких процедур і зосереджуватися на послідовному застосуванні засобів.

Як позбутися чорних крапок на носі?

Якщо ви хочете швидко їх позбутися, найкращим рішенням стане догляд за обличчям у досвідченого косметолога. Як уже згадувалося, видалення в домашніх умовах ускладнене, і щоб зробити це ретельно, швидко та безпечно, бажано звернутися до професіонала. Якщо вам все ж не терпиться, обов’язково робіть "чистку" після теплого душу.

Що робити з чорними цятками на спині

Чорні цятки на тілі є поширеною проблемою. Як з ними боротися? Приблизно так само, і з цятками на обличчі, — складнощі полягають в розташуванні. Дарден радить відлущувальний пілінг для тіла Alpha Beta від Dr Dennis Gross, який поєднує AHA та BHA кислоти, зменшує ризик виникнення забитих пор та надлишкового виділення себуму. "Уникайте тісного одягу, оскільки вологість може посилити чорні цятки. Використовуйте засіб для душу, що містить саліцилову кислоту, залишаючи його принаймні на дві хвилини перед змиванням", — каже доктор Соммерлад. Після тренажерного залу обов’язково прийміть душ і переодягніться.

Освітлювальний спрей для тіла, Murad
Відлущувальний засіб для тіла Alpha Beta, Dr Dennis Gross

Як запобігти появі чорних цяток?

Профілактика — це ключ до успіху. "Я завжди рекомендую проводити догляд за обличчям кожні чотири-шість тижнів (це відповідає природним циклам оновлення шкіри), — пояснює Керр. — Тим, хто схильний до висипань або акне, варто планувати візит приблизно під час овуляції, тобто в середині циклу, щоб спробувати придушити будь-які гормональні прориви в зародку". Керр додає: "Професійні процедури допомагають стимулювати оновлення клітин та механічно видаляють комедони — пам’ятайте, прищі виникають саме через комедони". Таким чином, професійний догляд допомагає створити чистий аркуш, який потім важливо підтримувати вдома".

В будь-якому разі варто на деякий час позбутися будь-яких кремів з надто насиченими текстурами і подивитися, як відреагує шкіра. Обов’язково робіть регулярне відлущування, а також швидке очищення після занять спортом. Може виявитися, що самої сироватки достатньо для зволоження — за словами Керр, гіалуронова кислота менш важка, ніж традиційні зволожувальні засоби, і її більш ніж достатньо для ефективного зволоження шкіри.

Текст: Hannah Coates та Tish Weinstock
За матеріалами
vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.