До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Повний посібник із боротьби з екземою, псоріазом і пігментацією

Група експертів — лікар загальної практики, дерматолог, фахівець з традиційної медицини та дієтолог — дають поради стосовно догляду за шкірою, яка потребує особливої уваги

Екзема

Якщо у вас екзема, ви добре знайомі з тими потрісканими, сухими та лускатими ділянками шкіри, що мають яскраво-червоний вигляд на більш блідій шкірі або попелястий, майже сірий — на темній. Якщо її не лікувати, екзема стає більш лускатою, свербіжною, товщою та гіперпігментованою.

Реклама

Терапевт

"Є дві основні причини екземи: "дірявий" кишківник (підвищена кишкова проникність) — стан, що утворює слабке запалення у відповідь на частинки їжі, що просочуються через стінки кишечника, та/або аномальна кишкова флора (дисбактеріоз), коли трильйони бактерій у вашому кишківнику виходять з рівноваги, призводячи до запалення. Це спричинено раціоном з високим вмістом цукру, рафінованих вуглеводів, низьким вмістом клітковини та оброблених продуктів", — каже лікар загальної практики Сабін Доннаї, чия високотехнологічна діагностична клініка Viavi у Лондоні пишається цілісним підходом. "Але є й інші винуватці, зокрема хімікати та інші речовини в кремах, лосьйонах і мийних засобах, а також у побутовій хімії". Її порада — дивитися на все, а не просто лікувати шкіру. Креми, антибіотики та інші поверхневі рішення насправді не дадуть довготривалого результату.

Дерматолог

"Є три стовпи в лікуванні екземи, — каже консультантка-дерматологиня Емма Веджворт. — По-перше, ми зміцнюємо шкірний бар’єр за допомогою зволожувальних кремів, які допомагають шкірі відновлюватися. По-друге, долаємо відхилення в імунній системі шкіри, лікуючи сверблячі плями лікувальними кремами — у США наразі розробляються креми більш цільової дії: вони називаються інгібіторами фосфодіестерази та послаблюють запалення. Якщо вони не допомагають, підключаємо світлотерапію, а також імунодепресанти у вигляді ін’єкцій і таблеток".

Естетист

П’єтро Сімоне, власник лондонської клініки в готелі Flemings Mayfair, каже: "Уникайте гліколевої кислоти, барвників, ароматизаторів, мінеральних олій, нестабільного вітаміну С і ретинолу".

Лікар традиційної китайської медицини

"Акупунктура покращує здоров’я шкіри, відновлює шкірний бар’єр і полегшує дискомфорт у людей з екземою, — каже лікар традиційної китайської медицини Джон Цагаріс, який практикує в клініці Harrods Wellness. — Щоб доповнити його, ми використовуємо трави, зокрема лакрицю, хризантему та півонію".

Дієтолог

"Детокс є ключовим, оскільки системний вплив токсинів погіршує стан шкіри пацієнтів з екземою, — каже Люсі Міллер сертифікована дієтологиня, нутріциологиня в Баті та Лондоні. — Життєво важливою є протизапальна дієта з низьким вмістом алергенів, яка містить багато пребіотичних і пробіотичних продуктів, клітковини та корисних жирів. Вона має охоплювати мінімум оброблених харчових продуктів, цукру, рафінованих вуглеводів та алкоголю, щоб збалансувати рівень цукру в крові. Це допомагає контролювати запалення, балансувати гормони та покращувати імунітет".

Псоріаз

Це аутоімунне захворювання, що спричиняє надлишковий обмін клітин шкіри, які можуть накопичуватися та утворювати потовщені бляшки. Немає швидкого вирішення проблеми, але при правильному лікуванні можна добре впоратися з мінімальними загостреннями.

Терапевт

"Приберіть те, що викликає проблему, і додайте те, що її полегшує. У переважній більшості випадків це природним чином вилікує псоріаз", – каже Доннаї. Вона радить своїм пацієнтам зосередитися на восьми речах:

  1. Надавайте перевагу непереробленим продуктам (горіхи замість нутелли, м'ясо замість сосисок, яблука замість джему тощо).
  2. Переконайтесь, що не загострюєте чутливість до глютену і молочних продуктів.
  3. Зробіть тест на токсини та сліди важких металів (ртуть та інші метали можуть спровокувати або загострити псоріаз).
  4. Налагоджуйте роботу кишківника ("Дослідження свідчать, що кишкова проникність або негерметичність кишківника може сприяти розвиткові псоріазу").
  5. Використовуйте правильні добавки.
  6. Регулярно займайтеся спортом.
  7. Спіть по вісім годин щоночі.
  8. Практикуйте глибоке розслаблення.

Дерматолог

"Псоріаз може бути пов’язаний зі способом життя, коли хворі частіше курять, вживають алкоголь і мають вищий індекс маси тіла, тому інколи його зміна може допомогти", — говорить Веджворт. Залежно від тяжкості перебігу Веджворт застосовує креми з вітаміном D та світлотерапію.

Естетист

"Менше значить більше. Будьте простіше, — каже Кетрін Маккензі Патерсон, засновниця KMP Skin. — Уникайте продуктів із сильним ароматом і використовуйте оклюзивні креми, щоб зменшити шорсткість. Світлодіодна терапія типу Dermalux Flex також може давати чудовий результат".

Лікар традиційної китайської медицини

"Псоріаз є одним із найпоширеніших і добре вивчених захворювань, які ми лікуємо за допомогою китайської медицини, — каже Цагаріс. — Він спричинений імунологічною реакцією на різні екологічні, системні чи психологічні фактори. Акупунктура ефективно знімає стрес, який часто призводить до загострення псоріазу. Це також може полегшити біль, особливо у випадках псоріатичного артриту". Цагаріс також призначає китайські трави, зокрема шавлію, лакрицю або лігустикум, щоб заспокоїти запалення та відновити здоровий шкірний бар’єр.

Дієтолог

"Високий рівень зонуліну, білка, який відкриває міжклітинні з’єднання та спричиняє синдром підвищеної кишкової проникності (так званий синдром дірявого кішківника), часто пов’язаний із псоріазом, тому зробіть аналіз крові, щоб виміряти його", — каже Міллер. Її рекомендації містять вживання вітамінів A, B і D, омега-3 і кверцетину. Велика кількість розчинної клітковини також допоможе контролювати рівень цукру в крові та зменшити запалення.

Пігментація

Ті надокучливі плями на лінії вилиць, невеликі плями постакне, які перетворюються на стійкі темні плями, веснянки, що змінюють рівномірний колір обличчя… Звучить знайомо?

Терапевт

"Я бачив кількох клієнтів, у яких з'явилася пігментація після косметичних процедур, тому що вони нехтували забороною перебувати на сонці протягом певного періоду часу, — каже Доннай. — Сонце найчастіше провокує пігментацію". Доннай радить SPF50, щоб уникнути подальших пошкоджень, та домашній догляд з вітаміном С і ретинолом.

Дерматолог

Веджворт рекомендує продукти з ніацинамідом і вітаміном С, але також призначає ретинол та гідрохінон або таблетки від мелазми. "Важливо визначити, який тип пігментації саме у вас, — каже вона, — не всі методи лікування діють однаково. Наприклад, лазери можуть бути чудовими для сонячних плям, але здатні погіршити інші типи пігментації".

Косметолог

"Щоб пригнітити пігментацію та нейтралізувати надлишок меланіну в шкірі, — каже Дія Айоделе, естетикиня і засновниця West Room Aesthetics, центру догляду для жінок з різним кольором шкіри, — напередодні косметологічних процедур темну шкіру слід готувати за допомогою сироватки, що інгібує тирозиназу. В іншому випадку меланінові клітини почнуть хаотично виробляти меланін. Шкіра представників європеоїдної раси зазвичай дозволяє приступати до процедур того ж дня, але краще все ж готувати шкіру, — це дає кращі результати".

Лікар традиційної китайської медицини

Цагаріс використовує методи акупунктури для зменшення гіперпігментації шляхом руйнування пігменту під поверхнею шкіри. "Ця терапія швидко допомагає шкірі поглинути надлишок меланіну і при цьому не пошкоджує епідерміс. Тон шкіри вирівнюється".

Дієтолог

"Деяка пігментація пов’язана з гормональним фоном, але це можна вирішити за допомогою харчування, — каже Міллер. — Я би радив протокол харчування для гормонального балансу, узгоджений з професійним дієтологом, а також зосередився б на дієті, багатій на антиоксиданти та поліфеноли, щоб зменшити кількість вільних радикалів, зменшити запалення та підтримати оновлення шкіри".

Текст: KathleenBaird-Murray
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.