До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як доглядати за шкірою під час війни: відповідає лікарка-дерматологиня

Які найпростіші маніпуляції можна робити, щоб запобігти висипанню? Чого варто уникати під час догляду за шкірою? На ці та інші запитання про здоров’я шкіри відповідає Яна Китаєва — дерматологиня та засновниця клініки Method Clinic.

Чому під час війни чимало людей почали зіштовхуватися з проблемою висипів на шкірі?

Реклама

Основний чинник — це сильний стрес. У відповідь на стрес збільшується вироблення кортизолу й адреналіну, ці гормони роблять шкіру жирнішою, реактивнішою та схильною до запалень. Також порушення гігієни робить свій внесок у погіршення стану шкіри. Шкіра — це найбільший орган, її важливо очищати двічі на день. Упродовж дня на поверхні накопичується велика кількість бактерій, грибків, поту. І не забуваймо, що на фоні стресу часто порушується харчування, що супроводжується вживанням великої кількості солодкого, борошняних виробів або молочних продуктів і провокуватиме появу комедонів.

Як стрес виплаває на функціонування шкіри?

Себоцити — клітини сальної залози, мають безліч рецепторів до гормонів. Під час стресу відбувається активне підсилення синтезу кортизолу й адреналіну наднирковими залозами. Вони також стимулюють вироблення яєчниками тестостерону та ще активнішого дигідротестостерону. Це призводить до збільшення розмірів сальної залози, підвищеного виробництва шкірного сала. Себум або шкірне сало — живильне середовище для бактерій, тому підвищуються ризики запалення та формування гнійників.

За допомогою яких найпростіших маніпуляцій можна запобігти висипам?

Обов’язково вмивайтеся двічі на день, навіть якщо на обличчі не було косметики і ви не виходили з дому. Рекомендується використовувати косметичні засоби для жирної шкіри (молочко, пінка, гель) з рН 5.0-5.5 (тобто злегка підкиснені). Неприпустиме використання лужного мила, протирання шкіри спиртом, використання агресивних ПАР (поверхнево-активних речовин), ментолу — всі ці речі руйнують ліпідний бар’єр, підсилюють втрату вологи. Врешті шкіра стає жирнішою, але водночас зневодненою — тоді можливе лущення в комбінації з іще більшим жирним блиском. Вмивати шкіру треба теплою водою, не гарячою й не надто холодною. Рухи робити м’які, масажні, не варто терти шкіру, щоб її не травмувати. Після очищення треба нанести зволожувальний крем, що містить АНА кислоти, цинк, бісаболол з гліцерином, цераміди, ніацинамід. Намагайтеся дотримуватися принципів правильного харчування, заповнювати дефіцити мікроелементів та вітамінів в організмі, якщо такі є. Мінімізуйте стрес.

У багатьох людей зараз немає змоги використовувати звичний догляд. Які легкодоступні препарати чи засоби ви порадили б, що допоможуть зберігати хороший стан шкіри?

У сфері лікувального догляду аптечний арсенал великий. Найголовніше – очищення. Важливо вибирати м’які засоби з фізіологічним pH. Можу сміливо рекомендувати Noreva Exfoliac Gentle, SVR Sebiaclear Hydra, La Roche-Posay Effaclar H, Cerave. Креми, що легко доступні в аптеках, — це SVR Sebiaclear Hydra, Bioderma Sebium Hydra, La Roche-Posay Effaclar H, Noreva Exfoliac Reparatrice. В разі загострення акне використовуйте SOS-засоби, які треба наносити локально й короткий період на запалення: цинк-саліцилова паста, крем з бензоїлпероксидом (2,5-5%), гель з азелаїновою кислотою, рідкий розчин кліндаміцину. Важливо не травмувати й не "роздирати" гнійників. Це може спричинити формування рубців і синюшно-багряних плям постакне. Нині багато лікарів-дерматологів консультують безплатно, тому скористайтеся такою можливістю. Лікарі клініки Метод завжди на зв’язку.

Як лікувати шкіру внутрішньо в часи війни? На що звернути увагу в харчуванні? Які вітаміни вживати?

Рекомендую під час війни вживати магній (магній гліцинат) — знижує чутливість шкіри до нейрогенного стресу. Бажано в комбінації з В6 (піридоксин) — допомагаєте підтримати шкірний бар’єр. Цинк-піколінат регулює виділення сала. Омега-3 зміцнює бар’єрну функцію, місцевий імунітет, зменшує запалення. Вітамін D стимулює шкірний імунітет (вживати в профілактичній дозі 2000 МО в першій половині дня). Що стосується харчування, робіть вибір у бік овочів, які багаті на клітковину, і не забувайте: овочі мають становити 50% вашої тарілки. Вибираючи джерело тваринного білка, краще розглядати телятину, тому що в ній менше гормонів, ніж у курятині та свинині. І не забуваймо про водний режим, якщо організм зневоднений — шкіра теж страждатиме. Якщо ви умовно здорові, випивайте 1.5-2 л води на добу.

Які продукти найзгубніше впливають на стан шкіри?

З раціону важливо усунути коров’яче молоко, солодкі йогурти, газовані напої, білий хліб, мінімізувати солодке (торти, тістечка, морозиво). Всі ці продукти підсилюватимуть викид інсуліну, що веде до підсиленого впливу андрогенів (чоловічих статевих гормонів, які в жінок теж є) на сально-волосяний комплекс. Зрештою, виникає запалення в шкірі або прищик.

Які б загальні поради з питань догляду за шкірою ви хотіли б дати?

Головна рекомендація — це систематичність. Догляд має бути регулярним, краще використовувати якнайменше засобів двічі на день, ніж влаштовувати б’юті-марафони з безліччю баночок кілька разів на тиждень. Хороше очищення і легкий крем, які використовуватимете двічі на день, зроблять для вашої шкіри більше, ніж суперкрута маска, яка вже третій місяць припадає пилом на поличці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.