До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Холодно: зимовий догляд за шкірою

Коливання температур, холод і вітер пошкоджують захисний бар’єр шкіри, роблять її чутливою, спричиняючи почервоніння, лущення та свербіж. Про нюанси зимового догляду за шкірою розповідають експерти: національна тренерка Starlit Group Каріна Балаєва. засновниця та CEO швейцарського бренду Instytutum Наталія Деркач; дерматологиня, співзасновниця Litus Clinic Ірина Літус

Балаклава, Bevza

"Важливо пам’ятати, що чутливість – це не тип, а стан шкіри, її реакція на зневоднення й пошкодження, – каже Наталія Деркач, засновниця та CEO швейцарського бренду Instytutum. – Основа догляду взимку – грамотне м’яке очищення, інтенсивне зволоження та догляд одночасно зі зволожувальними компонентами й оклюзивами, які допоможуть "запечатати" вологу в шкірі і запобігти трансепідермальній втраті вологи".

Реклама

Очищення

Критично важливо не користуватися агресивними засобами для вмивання. В Україні жорстка вода, яка висушує шкіру сама по собі, а пінки та лужні засоби додатково пошкоджують захисний бар’єр (кислотну мантію шкіри).

Очищувальна сироватка W Cleansing Serum. Majesta

В ідеального засобу для вмивання є кілька важливих характеристик, – каже Наталія. Він має бути:

1. Слабокислим. Це дозволить підтримати захисний бар'єр шкіри та створить оптимальні умови для балансу мікрофлори;

2. Безсульфатним. Сульфатні засоби надто агресивні, можуть спричинити стягнутість і пересушеність;

3. З додатковими зволожувальними компонентами. Засіб має максимально пом‘якшувати та розгладжувати шкіру. Такого ефекту можна досягти завдяки гіалуроновій кислоті, вітаміну Е, алантоїну та провітаміну В5.

Очищувальний засіб Transforming Melting Cleanser, Instytutum.
У складі також є бакучіол (рослинний аналог ретинолу), мультимолекулярна гіалуронова кислота, натуральні олії та вітамін Е для інтенсивного зволоження, і провітамін B5 для регенерації шкіри

Для шкіри з розацеа або холодовою алергією потрібен особливий догляд, каже Ірина Літус. Треба почати з м'якого вмивання, оскільки "обтяжувальний фактор" для шкіри взимку – трансепідермальна втрата вологи. Ірина радить перейти на кремові формули – молочко, бальзами, креми. Навіть пінка для вмивання взимку – це компроміс. Гелі ж взагалі краще залишити для теплої пори року.

Бальзам для зняття макіяжу та очищення шкіри Triple-Oil Balm Make-Up Remover & Cleanser, Sisley, містить олії бабасу, що живить шкіру, каріте, що відновлює; макадамі, що імітує гідроліпідну плівку і пом’якшує шкіру, а також олія манго та бісаболол для заспокоєння шкіри.
Очищувальний бальзам Mediplorer, Dr.Medion, після нанесення перетворюється на олійку, а в його складі – іонізована колоїдна платина, що нейтралізує активні форми кисню та є транспортом для доставки в шкіру гіалуронової кислоти. Олії ши та оливи зволожують і заспокоюють.

Тонізування

Шуба, Bibliotheque Nationale, навушники, Bevza

Після вмивання наносимо тонер. Наталя Деркач каже, що краще обрати саме тонер-міст (засіб у формі спрея), адже ним можна додатково зволожувати суху шкіру впродовж дня.

Flawless Hydra Mist, Instytutum, містить гіалуронову кислоту, алое вера, провітамін B5 (пантенол) та алантоїн.
Brume Perfection Eclat, Novexpert, спрей потрійної дії, що захищає від забруднення, запобігає утворенню пігментації та надає шкірі сяйва. Цей спрей можна використовувати не лише як тонік, після очищення та перед нанесенням основних засобів догляду, але й як фіксатор макіяжу та після перебування на сонці. Ми б радили брати його на гірськолижний курорт, але…

Зволоження

Сукня, Total White

"Щосезону ми стикаємося зі змінами стану шкіри, а також міфами щодо її догляду, – розповідає Каріна Балаєва. – Топ-міф зими звучить приблизно так: "Не можна зволожувати шкіру, бо вода "замерзне" в капілярах". Звучить страшно? Тоді розберемо міф, а саме ту його частину, де йдеться про капіляри".

Каріна пояснює, що пошкодження капілярів можливе за багатьох чинників, але, з огляду на зимові умови, найчастіше це трапляється за рахунок коливання температур. Різкий температурний контраст пошкоджує капіляри. Саме тому обличчя так рясно червоніє, коли ми заходимо в тепле приміщення з вулиці, та що інтенсивніші ці коливання температур, то неминучіші пошкодження.

Якщо в мороз нанести на обличчя засіб з легкою, гелевою, емульсійною чи флюїдною текстурою, то на нас чекає ефект "розриву", але як саме це може відбутися? "Уявімо, що під мікроскопом структура замороженої води налічує мільйони маленьких та дуже гострих голок, – продовжує Каріна. – Саме під дією морозу така текстура буквально замерзає і подразнює шкіру на поверхні, викликаючи підвищену чутливість, почервоніння, сухість, лущення, стягнутість".

Існує кілька ключових зимових рекомендацій для підтримання шкіри у здоровому та комфортному стані. Тут важливо дотримуватись лише двох головних принципів:

1. Вранці — живити шкіру, тобто надавати перевагу засобам із живильною, поживною текстурою. Зазвичай це живильний крем, крем інтенсивної дії, відновлювальний крем, бальзам або масляні сироватки з рослинними оліями, які ми можемо додавати до крему для збагачення його текстури.

Олія для обличчя, Luce di Sorrento
Олія для обличчя Advanced Youth Watery Oil Abeille Royale, Guerlain

"Якщо у вашому догляді є декілька засобів, які потребують нанесення в один прийом, наприклад, під час ранкового ритуалу, – тоді нашарування відбувається від найлегшої до найщільнішої текстури: спочатку сироватка, потім крем", – нагадує Каріна Балаєва. Наносити засіб потрібно мінімум за 20, а краще за 40 хвилин до виходу, особливо в морозні дні.

Сироватка № 1 de Chanel
Сироватка Essential Flow Serum, Kenzoki
Сироватка Capture Totale Le Serum, Dior
Сироватка Life Plankton Elixir, Biotherm

2. Ввечері — зволожувати, тобто надавати перевагу засобам з легкими, зволожувальними текстурами. Це може бути емульсія, флюїд, легкий зволожувальний крем.

Засоби для догляду треба наносити за 40 хвилин до сну для повного поглинання шкірою, а також задля уникнення набряків вранці.

The Cream – Exceptional Rejuvenating Care Orchidée Impériale, Guerlain

Екстрений догляд

Окрім коливань температур, ще одним неприємним симптомом взимку є зневоднення шкіри в сезон опалення. Каріна Балаєва радить звернути увагу на засоби у формі бустерів (наприклад, маска-бустер H.E.О Medik8), використання яких дає можливість посилити захисний барʼєр шкіри, перекриваючи одразу три головні її потреби: зволоження, живлення та захист. Вони запобігають проявам небажаних симптомів і реанімують шкіру.

H.E.O Mask, Medik 8, працює також зі зневодненою шкірою, яка відчуває підвищену чутливість, а також із проявами сухості (тьмяний колір обличчя, нерівномірна текстура, мімічні зморшки, лущення). Маска наповнює обличчя та покращує відчуття.
Маска з ефектом карбоксітерапії SpaOxy Gel, Dr. Medion для зневодненої, млявої і втомленої шкіри насичує киснем, повертає гладкість і сяйво. Містить гіалуронову кислоту, комплекс вітамінів С та Е, екстракти женьшеню, кісточок винограду, дамаської троянди

Відновлення та захист

Сукня, Katimo, сережки, Only Good

Наталія Деркач радить засоби на основі керамідів (вони діють як клей, що скріплює клітини шкіри, перешкоджаючи трансепідермальній втраті вологи), сквалану, пре- та пробіотиків, – вони зміцнять захисний бар’єр, заспокоять та збалансують мікробіом шкіри. Також взимку та в міжсезоння особливо ефективні адаптогени – вони допоможуть шкірі легше адаптуватися до зовнішнього стресу, заспокоюють подразнення та мають потужний антиоксидантний ефект. у Instytutum є відповідний засіб SuperBiotic Plant-Based CeramideCream з адаптогенами (гриб альбатреллус, роза дамаська та плоди черимої), пре- та пробіотиками.

Зволожувальний захисний крем Salva-Derm захищає, заспокоює і зволожує нормальну і чутливу шкіру. Олія макадамії забезпечує ліпідний баланс, пребіотик БіоЕколія® відновлює і підтримує здорову екофлору і баланс мікробіома, посилюючи природні захисні властивості шкіри. Екстракт водоростей зволожує, пом’якшує і виводить токсини з шкіри, бореться із запаленням, зміцнює і оновлює шкіру. Гіалуронова кислота зволожує і наповнює її зсередини. Мікрокристалічна целюлоза розгладжує шкіру і створює захисний шар, що запобігає втраті вологи.

Якщо шкіра в нормальному стані, зволожена та не реактивна, – додає Наталя Деркач, – можна додавати інтенсивний догляд з проблеми: наприклад, аби додатково працювати зі зморшками чи гіперпігментацією. Але саме взимку важливо надавати перевагу неагресивним, м'яким активам. Наприклад, підійдуть засоби з гранактивнимретиноїдом та мікроінкапсульованимретинолом, які проникають у глибокі шари шкіри, запускаючи м'яку трансформацію та не провокуючи подразнення заново. А ось із кислотами краще почекати до другої половини весни".

Креми для холодної погоди

Шуба, Bibliotheque Nationale

Шкірі з розацеа або схильній до холодової алергії потрібні зволожувальні засоби, що відновлюють гідроліпідну мантію. Вони мають містити гіалуронову кислоту, засоби з оліями (але перевіряйте, щоб ці олії були некомедогенні). Але для довгих прогулянок у мороз або вітряну погоду, обов'язково використання колдкремуIt's a must, – зауважує Ірина.

Фото: Anastasiia Vlasova

Стиль: Anya Matviiuk

Модель: Polina Campos-Rodrigues

Макіяж і зачіски: Valentina Galay

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.