До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ефективні та безпечні: гід мікрострумами

Мікроструми — найпопулярніша б’юті-процедура останніх років. Про переваги мікрострумової терапії і те, як вона працює, розповідає лікар-дерматовенеролог, головна тренерка ALFA Development Олена Скрипникова.

Сонячний період — не найкращий час для апаратних процедур. Цей стереотип міцно оселився в нашій свідомості. Але що, коли справді активні процедури можна робити весь рік, без огляду на ультрафіолет, погоду, вік і стан здоров’я? Мікрострумова терапія годиться для всіх і завжди. Під впливом мікрострумів нормалізується робота сальних залоз, гояться запалення, поліпшується відплив лімфи й венозної крові, зменшуються набряки й синці під очима, поліпшуються обмінні процеси, клітини насичуються киснем і поживними речовинами, збільшується вироблення колагену й еластину, що також підвищує пружність шкіри і зменшує зморшки. Мікроструми також допомагають шкірі швидше гоїтися після агресивних хімічних пілінгів, лазерного шліфування та пластичних операцій.

Реклама
Як це працює

Струми низької частоти й малої сили (звідси слово "мікро" в назві) змінюють електричний потенціал клітинних мембран. Виникає ефект будильника: клітина немов прокидається, активізує обмін речовин і відкриває мембранні канали, через які негайно починається рух молекул. Мікроструми запускають вироблення аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ) — органічної сполуки, джерела енергії для безлічі клітинних процесів, активуючи вироблення колагену й регенерацію клітин шкіри. У результаті дрібні зморшки розгладжуються, колір обличчя помітно покращується, овал підтягується.

Мікроструми запускають лімфодренаж і венозний відплив, зменшуючи набряклість шкіри й усуваючи синці під очима. Покращують колір обличчя, сприяючи зміцненню судинної стінки (профілактика куперозу). Підтверджено, що під впливом мікрострумів на 30—40% збільшується транспортування амінокислот, а синтез ДНК, білків, ліпідів та інших важливих для клітини молекул може зрости вп’ятеро. Саме тому мікроструми вважаються однією з основних процедур у косметології, спрямованої на омолодження клітин шкіри й підшкірно-жирової клітковини.

Сучасні технології передбачають, що використовується дуже низький рівень струму, що відповідає електричному потенціалу людського тіла. Мікроструми працюють як зовнішнє джерело енергії, яке організм може використовувати для швидкого відновлення і сяяння шкіри.

Трішки історії

У 70-х мікроструми активно використовували лікарі як фізіотерапію для лікування паралічу м’язів обличчя. Мікрострумову терапію успішно використовували в класичній медицині. Клінічна практика засвідчила побічний ефект: гарну шкіру. Дерматологи оцінили б’юті-ефект й вирішили запозичити процедуру мікрострумової терапії в терапевтів. Сьогодні мікроструми знімають запалення шкіри (у разі акне й чутливості), їх додають до програм реабілітації після інвазивних процедур і пластичних операцій.

Плюси мікрострумів

З усіх струмових процедур мікрострумова терапія має мінімальні загальнотерапевтичні протипоказання (майже без протипоказань) і найліпше переноситься.

Мікроструми — універсальна й комфортна процедура. Її можна робити незалежно від сезону й за різних станів шкіри. Мікроструми вписуються в будь-які програми з догляду. Їх можна використовувати для antiage-терапії, лікування дерматологічних захворювань (розацеа, всіх стадій акне), для боротьби з птозом, набряклістю, а також щоб відновити шкіру або підготувати її до лазерного шліфування рубців, ліпосакції й навіть до пересадження волосся. Післяопераційна реабілітація за допомогою струмів також триває швидше.

За допомогою мікрострумів можна глибоко зволожити шкіру, наситити її потрібними корисними речовинами й інгредієнтами. Якщо пройти призначений лікарем курс, можна позбутися пігментації й гіперчутливості.

Мікрострумова терапія призначена для профілактики й лікування будь-якого типу старіння. Допомагає в разі деформаційного старіння обличчя, коли овал "пливе", оскільки підтягує м’язи обличчя й виводить зайву рідину, від чого обличчя на вигляд свіже та скульптурне.

Що відчуває пацієнт

Зазвичай відчуття від процедури приємні. Людина не відчуває проходження струму через тканини. Навпаки, у процесі багато хто з пацієнтів зазначає про заспокійливий ефект.

Про технології й апарати

Для максимального ефекту й широкого впливу найліпше використовувати струми мультичастотного діапазону. Якщо спрощено, хвилі різної частоти проникають на різну глибину й допомагають вирішувати різні завдання. Що більше частот в арсеналі косметолога, то більше проблем він може розв’язати. Сьогодні особливо цінується американська запатентована технологія плавальних частот Sequencing. У ній втілений принцип зворотного біологічного зв’язку: апарат підтримує потрібні параметри залежно від мінливого опору шкіри.

Важливо переконатися, що мікрострумовий апарат, на якому працює косметолог, пройшов американську і європейську сертифікацію. Наприклад, американський бренд Bio-Ultimate Platinum від Bio-Therapeutic отримав FDA, ISO і СЕ-сертифікати, що підтверджують ефективність і безпеку процедури.

Чим відрізняються між собою мікроструми й міостимуляція

Не треба плутати мікрострумову терапію й міостимуляцію. Якщо, згадуючи про мікрострумову терапію, пацієнти розповідають про виразне скорочення м’язів у процесі, найімовірніше, їм робили іншу процедуру. Сіпатися м’язи обличчя змушує міостимуляція. Вона має поверхневий ефект без виразної властивості відновлювати й омолоджувати. Все тому, що струм працює на поверхні. Зазвичай такий ефект використовують для домашньої терапії.

Що відбувається під час процедури?

Мікрострумова терапія працює на двох рівнях: впливає на клітини й тканини шкіри.

На клітинному рівні

Відновлюється мембранний потенціал і як наслідок — нормалізується клітинний метаболізм.

Стимулюється активність фібробластів.

Нормалізується активність меланоцитів і пришвидшується деградація меланіну.

Поліпшується клітинний імунітет.

На рівні тканин

Поліпшується мікроциркуляція.

Відновлюється м’язовий тонус.

Відбувається зволоження (унаслідок підвищення синтезу в дермі глікозаміногліканів і введення зволожувальних засобів).

За допомогою мікрострумів проводять процедури для обличчя (лімфодренаж, міоліфтинг, іонофорез і антивікову терапію), для тіла (тонізація м’язів, ліфтинг, лікування целюліту), лікують шкіру голови.

Із чим впораються мікроструми

Птоз, провисання овалу обличчя;

старіння шкіри, втрата тонусу, зморшки;

випадання волосся;

ліфтинг грудей і сідничної зони, антицелюлітні програми;

терапія набряків, лімфостазу;

гіперпігментація.

Мікроструми також рекомендовані в процесі догляду за гіперчутливою, жирною і проблемною шкірою.

Мікроструми в домашньому догляді

Останній рік приніс кардинальні зміни в наше життя — зокрема й у б’юті-ритуали та звички. Ми навчилися доглядати за шкірою без допомоги косметологів і дерматологів. Компанії почали адаптувати свої професійні апарати під програми домашнього догляду. Американська естетистка Джорджія Луїс, яка працює з Дженніфер Еністон, Енн Гетевей і Дженніфер Лоуренс, вважає, що домашні девайси стануть ще популярнішими. "До кінця 2021 року приблизно 7—8 людей з 10 матиме хоча б один б’юті-гаджет удома", — запевняє вона.

Чим відрізняються професійні апарати від домашніх?

Передусім фізичними характеристиками: зрозуміло, професійні — набагато потужніші. Крім того, кількість програм, що їх має професійне обладнання, набагато більша, ніж можуть запропонувати домашні девайси.

Мікрострумовий масажер Bear, Foreo

Щоб досягти мінімального видимого ефекту від застосування домашніх гаджетів, потрібно дотримувати двох умов: по-перше, використовувати гаджет постійно, без перерв і канікул. По-друге, використовувати спеціальну косметику, розроблену під мікроструми. По-третє, дотримувати інструкцій, щоб не нашкодити собі.

Система ageLOC Boost, сироватка й мікрострумовий масажер Nu Skin, у продажу з вересня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.