До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В точку: що треба пам’ятати про акне

Акне сьогодні стало дуже поширеною хворобою. Якщо раніше вважалося, що воно буває тільки в підлітків і зрідка — у дорослих людей 45+, то сьогодні це лихо часу. Що таке акне, як воно проявляється і як його лікувати, vogue.ua розповідає Олена Баранова, лікарка-дерматовенерологиня, сертифікована тренерка AlfaSPA Development.

Давнє як світ

Для початку: акне — не проблема останніх років. Вона була актуальна й у минулому — ще в Стародавній Греції лікарі знали й розпізнавали це захворювання. У своїх працях Арістотель і Гіппократ детально описують симптоми (про них — трохи нижче). Назва хвороби змінювалося впродовж багатьох років. Перші повідомлення про використання будь-яких речовин у лікуванні датовані періодом Римської імперії. У сучасному світі діагноз "акне" або "вугрова хвороба" ставить лікар дерматолог.

Реклама

Багато хто вважає, що з акне стикаються лише підлітки й щасливо позбуваються цієї проблеми після статевого дозрівання. Однак, за даними досліджень, на акне страждають 51% жінок віком від 20 до 29 років і 35% жінок віком від 30 до 39 років. Висипання в дорослої людини найчастіше бувають у нижній частині обличчя, у підлітків — на лобі й поступово поширюються іншими зонами.

Причину акне може встановити тільки професійний лікар-косметолог або дерматолог. Але загострення може спровокувати що завгодно, від стресу й балансу гормонів до вживання шоколаду й молочних продуктів.

Симптоми акне

Акне — одне з найпоширеніших запальних захворювань шкіри, спричинене зниженням її бактерицидної функції й активізацією патогенної мікрофлори. Сальні залози, головне завдання яких — зволоження й пом’якшення шкіри, під впливом несприятливих чинників виробляють підвищену кількість секрету. Унаслідок сальний мішечок розтягується, секрет ущільнюється, до нього домішуються ороговілі клітини епідермісу й різні забруднювальні частинки. Так на шкірі з’являються комедони (відоміші як вугрі). Шкіра набуває неохайного та хворобливого вигляду, а розширені пори стають потенційними інкубаторами для інфекцій.

Чорні точки (комедони) утворюються, коли сальні залози заткнені надлишками шкірного сала, частинками шкіри й пилом. Особливо часто вони з’являються в Т-зоні (лоб, ніс, підборіддя). До появи чорних цяток можуть призвести "гормональні вальси", куріння, любов до жирної та швидкої їжі, захворювання шлунково-кишкового тракту, ендокринної системи, дихальних шляхів, невідповідні засоби для догляду за шкірою й звичка чіпати обличчя.

Акне і солярій

Ультрафіолет "лікує" прищі, бо має певну здатність до дезінфекції, а засмага приховує синюшно-червоні сліди постакне. Однак високі дози ультрафіолету спричинюють зворотний ефект: послаблюють імунну систему, підсилюють вироблення шкірного сала й погіршують злущування рогового шару в протоках сальних залоз, а відтак викликають загострення акне й збільшення кількості прищів. Часто, після відпочинку в спекотних країнах, у людей, що страждають на акне, хвороба загострюється, хоча під час відпустки все було прекрасно.

Під тиском

У боротьбі з акне люди готові на багато що. На жаль, багато які кроки марні, а деякі — небезпечні. Категорично не можна видавлювати прищі. Це може призвести до катастрофи: інфекція потрапляє в глибокі шари епідермісу й дерми, підсилюючи запалення, а в процесі видавлювання прищиків передається від запалених елементів акне до незапалених, інфікуючи і їх також.

До аналогічних наслідків призводить і частий дотик до обличчя. Прищі з’являються в зонах тертя (здебільшого на шиї під комірцями сорочок у чоловіків), стиснення (наприклад, телефоном) або інших механічних впливів.

Помилки в догляді за шкірою з акне

Головна помилка — відсутність системи в догляді за шкірою. Важливо не просто виконувати комплекс процедур, що охоплює очищення, тонізацію та зволоження. І не проґавити жодного етапу. Методичність і послідовність — ключі до успіху.

Поширена помилка — використання косметичних засобів різних марок. Різні компоненти цих засобів можуть призвести до підвищеної чутливості шкіри й запальних процесів. Важливо використовувати засоби, які призначив лікар.

Ще одна хиба в боротьбі з акне — надмірне вживання косметичних засобів. Не варто призначати собі програму для догляду самостійно або думати, що частіше — означає краще. З очисними засобами, тоніком, масками важливо дотримувати інструкції, щоб не нашкодити шкірі (пересушити її, порушити гідроліпідну мантію, пошкодити мікробіом).

Три етапи

Для очищення згодяться пінка або гель. Жодного антибактеріального чи звичайного мила! — цей коментар може здатися дивним, адже сьогодні люди добре обізнані з правилами догляду за шкірою. Але в боротьбі з акне навіть найосвіченіші втрачають холоднокровність. Іноді засоби з текстурою молочка можуть провокувати запалення. З моєї практики добре зарекомендував себе пінистий гель SoSkin AKN Foaming Cleansing Gel для проблемної шкіри, до складу якого входить азелаїнова кислота, ніацин, мікроелементи мідь і цинк, які зменшуватимуть саловідділення й перешкоджатимуть утворенню чорних цяток.

SoSkin AKN Stop Imperfection Moisturiser

Для тонізації. Після очищення пінкою / гелем потрібно протерти обличчя лосьйоном або тоніком за допомогою ватного диска. Тонік звужує пори й балансує функції шкіри, надаючи їй матовості. Чудовий SoSkin Gentle Purifying Lotion для проблемної шкіри з активними компонентами, як-от ретиніл пальмітат (вітамін А), триклозан, молочна кислота, які матимуть протизапальний та антимікробний вплив.

Gentle Purifying Lotion, SoSkin

Для зволоження. Завершальний етап догляду — зволожувальний крем за типом шкіри. SoSkin AKN Stop Imperfection Moisturiser — зволожувальний крем, який не тільки оптимально зволожує та надає матовості шкіри, а й слугує прекрасною основою під макіяж.

SoSkin AKN Stop Imperfection Moisturiser

Такий комплекс процедур щодня вранці й увечері допоможе нормалізувати роботу сальних залоз і не пересушуватиме шкіру. Як додатковий догляд за проблемною шкірою можна використовувати маску на основі білої, зеленої глини, камфори, лактобактерії Purifying Mask SoSkin (не частіше як двічі на тиждень).

Глибоке очищення Glycolic New Skin Cream на основі гліколевої кислоти, олії жожоби, екстрактів квітів гібіскусу (не частіше одного разу на тиждень).

Glycolic New Skin Cream

Протизапальна сироватка Stop Imperfection Serum на основі молочної й саліцилової кислот, ефірної олії чайного дерева усуває запальні елементи.

Протизапальна сироватка Stop Imperfection Serum, SoSkin

Для складання індивідуальної програми лікування акне важливо звернутися до лікаря-косметолога.

Про бренд SoSkin

SoSkin Paris — натуральна, екологічно чиста й безпечна французька космецевтика. Бренд має статус преміумного й пропонує весь спектр засобів для домашнього догляду, а також протоколів для дерматологів, лікарів-естетистів і косметологів.

Наприкінці 80-х французький біохімік, лікар Олександр Дінгас заснував на півдні Франції косметичну лабораторію SoSkin, філософія якої — зберегти шкіру й перезапустити її власні ресурси, не завдаючи шкоди. У SoSkin вважають, що ефективність косметологічних процедур полягає в їхньому здоровому балансі. У формулах засобів бренду використовують гіалуронову кислоту й протеїни, чинники росту й активні рослинні екстракти.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.