До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як врятувати губи від сухості: розповідають експерти

У холод губи стають особливо сухими й обвітреними. Як врятувати їх від сухості, розповідають експерти.

"Зима — особливий період, особливо для людей, яким доводиться багато говорити через професію, і для тих, хто страждає на атопічний дерматит, — узимку він підсилюється", — каже лікарка вищої категорії Владлена Аверіна. "Губи тріскаються й обвітрюються з безлічі причин, — додає візажистка Євгенія Козлова, — серед яких — мороз, сухе або спекотне повітря; перепади температур; механічна взаємодія: покусування, облизування, пощипування. Через це шкіра втрачає вологу, і губи страждають".

Реклама

Найдієвіше — дати губам спокій і не торкатися до них без зайвої потреби. Чіпати і зривати суху шкіру не можна: виникають мікротравми, які погіршують стан шкіри, а також слугують відкритими воротами для інфекції. Тим, хто звик взимку облизувати, покусувати губи, у кого вони постійно лущаться і в тріщинах, Владлена Аверіна радить мікродози філерів у дозуванні по 0,3—0,5 мл: вони не дають доповненого об’єму, зате прекрасно борються із сухістю.

Є і внутрішні причини, які спричинюють сухість губ. Серед них Євгенія Козлова називає:

  • недостатнє споживання рідини;
  • проблеми кишково-шлункового тракту;
  • дефіцит вітамінів А і Е;
  • шкідливі звички: алкоголь, куріння тощо;
  • вагітність (особливо токсикоз).

У цих випадках догляду за ніжною шкірою губ доведеться надавати більше уваги. Владлена Аверіна радить бальзами для губ, до компонентного складу яких входить гіалуронова кислота або гідролізований колаген — вони відновлюють і зволожують. Жирна основа — ліпша, вона замикає вологу в шкірі. Наносити такі засоби рекомендується не менш як за 30—40 хвилин до виходу, щоб вони подіяли й утворили бар’єрну захисну плівку на губах. Особливо це стосується зими й морозів. Якщо температура плюсова, можна скористатися гігієнічною помадою або бальзамом безпосередньо на вулиці.

Зволожувальний живильний бальзам для губ Hydra-Essentiel, Clarins

"Поживні бальзами важливо використовувати не тільки перед виходом на вулицю, а й після їди. Це допоможе утримати вологу в шкірі, підтримати захисну функцію епідермісу. Важливо, щоб бальзам не викликав алергії й подразнення, — доповнює Євгенія. — А якщо губи лущаться і тріскаються, ліпше використовувати лікувальні бальзами для тріщин. На тюбиках вказують функцію „Відновлення"".

Домашній догляд

У домашньому догляді варто використовувати жирні бальзами, а також скраби для губ, які не містять агресивних абразивних частинок, наприклад, дрібних частинок шкаралупи волоського горіха або абрикосових кісточок. Найчастіше м’які скраби для губ містять м’які поліетиленові кульки. На жаль, не дуже дружньо щодо природи, але дбайливо щодо ніжної шкіри губ.

Скраб для губ Lip Scrubtious, M.A.C

З народних засобів найбільше відомий звичайний мед, не патока, а саме мед, який через два місяці після збору перетворюється на цукрову кристалізовану суміш. Ним можна трохи обробити губи й шкіру навколо них, залишити на пів години. Звісно, такий варіант годиться тільки для тих, хто не має алергії на мед. Після того, як мед змито водою, треба нанести гігієнічну помаду або бальзам. Така домашня процедура має відновлювальний, протизапальний ефект.

Dior Addict Lip Sugar Scrub

"HydroPeptide має приголомшливий двоступеневий пілінг Polish & Plump Peel, — каже Олена Скрипнікова, AlfaSpa Development. — Він містить мікрочастинки з вітаміном С, який виконує антиоксидантну функцію, тонізує шкіру, а також 5% молочну кислоту, яка глибоко, інтенсивно зволожує і пом’якшує". До компонентного складу також входять пептидні комплекси, які відновлюють тканини. У такий спосіб губи отримують очищення, ексфоліацію, стимуляцію кровопостачання, поліпшення трофіки тканин, і завдяки цьому — поліпшення ніжної зони губ".

Двоступеневий пілінг Polish & plump peel, HydroPeptide

Не варто нехтувати засобами для нічного догляду. Один з безпрограшних варіантів — препарат з паризьких аптек Homeoplasmine.

Homeoplasmine

Чудово працюють і спеціальні нічні маски для губ. Їх наносять перед сном на очищену шкіру й не змивають до ранку. За цей час шкіра пом’якшується і зволожується.

Beautydrugs Lip Sleeping Mask
Нічна відновлювальна маска Lip Sleeping Mask Berry, Laneige
Маска для губ з пептидами Liplock Hydrator, HydroPeptide

"Французький бренд SoSkin має прекрасний засіб для губ, — каже Олена. — Він показаний для відновлення шкіри, усунення сухості й пошкоджень, допомагає запобігти зневодненню й кисетним зморшкам навколо рота. Його оліїста текстура надзвичайно приємна, не липне й не скочується. До компонентного складу входять пептидні комплекси, високоякісні очищені олії, антиоксидант вітамін Е, який не дає шкірі стоншуватися й цілюще впливає на неї загалом".

Lip Plumper, SoSkin

Салонні процедури

"Ін’єкції з гіалуроновою кислотою або амінокислотами дають тривалий ефект, — каже Владлена. — Також добре працює плазмотерапія. Плазму вводять як у слизову частину, так і в саму тканину губ. Те саме з бустерами й біоревіталізантами: коли треба підсилити кровопостачання, мікроциркуляцію, зміцнити судинну стінку, щоб губи стали наповненішими, можна використовувати й вільну гіалуронову кислоту. Важливо пам’ятати: вона викликає дуже сильний набряк упродовж доби, а ефект — недовготривалий". Повторювати процедуру доведеться за 3—4 тижні.

Дерматокосметолог, експерт з ін’єкцій, лікар Андрій Ваганов-Дашков підтверджує, що ін’єкції не розв’язують проблеми сухості губ раз і назавжди. "Люди не звикли постійно надавати уваги стану шкіри губ. Але щойно ситуація стає критичною і приносить підвищений дискомфорт, не треба зволікати. До самолікування краще не вдаватися, тому що під обвітрюванням може ховатися захворювання хейліт. Його треба грамотно лікувати вітамінотерапією і спеціально підібраними засобами для зовнішнього застосування", — додає він.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.