До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи тепло тобі, красуне: що потрібно знати про алергію на холод

Морозний рум’янець на всю щоку здається ознакою краси й здоров'я. Але якщо він не минає і за годину, і за дві після повернення з вулиці — цілком можливо, це симптом холодової алергії. Докладніше про прояви, причини алергії на холод і способи її мінімізувати розповідає Тетяна Святенко, експертка МОЗу зі спеціальності "Дерматологія", професорка, докторка медичних наук, віцепрезидентка Української асоціації лікарів-дерматовенерологів.

Vogue Italia, листопад 2016

Алергія на холод — не міф і не модний діагноз, у деяких країнах вона докучає кожному десятому. І хоча проблема не вписується в межі класичної алергології: антитіл до низьких температур організм не виробляє, — але це справжнє імунне захворювання. Кілька років тому вчені виявили генетичну мутацію, що визначає схильність до нього. У разі типової алергії, наприклад, на пилок чи їжу, алергени в організмі сполучаються з імуноглобулінами — захисними білками імунітету й утворюють так звані імунні комплекси, які й запускають ланцюжок алергічних реакцій: нежить, свербіж, почервоніння шкіри. У разі алергії на холод кріопреципітати (ті ж самі імунні комплекси) з’являються під впливом низької температури й запускають симптоми алергії: свербіж і висипи. На щастя, ці імунні комплекси нестійкі й розпадаються, щойно людина потрапляє в тепло. Тому найкращий засіб швидкої допомоги в разі холодової алергії — чашка гарячого чаю й теплий коц.

Реклама

За моїми спостереженнями, для прояву холодової алергії досить навіть невеликого зниження температури або контакту з холодною водою. Тут для людини й починається все найнеприємніше: почервоніння шкіри, дрібні пухирі (кропив’янка), свербіж і/або печіння, пухирі, як у разі опіків, набряки навколо очей і губ, нежить. Холодова кропивниця проявляється найчастіше на відкритих зонах тіла — обличчі й руках, хоча подразнення може виникнути й під одягом, якщо ви змерзли. Головне, не переплутати цей стан з обмороженням: у другому випадку шкіра не червоніє, а навпаки, блідне. За ідеєю, рум’янець від морозу — це здорова, захисна реакція шкіри, що підсилює кровообіг у тілі для поповнення втрат тепла. Однак у разі з алергією на холод рум’янець навіть у теплі не минає кілька годин. Підтвердити / спростувати підозру на холодову алергію допоможе кубик льоду: якщо покласти його на ліктьовий згин або зап’ясток хвилин на 5—10, то в разі алергії шкіра на цьому місці червоніє, з’являється свербіж і набряк. Людей з алергією на холод я зазвичай відряджаю на загальне обстеження, часто вона виявляється маркером серйозних проблем зі здоров’ям: наявності інфекції в організмі, хвороб печінки та шлунка.

Vogue Italia, листопад 2016

Є кілька універсальних порад, як угледітися від алергії на холод. До слова, вони стануть у пригоді всім власникам чутливої шкіри.

  • Носіть одяг відповідно до сезону. Не забувайте про капюшон і теплий шарф, рукавички або рукавиці — тепло має бути всьому тілу.
  • Не вдягайте вовняної або синтетичної білизни — матеріалів, здатних спричинити / підсилити алергічну реакцію.
  • Пийте теплий чай (або будь-який інший гарячий напій) за деякий час до виходу на холод.
  • Вживайте антигістамінні препарати, якщо призначить лікар.
  • Підтримуйте в домівці прохолоду — частіше провітрюйте приміщення та використовуйте зволожувач повітря.
  • Доглядайте за шкірою, зважаючи на зимові правила. Вони передбачають максимально м’яке очищення: якщо волієте вмиватися з водою, то гель замініть на пінку, якщо без води — згодиться молочко. За пів години до виходу з дому на обличчя потрібно нанести живильний крем. До його складу можуть входити пантенол, алантоїн або бісаболол, і, якщо це ранковий продукт, можливі силікони: натуральні олії зі всією їхньою цінністю не забезпечать шкірі такого міцного бар’єру, як тонка силіконова мантія. Руки захищаємо кремом для зволоження з вологоутримувальними речовинами, а губи — бар’єрним відновлювальним бальзамом. Важливо витримати час і не втирати в шкіру всі ці креми за п’ять хвилин до виходу на мороз: погано увібраний продукт, як будь-яке рідке середовище, буде провідником холоду, а це травмує шкіру. Тональний крем або пудра взимку виконують функцію "одягу", що захищає шкіру від холоду й вітру, тому про них однозначно забувати не варто. Спеціальні захисні засоби можна застосовувати саме як короткочасний бар’єр проти екстремально низьких температур (нижче як -15°C), але не як постійний денний крем. Якщо ж на вулиці -1°C, згодиться звичайний живильний крем для сухої шкіри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.