До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Догляд за руками під час карантину: помилки, яких важливо уникнути

Епідемія коронавірусу не просто підвищила продажі антисептика в усьому світі. Вона загострила всі проблеми зі шкірою рук, зокрема й потенційні. На прохання vogue.ua лікарка-дерматолог, косметолог Ірина Літус коментує найпоширеніші (і часто небезпечні) поради, які можна зустріти онлайн.

@nailsbymei

Але для початку — кілька порад від vogue.ua. Порада мити руки — як і раніше найактуальніша й найважливіша. Порада користуватися кремом після кожного миття — теж у силі. Але головна рекомендація полягає в такому. Якщо ви бачите, що з руками щось не так: шкіра почервоніла, є прояви запалення, виникають мікротріщини, висип або ранки — зверніться до дерматолога онлайн. Це єдиний цивілізований і правильний метод розв’язати проблему. Поставити діагноз і призначити лікування може тільки компетентний фахівець, а поради "з Інтернету" можуть довести ситуацію до загострення. Лікарі теж дотримують карантину, але онлайн-консультації можливі. І оплатити їх у разі потреби теж можна онлайн, не виходячи з дому. Ще раз зауважимо: не лікуйтеся самостійно, звертайтеся до лікаря.

Реклама
Порада №1. Флексітол

Флексітол — це крем із сечовиною. Глобально сечовина в догляді за шкірою — чудовий компонент з категорії природних зволожувальних чинників (NMF), який підвищує зволоженість шкіри й допомагає зв’язувати воду. Але сечовина в цьому засобі у високій концентрації (25%), яка підходить тільки для дуже згрубілих зон шкіри, наприклад п’яти. Що стосується рук, то він тільки підсилить реакцію й свербіж.

Порада №2. Кремген

Важливо знати, що це крем з антибіотиком гентаміцином і кортикостероїдами (стероїдними гормонами) — речовинами з протизапальним, протиалергічним, протинабряковим і протисвербіжним впливом. Подібні засоби не можна призначати собі без консультації лікаря. До того ж це не самостійна терапія; лікар дає й інші рекомендації для догляду за шкірою, без дотримання яких симптоми швидко повернуться.

Порада №3. Кокосова олія й масло какао

Два священні Граалі інтернет-експертів. Часом просто дивує, чому люди так беззастережно вірять у ці засоби. У разі якщо в пацієнта контактний дерматит, який часто загострюється від впливу антисептиків, використовувати їх категорично не рекомендують. Ось коли вже шкіра одужає й відновить свій водний баланс, можна буде наносити їх на ніч.

Порада №4. Змішати жирний крем з маззю бепантен

Своєрідна медична тавтологія. Бепантен і так мазь, навіщо ще жири? Сам Бепантен можна наносити вранці, але це теж не панацея в разі контактного дерматиту. Він працює як частина терапії, яку призначив лікар.

Порада №5. Рукавички

Це моє найулюбленіше. Хочеться запитати порадників: "А навіщо? Напевно, щоб ще додати патогенну флору?".

Важливо знати, що не всі рукавички в разі алергії можна надягати. У людей часто трапляється алергія на латекс. Тому головна порада — лікувати контактний дерматит і надягати в разі потреби нітрилові рукавички без тальку.

Порада №6. Парафінотерапія

Парафінотерапія й масажні свічки замість крему — добра порада, але їх можна використовувати, коли шкіра здорова, без проявів алергії.

@sarashakee
Порада №7. Живосепт

У складі препарату екстракт ромашки, норковий жир, прополіс, бджолиний віск, соснова живиця. Крім питань щодо етичності засобу, є ще питання щодо його безпеки. На нього часто бувають алергічні реакції.

@nail_sunny
Порада №8. Уникати ізопропілового спирту в складі антисептиків

Є думка, що якщо основний склад засобу — це ізопропіловий спирт, то він не годиться для дезінфекції рук. Правда в тому, що всі професійні засоби теж містять ізопропіловий спирт, просто в іншій концентрації й з іншими пом’якшувальними компонентами. Але підступ в іншому: якщо нестримно використовувати засоби для дезінфекції рук, то подразнення виникне неодмінно. А надалі, можливо, призведе й до екземи шкірних покривів. Тому діяти треба дуже раціонально. Попросіть лікаря підібрати вам відповідний антисептик.

Порада №9. Крем для вим’я

Це дуже поширена рекомендація. Якщо не зважати на те, що такі креми призначені для тварин (хоча варто про це все ж пам’ятати), вони містять флоралізін — витяжку з грибного міцелію. Цей компонент стимулює вироблення колагену. У разі алергії цей компонент некорисний. Ну справді, що нам тут ущільнювати?

Порада №10. Емоленти

Емоленти — це загальна назва для жирів і жироподібних речовин, які потрібні крему для його сенсорних властивостей. Емолентами можуть бути олії (наприклад ши), жирні спирти, воски, силікони. Вони допомагають засобу краще розподілятися шкірою. Але головна їхня властивість — створювати на поверхні шкіри захисний бар’єр. Він не дає випаровуватися волозі й захищає від впливів ззовні (саме тому емоленти найчастіше не годяться для тих, хто має жирну шкіру). Так ось, емоленти справді рекомендовані в разі коли шкіра висушена від впливу мила й антисептиків. І креми з емолентів — частина терапії, допоміжний засіб.

@yuriosukanails
Порада №11. Алое вера

Гель алое вера більше потрібен у разі лікування опіків: він трохи зволожує й знижує температуру шкіри.

Порада №12. Примочування з ромашкою

Важливо: ванночки й аплікації з ромашкою тільки висушать суху шкіру ще більше.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.