До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Форма гри: як фітнес-індустрія перетворює заняття спортом на захопливу гру

Щоб зробити тренування цікавішими, у фітнес-індустрії дедалі ширше застосовуються сучасні технології. Вони перетворюють спортивну рутину на азартну гру.

Текст: Ольга Сухова

Реклама

Високотехнологічні тренування підвищують ефективність і дозволяють отримати захопливий досвід — від занять у віртуальній реальності до використання інтерактивного обладнання. Майбутнє не просто поруч — воно вже настало.

Імерсивний досвід

Це вид тренувань, де для створення цікавих вражень використовуються технології віртуальної або доповненої реальності. Гарний приклад — смарт-велотренажер Zwift. Він складається з основи, на якій фіксується велосипед, і монітору, які синхронізуються із застосунком. Zwift дозволяє вибирати тренування з "реальним" маршрутом — трасою, що проходить, наприклад, за траєкторією велогонок Tour de France. Під час сесій можна не просто милуватися краєвидами на екрані, але й фізично відчувати зміни рельєфу: якщо на реальній трасі є підйом, педалі велосипеда стає важче крутити; якщо дорога вкрита камінням, то під колесами відчувається вібрація. У застосунку є багатоосібний режим з турнірними таблицями й мініспринтами — змагальний елемент теж додає драйву. Ще один варіант імерсивних велотренувань — групові The Trip від Les Mills, в яких користувачі віртуально катаються мальовничими місцями.

Інтерактивне фітнес-обладнання

Інтерактивні бігові доріжки, гребні та велотренажери дають користувачам можливість змагатися з іншими, налаштовувати свої тренування і відстежувати прогрес. Приклад — велосипеди Peloton (саме невдовзі після занять на такому в серіалі "І просто так..." помер Містер Біг, чоловік Керрі Бредшоу; щоб відбілити репутацію, компанії довелося "воскрешати" його в рекламному ролику). Або ж NordicTrack Incline Trainer — бігові доріжки для скандинавської ходьби, в яких можна змінювати нахил. Це покращує кардіонавантаження і дозволяє пропрацювати різні групи м'язів.

Self-tracking-гаджети

Фітнес-трекери, розумні годинники й інші переносні пристрої допомагають контролювати пульс, лічити зроблені кроки та спалені калорії. До того ж вони можуть пропонувати тренування і фіксувати досягнення.

Програми для фітнесу

Численні застосунки, від Nike Training Club до Fitbit Coach, надають персоналізовані плани занять і віртуальний коучинг. Це дозволяє займатися спортом у комфортному режимі будь-де: хоч удома, хоч у новій країні. Я особисто обожнюю застосунок Nike Running і зокрема опцію індивідуальних планів для бігу — різноманітні програми, розроблені для різних цілей, як-от підвищення витривалості або підготовка до марафону. Ці плани містять пробіжки з певними дистанціями та темпами, а також дні відпочинку й відновлення. Застосунок надсилає оновлення про мої досягнення, наприклад, про подолану відстань або середній темп. Це справді надихає — наче тренер з бігу підбадьорює мене.

Із застосунком MyFitnesspal я вже сім років і альтернативи поки не знайшла. Щороку після свят звертаюся до нього — і до збалансованого харчування. MyFitnesspal розраховує раціон з потрібним співвідношенням білків, жирів та вуглеводів, а також з урахуванням потреби в мікроелементах, і робить це залежно від мети, яку я перед собою ставлю: схуднення, підтримка форми або зміцнення м’язів. Програма пропонує безліч готових планів харчування, які максимально спрощують вибір продуктів і приготування.

Розумне обладнання

Датчики, штучний інтелект і машинне навчання допомагають коригувати навантаження під кожного користувача: домашній тренажер Tonal із сенсорним дисплеєм, який пропонує десятки тренувань під віртуальним керівництвом досвідчених тренерів. Завдяки штучному інтелекту Tonal аналізує силу людини та відповідно адаптує опір. Кожна вправа була складна, але відповідає рівню підготовки.

Ще один приклад — фітнес-система Mirror: інтерактивне дзеркало, яке транслює заняття наживо та за запитом. Воно надає доступ до різноманітних тренувань, зокрема силових вправ, кардіо, йоги та пілатесу під наглядом тренерів. Mirror також використовує штучний інтелект, щоб давати персоналізовані настанови. І Tonal, і Mirror пропагують зручність домашніх тренувань і позбавляють їх елементу рутини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.