До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Задача з зірочкою: як синхронізувати настрій та роботу з тілом

"Спорт і щоденна фізична активність — це необхідна частина щасливого та наповненого життя для кожної людини", — вважає Яна Сибіга, засновниця фітнес студії Integral. — Вона розповідає, як допомагати собі через роботу з тілом.

Купальник, Filippa K

Про те, як тіло відповідає на стрес

Стрес проявляється у кожного по різному — все залежить від особистої толерантності до нього. "Затиски" в тілі — це одна з його маніфестацій. У багатьох людей в стресовому стані є м’язові спазми в шиї, плечах, спині, щелепі.

Реклама

Є, наприклад, таке медичне поняття, як бруксизм — це скрегіт зубами і сильний тиск щелепи під час сну. Його основна причина — саме неврологічна, а наслідки мають собою зажими в щелепних м’язах і погіршення стану зубів. Окрім м’язових спазмів, стрес може маніфестувати себе у шлунково-кишкових спазмах, серцевих проблемах, проблемах з тиском та головному болі.

При таких стресових синдромах, як то тривожність або панічні розлади, стрес часто проявляється у неможливості зробити повний вдих, у відчутті, ніби стиснуло грудну клітку. Це відбувається через викид в організм адреналіну та кортизолу, які і викликають ці фізіологічні зміни в дихальній системі. Одна з таких змін – звуження бронхів, що може призводити до відчуття стиснення в грудній клітці і важкості в диханні.

Купальник, Filippa K, сережки, Vrai

Про те, як фізична активність допомагає долати стрес

На цю тему існує маса досліджень, написано та видано безліч книг. Наведу декілька фактів. Отже, спорт:

Купальник, Base Range, сережки, Vrai

Окрім фізіологічного впливу на організм, спорт також має елемент спільноти та підтримки, особливо якщо це тренування в групі або з тренером. Приємна атмосфера на тренуванні, жарти та підтримка від тренера, обмін емоціями з іншими учасниками групи — людське спілкування дає відчуття приналежності до спільноти.

Про спорт, який підійде, щоб скинути напругу

Як і більшість тренувань, тренування з боксу виділяють ендорфіни в нашому організмі, що в свою чергу зменшує рівень стресу в організмі. Проте бокс особливий тим, що він дає здоровий та контрольований спосіб вивільнення фрустрації і стресу. Удари по мішкам дозволяють клієнтам спрямовувати свій стрес та звільняти напруження продуктивним та безпечним для інших способом. Є випадки, коли стрес має агресивно-негативний окрас — в такому випадку заняття з боксу буде чудовим варіантом випущення цієї агресії.

Окрім цього, бокс потребує фокусу, концентрації та координації рухів між розумом та тілом — тієї самої "усвідомленості", яка так корисна у менеджменті стресу. Бокс також дає багатьом відчуття впевненості, особистої сили та контролю, що може бути протидією відчуттям безпорадності та безвихідності, які також часто йдуть рука під руку зі стресом.

Купальник, Prism, сукня, Elaine Field

Кожен має пробувати різні формати занять і обирати те, що підходить саме йому або їй, проте бокс — це чудовий формат для емоційного розвантаження та позбавлення негативних емоцій та думок.

Купальник, Free People; сережки, Vrai

Про те, як проходить тренування

Кожне тренування починається з знайомства — тренер запитує, чи є в групі новачки, чи є люди з травмами або іншими особливостями, дає підказки з вправ, які можна або не можна робити цим людям.

Починаємо ми завжди з розминки, потім переходимо до основної частини тренування, і закінчуємо заминкою/розтяжкою або шавасаною в йозі. Під час тренування тренери питають про самопочуття групи, нагадують глибоко дихати та пити достатню кількість води. Після тренування тренер дезинфікує все обладнання, яке використовувалось на тренуванні та готує зал для наступної групи.

Костюм, Asceno; сережки, Vrai

Про те, як змінюється настрій після тренувань

Ми отримуємо величезну кількість подяки та приємних слів від клієнтів щодня, тому що тренування кардинально впливають на їх самопочуття. На тренуваннях вони залишають всі свої негативні емоції, тривожні думки з звичайного життя і занурюються в іншу атмосферу хоча б на годинку. Тренування у нас — це час для конекту з собою, своїм тілом та відчуттями, люди виходять за рамки своїх буденних проблем та знову повертають собі себе. Це як кнопка перезавантаження, яка нагадує тобі — ось ти, ось твоє тіло, ти не є новини, ти не є твій телефон, ти не є твій робочий час. Ти є ось це тіло, і ось це тіло зараз приємно тягнеться, десь болять м’язи, десь воно затискається, але воно рухається — будь з ним.

Бікіні, We Are Native; взуття, Neous

Про те, як обирати тренування

Звісно, все треба коригувати по власним відчуттям. У когось такий тип особистості, що для них стрес — це багато адреналіну, який їм треба якось випустити. Комусь, навпаки, треба сповільнитися, подихати, заземлитися — в такому випадку допомагає йога. Ми рекомендуємо пробувати різне і не лімітувати себе лише одним видом фізичної активності. В комплексі ці два напрямки дадуть найкращий результат у боротьбі зі стресом, бо працюють з різним типом стресу і дають різний фізіологічний ефект.

Купальник, Medina; сережки, Vrai

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.