До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 фітнес-експертів про те, як знайти та зберегти мотивацію займатися спортом

Де шукати мотивацію для занять спортом та як не втратити її дорогою до мрії? Поради зіркових тренерів до вашої уваги

Попри грандіозні обіцянки, які ми даємо собі на початку нового року, дослідження показують, що менше 10 відсотків із нас дотримуються їх більш ніж кілька місяців. Коли йдеться про фітнес, послідовність і відданість є визначальними для досягнення як фізичних, так і розумових результатів. Проте як не втрачати мотивації? Шість провідних фітнес-експертів розповіли, як залишатися в руслі фітнесу, навіть якщо все, здавалося б, проти нас.

Реклама

Нікі Берд, персональна тренерка


Змініть точку зору

"Я часто бачу в численних новорічних рішеннях щодо фітнесу, народжених бажанням спалити ці святкові калорії, почуття провини за "надмірність". Замість того, щоб сприймати вправи як покарання, зосередьтеся на тому, які класні відчуття вони можуть викликати, а також на всіх інших дивовижних перевагах, які вони приносять, від підвищення настрою і впевненості до зростання продуктивності та покращення якості сну. Коли ми цінуємо рух і вже не дивимося на нього як на кару, ми з набагато більшою ймовірністю досягнемо стійких змін у способі життя".

Встановіть розпорядок, який вам підходить

"Неважливо, щодня чи щотижня, знайдіть свій ідеальний розклад. На мою думку, краще рухатися потроху і часто, ніж перестаратися і вигоріти. Якщо ранок вам не подобається, тренуйтеся в інший час. Якщо робити п’ять тренувань на тиждень не виходить, почніть із двох. Якщо година — забагато, почніть із 20 хвилин. Ви завжди можете поєднувати це з віддаленою роботою. Важливо лише дотримуватися плану. У нинішні часи невизначеності рутина означає, що вправи та фізична форма є пріоритетом".

Відновлення важливе

"З огляду на доступність та багатство вибору програм для фітнесу, легко захопитися бажанням спробувати їх усі. Але на хвилі січневих обіцянок собі ми забуваємо про те, що тіло насправді потребує часу для відновлення. Якщо ви наполегливо тренуєтеся п’ять, шість або сім днів на тиждень, переконайтеся, що ви також не забуваєте про свій сон, харчування, сеанси розтяжки або легкі вправи, як-от ходіння, плавання чи йога. Уникайте виснаження та відновлюйтеся активніше, ніж тренуєтесь!"

Метт Керлі, тренер AMP Athletic


"Хоча мотивація в січні висока, а для формування нового розпорядку та нових звичок докладаються великі зусилля, часто добрі наміри тривають до лютого-березня, а потім сходять нанівець. Успіх не може залежати від того, чи відчуваєте ви мотивацію в конкретний момент. Одна з найбільших помилок тих, хто регулярно займається спортом, полягає в тому, що вони завжди відчувають захоплення від перспективи тренування або фізичних вправ, хоча насправді часто це не потрібно. Справа в дисципліні, а не в мотивації, і ви повинні прагнути виконувати вправи попри все".

"Знайдіть вправи, які вам підходять. Об'єднуйте зусилля з іншими та регулярно, принаймні двічі на тиждень, записуйте зобов’язання у щоденнику, плануйте свої тренування. Вже за шість тижнів ви почуватиметеся та виглядатимете значно краще, і всі навколо це помітять. Вам не обов’язково займатися спортом чотири-п’ять разів на тиждень, щоб побачити зміни, але насолоджуйтесь, приділяючи час своєму фізичному та психічному здоров’ю. Якщо навіть доводиться спочатку примушувати себе, то, хоч як буде важко, це окупиться здоров’ям і бадьорістю, поліпшить якість життя, а також призведе до кращих рішень та виборів, зокрема в харчуванні. У неспокійні часи фізичні вправи є, мабуть, найпозитивнішим із можливих способів відволіктися".

Метт Беван, засновник Matter Training


"Декларуйте наміри. Розповідайте комусь про свої тренування, навіть якщо ніхто не хоче цього чути, шепотіть це другові чи партнеру. Проговорюючи свої фітнес-цілі, ви отримуєте більше ясності та вживаєте дієвих кроків навколо них. Це посилить вашу відповідальність, а друзі чи близькі будуть підбадьорювати вас і підтримувати ваші зусилля. Ніколи не соромтеся ділитися – подумайте про те, хто у вашому колі друзів чи сім’ї зможе допомогти вам спланувати кроки, які необхідно зробити для досягнення мети. Подорож до себе кращої завжди легша в компанії однодумців".

Люк Вортінгтон, особистий тренер і тренер Nike


"Мотивація займатися спортом виходить далеко за межі естетичних чи фітнес-цілей. Здоров’я ще ніколи не було таким важливим, тому фізична активність, профілактична медицина, психологічний та емоційний добробут є головними рушійними силами. Дія прискорює мотивацію, а не навпаки. Часто ми очікуємо натхнення, перш ніж щось робити, але насправді, якщо ми щось робимо, ми отримуємо результат, хоч би який малий він був. Цей результат створює імпульс продовжувати. Мотивацію творимо ми самі".

"Коли я працюю з клієнтами, ми аналізуємо їхні цілі та те, що спонукатиме до них рухатися. Мотивація має емоційну складову, тому (хоча метою може бути пробігти 10 км, стати сильнішим або схуднути) потрібно питати себе: "Чому я хочу цього досягти?", "Як це змінить життя?", "Коли я вважатиму, що домоглася цілі?", "Який вигляд має успіх?" і "Яке це відчуття?" Я б радив записувати відповіді на кожне. Бачити їх зафіксованими дуже важливо, і це хороший інструмент, до якого можна повертатися у дні, коли потрібно діяти. Мета полягає в тому, щоб відчинити нові двері; мотивація – це те, що змусить пройти крізь них знову. А, як відомо, послідовність – ключ до успіху".

Еймі Вікторія Лонг, засновниця методу Body Beautiful


Знайдіть те, що вам подобається

"Це найважливіше, адже коли вам не до вподоби вправи, які ви виконуєте, це все ненадовго. Йога чи барре, HIIT або велотренування – знайдіть те, що справді захопить вас і чого ви з нетерпінням чекатимете".

Ставте перед собою маленькі досяжні цілі

"Не починайте новий рік, кажучи, що хочете втратити десять кілограмів у січні, – є велика ймовірність, що цього не станеться. Поставте перед собою кілька невеликих цілей, яких ви зможете досягти, – якщо ви перевищите їх, рівень мотивації зросте ще більше".

Дотримуйтеся розпорядку дня

"Сядьте в неділю і сплануйте тренування на наступний тиждень. Це створює певну структуру, щоб ви знали, чого очікувати від найближчого майбутнього, а також підвищує відповідальність. Не забудьте запланувати й кілька днів відпочинку".

Інвестуйте в профі

"Запишіться на персональні тренування онлайн – це дисциплінує і звільнить від необхідності вигадувати план навантажень самостійно. Хоча це коштує дорожче, гроші будуть витрачені недаремно, і ви гарантовано отримаєте кращий результат".

МК Фокс, боксерка і персональна тренерка


"Важко залишатися вмотивованим, коли ти не знаєш своєї мети. Ключ до збереження мотивації полягає в тому, щоб мати над чим працювати. Незалежно від того, чи це психологічний добробут, чи сила, вміння підтягуватися або ж особистий рекорд із бігу на 5 км. Поставте собі одну довгострокову мету (на три-шість місяців) і одну-дві короткострокові (на один-чотири тижні). Записавши їх, можна братися до роботи. Почніть із невеликих дій, які ви можете виконувати щодня, щоб це не здавалося надзавданням.

Коли я почуваюся невмотивованою, я складаю список дрібниць, що їх треба зробити протягом дня. Він може містити п’ять хвилин медитації, 19-хвилинне читання або прибирання у ванній. Але можливість викреслювати справи зі списку змушує почуватися "досягатором", а це додає мотивації і сил".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.