До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Вилиці та одержимість: що таке #buccalfatremoval

Видалення буккального (щічного) жиру набуває дедалі більшої популярності, але треба чітко усвідомлювати, що цей модний захід – не для всіх. Отже, на що таки здатна (а на що – ні) ця процедура?

Белла Гадід, Miu Miu ss2023

Останнім часом видалення буккального жиру стало предметом численних новин — усе почалося зі сплеску популярності в TikTok цієї процедури, а хештег #buccalfatremoval зібрав понад 125,5 мільйона переглядів.

Реклама

Оскільки віднедавна чимало знаменитостей і користувачів соцмереж відверто почали говорити про видалення, зменшення або зміну розташування буккального жиру, нинішнього року року ця пластична операція привернула неабияку увагу. Деякі користувачі навіть почали розмірковувати та сперечатися щодо того, чи робили цю операцію знаменитості з точеними вилицями.

Щоб було зрозуміло, букальний жир — як і будь-який інший тип жиру — це нормально, і ніхто ніколи не має відчувати тиск щодо його наявності чи необхідності позбавлення його. Жоден тип кісткової структури не є кращим за інший – тут все просто і зрозуміло. Втім, якщо ви обмірковуєте подібну процедуру, вкрай важливо розуміти, як вона працює, усвідомлювати потенційні ризики та побічні ефекти. Для отримання вичерпної інформації ми поговорили з трьома сертифікованими пластичними хірургами, щоб з’ясувати, як діє процедура з видалення буккального жиру та чому тіктокери та інстаграмери не можуть припинити обговорювати це.

Що таке буккальний жир?

Слово "буккальний" використовується для позначення області щоки ближче до рота. І якщо верхня частина щік, як і вилиці, є популярною зоною для додавання об’єму (дуже часто за допомогою філерів на основі гіалуронової кислоти), то нижня частина стає дедалі поширенішою ділянкою для видалення об’єму, створення більш чіткого контуру обличчя та ефекту схуднення.

"Щічна жирова подушечка — це глибока кишеня від скроні до щоки, яка справляє величезний вплив на форму обличчя", — каже Бабак Азіззаде, доктор медичних наук, сертифікований лицевий пластичний хірург із Беверлі-Гіллз, який пояснює, що через природну анатомію або внаслідок процесу старіння щічний жир може зробити нижню частину обличчя ширшою.

"Видалення буккального жиру може допомогти зменшити повні, округлі щоки, надаючи обличчю трохи витонченішого вигляду", — каже Ендрю Джаконо, доктор медичних наук, сертифікований лицевий пластичний хірург із Нью-Йорка. Однак це неможливо зробити за допомогою процедури, яка зазвичай використовується для зменшення жиру. "Щічний жир неможливо видалити шляхом простої ліпосакції, оскільки він знаходиться під лицьовими м’язами та нервами, які можуть бути пошкоджені".

Ann Demeulemeester

Отже, що відбувається під час операції?

Хірургія буккального жиру є однією з найшвидших і менш інвазивних косметичних операцій. "Це швидка і досить проста процедура, — каже доктор Джаконо. — Займає приблизно 30 хвилин і може проводитися під місцевим наркозом".

А втім, це все ж таки хірургічне втручання, отже пов’язане з ризиком, тому його має виконувати відповідний лікар у відповідних умовах. "Досвідчений пластичний хірург знає, що є протоки та нерви, вкриті жиром, отже буде максимально обережним, щоб не пошкодити їх", — розповідає сертифікований пластичний хірург із Чикаго, доктор медичних наук Майкл Хорн. Він додає, що видалення буккального жиру є амбулаторною процедурою і не вимагає ночівлі в лікарні.

Розріз робиться всередині рота, тому шрамів не видно. "Через цей розріз відбувається вхід у буккальний простір", — каже доктор Джаконо. Це дозволяє отримати доступ до щічних жирових подушечок, які, за його словами, виглядають як великий волоський горіх на кожній щоці. Хоча деякі пластичні хірурги видаляють всю подушечку, доктор Джаконо та доктор Азіззаде вважають за краще цього не робити.

"Для природного вигляду обличчя важливо зменшити й контурувати щічний жир, а не повністю його видаляти", — каже доктор Джаконо, пояснюючи, що видалення всієї подушечки може призвести до надто великих западин під вилицями.

Доктор Азіззаде віддає перевагу репозиції щічного жиру, а не видаленню. "Замість того, щоб видаляти його, я за те, щоб перемістити його в інші ділянки, які з часом втратили об’єм, і закріпити – наприклад у верхній частині щоки та глибокій носогубній складці", — розповідає хірург. Оскільки можна працювати через той самий розріз і зберегти первинне кровопостачання та судинну систему недоторканими, каже він, немає потреби обробляти жир, як це було б у випадку трансплантації та повторного введення, які є частиною типової процедури ліпофілингу. "Я виявив, що це надзвичайно ефективний спосіб виконання процедури на моїх пацієнтах, які прагнуть молодості, схуднення в нижній частині обличчя та обсягу в середній і верхній частині".

Незалежно від того, чи то частково видалено щічний жир, чи то повністю, чи змінено положення, розрізи будуть закриті швами. "Шви зазвичай швидко розсмоктуються, — каже доктор Горн. — Однак у кожного хірурга своя методика".

Як відбувається відновлення і коли ви побачите результати?

Подібно до того, як сама процедура є відносно короткою, відновлення після операції може бути досить швидким. "Багато з моїх пацієнтів беруть відпустку лише на три дні або роблять операцію у п'ятницю, а в понеділок повертаються до роботи", — каже доктор Джаконо. Азіззаде та Хорн зазначають, що впродовж тижня або двох може залишатися незначний набряк, який можна усунути за допомогою компресів з льодом. "Можуть бути легкі синці, але я раджу своїм пацієнтам, якщо вони хочуть зберегти таємницю щодо проведення операції, казати друзям і колегам, що їм щойно видалили зуб мудрості", — додає доктор Джаконо.

Упродовж перших кількох днів одужання, за словами доктора Горна, лікар може призначити полоскання рота, щоб запобігти інфекції. "Ймовірно, вам доведеться дотримуватися рідкої дієти протягом перших кількох днів, а потім переходити до м'якої їжі, коли хворобливі відчуття зникнуть", — пояснює він, зазначаючи, що деякі хірурги також можуть також призначати пероральні антибіотики, щоб мінімізувати ризик інфекції.

Хоча початковий набряк приховає ваші результати, ви почнете бачити різницю через кілька тижнів. "Остаточний результат з’явиться через три місяці або менше, оскільки набряк має повністю зникнути", — каже доктор Джаконо.

Хто він – ідеальний кандидат для хірургічного видалення щічного жиру?

Через величезну популярність процедури з видалення буккального жиру, дедалі більше людей звертаються по неї до лікарів. Однак, як і кожна косметична процедура, вона підходить не всім.

"Трапляється, що 20-річні потенційні пацієнти просять мене про цю процедуру, навіть якщо не мають особливо округлих щік, тому що вони читали, що це може надати їхньому обличчю ще скульптурнішого вигляду та більш високих вилиць, — розповідає доктор Джаконо. — Я пояснюю їм, що це погана ідея, адже через десять років вони можуть дуже пошкодувати, коли їхній жир на обличчі природним чином почне зменшуватися, викликаючи передчасне старіння".

Louis Viutton

Натомість ідеальним кандидатом є той, хто має "природну надмірну повноту", каже доктор Горн, або той, хто через щічний жир, який спадає з віком, помічає його вплив на форму обличчя та щелепи. Він додає, що пластичний хірург навряд чи погодиться видалити букальний жир у когось, чиє обличчя вже виглядає дещо запалим, худорлявим, тому що це зрештою може зробити його ще більш "прогнутим" з віком.

Доктор Азіззаде каже, що все починається з аналізу анатомії обличчя пацієнта. В ході цього аналізу стає зрозуміло, що чимало людей жодним чином не потребують такої процедури. "У більшості людей жирова подушечка розташована у правильному місці на обличчі", — каже він. "Виймати чи пересувати її, коли вона правильно розташована, – погана ідея".

Чи є якісь ризики при хірургічному втручанні буккального жиру?

Як згадувалося раніше, видалення буккального жиру у тих, хто не має до цього реальних показань, "може спричинити неприродний, скелетний ефект", пояснює доктор Джаконо. Ця надмірна порожнистість може бути очевидною після того, як набряк спаде або через роки, якщо пацієнт зробив операцію в доволі молодому віці. Доктор Хорн зазначає, що значна втрата ваги після операції на буккальному жирі також може призвести до більш виснаженого вигляду.

Видалення буккального жиру — це хоча й проста процедура, але з довготривалим ефектом, отже необхідно попередньо переконатися, що ваш хірург видаляє лише необхідну кількість, щоб досягти більш рельєфного та витонченого контуру обличчя", — пояснює доктор Джаконо. У випадку, якщо було видалено забагато жиру, найкращим варіантом є ліпофілинг, під час якої жирові клітини з іншої частини тіла будуть введені назад у щічну область щік. Зайвий клопіт, чи не так?

Є три ключові елементи, на які хірурги повинні звернути увагу, щоб отримати найкращі результати та найбезпечніший результат. "Вилучання жиру з обох сторін потребує ретельного дотримання симетрії, тож, сподіваюся, хірург зробить це правильно з першого разу, — каже Азіззаде. — По-друге, хірург має розуміти, як щічна жирова подушечка пов’язана з лицевим нервом, і має бути максимально обережним, щоб уникнути пошкодження. І нарешті, жирова подушечка пов’язана з трубкою протоки, яка пропускає слинні залози в рот. Якщо лікар не має належного досвіду, то може і тут нашкодити".

Скільки коштує операція з видалення буккального жиру?

За словами пластичних хірургів, з якими ми спілкувалися, операція буккального жиру коштує від 5 000 до 20 000 доларів США залежно від лікаря, типу анестезії, що застосовується, і міста, в якому ви виконуєте процедуру.

За матеріалами www.allure.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.