До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як надати першу медичну допомогу: алгоритм Червоного Хреста

Як діяти в разі травм, нещасних випадків, поранень? — Користуємося алгоритмом Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Цього алгоритму варто дотримуватися в невідкладних ситуаціях. Ця послідовність дій убезпечить вас, постраждалого та оточення під час надання першої допомоги, а також допоможе рятівнику виконати свою роботу.

Крок 1. Огляд місця події.

Рефлекторне поривання людини, яка бачить того, хто потрапив у біду, — допомогти. Але треба зберігати холодну голову та діяти чітко за алгоритмом.

Реклама

Передусім треба оцінити ситуацію та впевнитися, що ви й постраждалий перебуваєте в безпеці.

Якщо ситуація безпечна для обох, переходьте до наступного кроку.

Якщо ситуація небезпечна для постраждалого, але безпечна для вас, треба перемістити постраждалого в безпечне місце та розпочати надання першої допомоги.

Якщо ситуація небезпечна як для вас, так і для постраждалого, залишайтеся на безпечній відстані від місця події і викликайте допомогу.

Крок 2. Огляд постраждалого

Головна мета кроку — оцінити загрозу життю постраждалого. Треба перевірити свідомість і дихання людини, а також наявність сильної кровотечі, яку треба зупинити насамперед.


1. Перевірка свідомості.

Запитайте в постраждалого, чи потрібна йому допомога. Якщо він притомний, — то зможе відповісти, що сталося та чим ви зможете допомогти; якщо не відповідає –- злегка потрясіть його за плечі.

Якщо постраждалий не реагує на питання і дотики, — він непритомний. Потрібно швидко перевірити дихання.

2. Перевірка дихання.

Звільніть дихальні шляхи постраждалого, закинувши його голову назад та підійнявши підборіддя. Покладіть йому руку на грудну клітку, спостерігайте за її підійманням та опусканням. За 10 секунд маємо побачити та відчути 2—3 повні цикли дихання (один цикл складається з вдиху та видиху).

Якщо постраждалий дихає, треба покласти його у відновне положення. Постраждалому, який знепритомнів і не дихає, проводять серцево-легеневу реанімацію.

3. Виклик спеціалістів.

Важливо робити все спокійно та правильно. За можливості попросіть людину, що поруч, телефонувати, поки ви безпосередньо надаєте допомогу.

Для виклику медичної допомоги зателефонуйте за номером 103. Чітко повідомте диспетчерові:

хто потребує допомоги;

що сталося;

де відбулося.


Екстрену медичну допомогу треба викликати за будь-якої із зазначених ситуацій:

Непритомність або рівень свідомості, що змінюється;

Проблеми із диханням (ускладнене дихання або його відсутність);

Біль або відчуття стискання в грудях;

Сильна кровотеча;

Гострий біль у животі;

Судоми, сильний біль у голові та ускладнене мовлення;

Травми голови, шиї або спини, можливі травми (переломи) кісток;

Раптове порушення рухової діяльності.

4. Надання першої допомоги.

Постраждалого, який перебуває без свідомості та дихає, треба перевести у відновне положення. Для таких постраждалих відновне положення застосовується для підтримки прохідності дихальних шляхів (запобігає западанню кореня язика, унеможливлює виникнення задухи в результаті потрапляння біологічної рідини або стороннього тіла в дихальні шляхи).

Як робити серцево-легеневу реанімацію — дивіться тут.

Як зупинити кровотечу — дивіться тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.