До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як проводити серцево-легеневу реанімацію: пам’ятка Червоного Хреста

Як проводити серцево-легеневу реанімацію: пам’ятка Червоного Хреста


Якщо постраждалий непритомний і не дихає, або його дихання неправильне (тобто дихання часте, поверхневе, судомне, хрипле), треба перейти до проведення серцево-легеневої реанімації (СЛР), попередньо викликавши фахівців.

Реклама


Серцево-легенева реанімація — це поєднання непрямого масажу серця і штучної вентиляції легень.


ВАЖЛИВО. Перед початком СЛР переконайтеся, що постраждалий перебуває на жорсткій поверхні.

Дорослий


Крок 1.

Покладіть основу долоні однієї руки посередині грудної клітки, долоню другої руки покладіть поверх першої.

Крок 2.

Зробіть 30 поштовхів на грудну клітку потерпілого обома руками на глибину 5–6 см. Проводьте поштовхи плавно та ритмічно, по вертикальній прямій, постійно утримуючи руку на грудній клітці та даючи змогу їй повертатися у вихідне положення. Під час виконання поштовхів руки мають залишатися прямими (не згинаються у ліктях).


Крок 3
Захиліть потерпілому голову назад та трохи підійміть йому підборіддя. Затисніть носові ходи великим і вказівним пальцями та зробіть 2 повні вдимання "з рота в рот" з найменшим інтервалом. Після стежте за підійманням та опусканням грудної клітки, щоб переконатися: повітря надходить і виходить з легенів.

Реанімацію з алгоритмом 30 поштовхів та 2 вдимання продовжуйте поки:

  • не приїде медична допомога;
  • постраждалий не почне самостійно дихати;
  • фізично не виснажитеся.
Дитина

Під час проведення серцево-легеневої реанімації в дітей допомога починається з 5 вдимань повітря з наступним проведенням циклів, як для дорослої людини — 30 поштовхів грудної клітки та 2 вдимання. Але поштовхи проводяться лише однією рукою та на глибину 1/3 висоти грудної клітини.

Немовля

Перевірка свідомості в немовляти: по відкритій долоні немовляти провести пальцем вздовж долоні. Притомне немовля має стиснути ваш палець. Якщо немає рухів, зробіть те ж саме на стопі. Якщо немовля не стиснуло пальці — воно не притомне. Для перевірки дихання захиліть обережно голову немовляти назад.

Серцево-легенева реанімація немовляти (дитина віком від народження до 1 року) починається з 5 слабких вдимань, до того ж треба охопити одночасно рот і ніс немовляти своїми губами. Наступне проведення циклів — як для дорослої людини, 30 поштовхів на грудну клітку та 2 вдимання. Але поштовхи проводяться двома пальцями та на глибину 1/3 висоти грудної клітини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.