До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українські суперфуди: 5 страв із черемші

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, найкорисніша їжа – та, що характерна для конкретного регіону. Розпочинаємо серію матеріалів, де розповідаємо про найголовніші та найкорисніші українські суперфуди. Починаємо з першої весняної зелені: користь, страви та рецепти з черемші.

Черемша з’являється навесні першою, квітне білим цвітом і надає стравам делікатного аромату та весняного кольору. Вітаміну С в черемші більше, ніж у цитрині, а про лікувальні властивості можна писати дисертацію. З неї готують супи, салати, соуси, відварюють на гарнір. Vogue UA зібрав п’ять рецептів із цієї унікальної рослини.

Реклама
"Песто" з черемші

Соус смакує до томатів з молодим м’яким сиром (моцарела, буфало, бринза, фета), пасти та теплих тостів.

Інгредієнти

100 г черемші;
100 г пармезану;
50 г кедрових горіхів;
100 мл оливкової олії;
сіль і чорний мелений перець до смаку.

Приготування

Листя черемші залити холодною водою на 10 хвилин, добре промити й перекласти у ситечко, а потім досушити на паперових рушниках. Пармезан нарізати кубиками. Горіхи обсмажити на сухій пательні до золотистого кольору. Перекласти сир, горіхи, олію й черемшу в блендер і збити до однорідної маси. Додати сіль і перець до свого смаку.

Фритата з черемшею

Інгредієнти

300 г черемші;
2 яйця;
100 мл молока;
15 г вершкового масла;
30 г сиру;
сіль до смаку.

Приготування
Свіжу черемшу промити у великій кількості води та проварити у воді впродовж 5 хв, відкинути на друшляк і досушити на паперових рушниках. Поставити пательню на середній вогонь, розтопити масло та смажити порізану черемшу 2 хвилини. Вилити на пательню збиті яйця з молоком і сіллю. За хвилину до готовності присипати фритату улюбленим тертим сиром.

Вареники із сиром, картоплею та черемшею

Інгредієнти

Начинка:
300 г черемші;
250 г зернистого сиру (5-9% жирності);
250 г картоплі;
1 цибулина;
30 г вершкового масла;
сіль і чорний мелений перець до смаку.

Тісто:
800 г борошна;
8 ст. л. олії;
400 мл води (гарячої);
1 ч. л. солі (дрібної).

Приготування

Тісто: просіяне борошно висипати в миску, перемішати із сіллю, зробити в середині ямку та вилити туди кип’яток, помішуючи лопаткою. Додати олію й добре вимішати на столі руками (10–15 хв). Скачати в шар, присипати борошном і залишити в мисці під вологим рушником на 10–20 хв.

Зробити начинку: промити черемшу, висушити, покришити. Нарізану кубиками цибулю обсмажити у вершковому маслі до золотистого кольору, додати черемшу й тушкувати 5 хв. Картоплю відварити до готовності, пом’яти, додати протертий через сито сир, смажені овочі та сіль і перець до свого смаку.

Зліпити вареники й варити в киплячій підсоленій воді. Подавати у смаженій цибулі зі сметаною.

Крем-суп із черемшею та хрустким беконом



Інгредієнти

1 цибулина;
100–150 г листя черемші (1 великий пучок);
25 г петрушки;
1 цибуля порей (біла частина);
3 картоплини (середні);
1 л овочевого бульйону;
150 мл вершків 33%;
50 мл білого сухого вина;
1 ст. л. вершкового масла;
4 скибочки бекону;
1 лавровий лист;
сіль і чорний мелений перець на смак.

Приготування
Картоплю й цибулю нарізати кубиками, а порей – кружальцями й обсмажити у товстостінній каструлі на вершковому маслі. Коли цибуля почне змінювати колір, додати вино, а за три хвилини – гарячий овочевий бульйон та лаврове листя. Варіть до готовності картоплі (приблизно 10 хвилин).

Петрушку й черемшу промити та просушити, відкласти 4–6 листочків останньої для прикрашення, а решту порізати. Додати зелень і вершки в каструлю, приправити сіллю й перцем. Щойно суп закипить, зняти каструлю з вогню, дістати лавровий лист і збити вміст блендером.
Обсмажити бекон на пательні до хрусткої скоринки, вибрати зайвий жир паперовим рушником. Прикрасити страву в тарілці листиками черемші та шматочками бекону.

Фетучині з пікантним вершковим соусом

Інгредієнти
300 г фетучині;
100–150 г листя черемші (1 великий пучок);
1 цибулина;
30 г вершкового масла;
100 мл вершків 33%;
100 г овочевого бульйону;
50 мл білого сухого вина;
50 г пармезану;
сіль та чорний мелений перець на смак.

Приготування

Черемшу помити, просушити й нарізати.

Розтопити на пательні 10 г масла й обсмажити порізану кубиками цибулю до прозорості, додати вино. Тушкувати на повільному вогні, доки соус не зменшиться вполовину.

Фетучині готувати, не доварюючи 1 хв від терміну, рекомендованого на коробці.

У соус додати вершки та 100 мл овочевого бульйону, а також черемшу, сіль і перець до свого смаку. Довести до кипіння, перемішати й вимкнути. Додати 20 г холодного масла маленькими шматочками. Наступну порцію треба класти після того, як розтане попередня.
Перекласти фетучині в соус, перемішати, дати постояти 1 хв. Подавати, притрусивши тертим пармезаном.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.