До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тріумф волі: рекорди українських паралімпійців

10 золотих, 22 срібні, 11 бронзових медалей: паралімпійська збірна виступає в Токіо з приголомшливим успіхом. Спортсмени принесли Україні 43 медалі, і ми ввійшли до п’ятірки країн-рекордсменів.

Паралімпійська збірна України

XVI літні Паралімпійські ігри — 2020 в Токіо стартували 24 серпня, у День Незалежності України. Збіг, а проте українська паралімпійська збірна, до складу якої ввійшли 143 атлети, виступає із сенсаційним успіхом. Першого ж дня Паралімпіади-2020 наші спортсмени здобули вісім медалей — одну золоту, п’ять срібних і дві бронзові. І відразу ввійшли до п’яти найкращих команд у загальнокомандному заліку. Перша медаль — бронзова в Євгенії Бреус у фехтуванні на візках.

Реклама
Євгенія Бреус

Перше золото Паралімпіади країні принесла Єлизавета Мерешко: на дистанції 50 м вільним стилем вона поставила рекорд Ігор.

Єлизавета Мерешко

Срібні медалі у фехтуванні шаблею на візках вирвали Артем Манько та Олена Федота (фехтування на візках, шабля).

Артем Манько
Олена Федота

У плаванні срібло виграли Антон Коль (100 м на спині), Максим Кріпак (50 м вільним стилем) і Олексій Вірченко (100 м батерфляєм).

Антон Коль (ліворуч)

Олексій Вірченко (ліворуч)

Це вже сьома Паралімпіада для нашої країни, і з кожним роком спортсмени приносять країні дедалі більше медалей. 29 серпня, наприклад, вони встановили нові рекорди й виграли дві золоті, п’ять срібних і дві бронзові медалі. Оксана Зубковська здобула золото в стрибках у довжину, Роман Полянський — в академічному веслуванні, 2000 м.

Оксана Зубковська
Роман Полянський

У п’ятий день Паралімпіади Україна здобула п’ять срібних нагород: вони дісталися Анастасії Мисник — у штовханні ядра, Наталії Олійник — у паверліфтингу, до 79 кг. Три медалі в нас — у плаванні: в Андрія Трусова — на дистанції 400 м вільним стилем, у Дениса Остапенка — на дистанції 50 м на спині, в Іллі Яременка — на дистанції 50 м вільним стилем.

Анастасія Мисник

Бронзу вирвав Олександр Назаренко в поєдинку дзюдо, у категорії до 90 кг, і Максим Веракса — у плаванні (50 м вільним стилем).

Олександр Назаренко (у синьому)

28 серпня став найуспішнішим днем ​​Паралімпіади для нашої збірної: 5 золотих медалей — і всі у плаванні: Євген Богодайко (100 м брасом), Максим Кріпак (100 м вільним стилем), Михайло Сербін (100 м на спині), Денис Дубров (200 м комплексом), Єлизавета Мерешко (100 м брасом за 1:40.59). Це третя паралімпійська нагорода Мерешко: крім золотої медалі в перший же день Паралімпіади, вона здобула срібло на дистанції 200 м комплексом.

Денис Дубров

26-річний плавець Максим Кріпак виграв стометрівку вільним стилем — і встановив світовий рекорд з результатом у 50.64 сек. 5 років тому, дебютуючи на Олімпіаді в Ріо, Кріпак взяв п’ять (!) золотих медалей і три срібні.

Максим Кріпак
Михайло Сербін

Срібні медалі дісталися Романові Данилюку (штовхання ядра), Вікторові Смирнову (плавання, 100 м на спині), Наталії Морквич (фехтування на візках, рапіра), Ірині Гусєвій (дзюдо, 63 кг). Бронза — у Руфата Махомедова (дзюдо, до 73 кг). У паверліфтингу Маріанна Шевчук у категорії до 55 кг виграла золото, підійнявши 125 кг.

Маріанна Шевчук

Днем раніше плавчиня Ганна Стеценко виграла заплив вільним стилем: подолала дистанцію 400 м за 4:23.92.

Ганна Стеценко
Віктор Смирнов

Ірина Гусєва

28-річний Роман Данилюк здобув бронзову медаль у штовханні ядра з результатом 16,53 м. Іван Май і Максим Ніколенко взяли бронзу в настільному тенісі.

Іван Май

Нагадаємо, в інтерв’ю Vogue UA перша леді говорила, що її програма передбачає підтримку паралімпійців і розроблення інклюзивної інфраструктури в містах України. "Мені здається, ми здатні змінити багато що — насамперед у ставленні суспільства до людей з інвалідністю", — казала тоді Олена. Валерій Сушкевич, засновник паралімпійського руху в Україні, уповноважений президента з прав людей з інвалідністю, тоді зазначив, що перемоги українських паралімпійців дають українцям певний драйв і віру в себе.

Паралімпійські ігри триватимуть до 5 вересня. Вболіваємо за наших спортсменів і неймовірно пишаємося ними.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.