До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Лише спокій: боротьба зі стресом у велнес-клініці SHA

В іспанську велнес-клініку SHA приїжджають не тільки для того, щоб скинути зайві кілограми: тут вчать розслаблятися і боротися зі стресом.

Фото: Alice Rosati. Стиль: Julie PelipasVogue UA, червень 2017

"Наскільки напружена у вас робота?", – запитує мене лікар Сандерс на першій консультації. В анкеті, яку мені прислали напередодні вильоту, як пріоритети я вказала: "боротьба зі стресом" і "розслаблення".

Реклама

Світові велнес-клініки, куди раніше люди їздили худнути, розширили б'юті-меню – сьогодні там вчать правильно розслаблятися. Це підтверджує і мій лікар – і рекомендує мені програму відновлення. У SHA навіть ввели кілька додаткових послуг у відділенні розвитку когнітивних навичок і стимуляції мозку. Наприклад, транскраніальну електростимуляцію – процедуру, спрямовану на лікування депресій, проблем зі сном, хронічних болів і різного роду залежностей. Великі надії тут покладають на фотобіомодуляцію головного мозку, тобто стимуляцію інфрачервоним випромінюванням – процедуру, розроблену спільно з NASA і Гарвардським університетом. Хвилі різної довжини допомагають налагодити процес відновлення клітин, що заряджає енергією і покращує продуктивність.

У SHA все побудоване на індивідуальному підході, і у кожного гостя (язик не повертається назвати їх пацієнтами) – власна програма. Вільний час з'являється тільки в ресторані або ввечері, весь день зайнятий. Моя програма – це поєднання практик для розслаблення, які повинні відновити організм за лічені дні: акупунктура, масаж, сеанси медитації, цигун, водні процедури і прийом у лікаря Бруно Рібейро, фахівця з ментальних розладів. Він тут справжня суперзірка, і багато постійних жителів підтримують з ним зв'язок навіть після від'їзду з клініки, по скайпу. За 45 хвилин консультації я дізналася про себе багато нового. Наприклад, лікар заявив, що за бажанням я можу сміливо присвятити життя науці: аналітичні та когнітивні здібності – на висоті, але моя короткочасна пам'ять сильно перевантажена, а організм просто розучився розслаблятися. "Вам потрібно більше відпочивати, – ласкавим і заспокійливим голосом сказав мені Рібейро. – Не забувайте, що ви у себе одна".

З цим твердженням я і жила всі дні, коли вкотре хотілося перевірити робочу пошту або зайнятися аналізом статистики vogue.ua. По-справжньому розслабляли мене водні процедури. Доступ в спа-зону з басейнами і саунами – цілодобовий, але саме робота фахівців приносила особливе задоволення. Наприклад, техніка Ватса: в невеликому басейні з приглушеним світлом тебе, наче немовля, пересувають по воді, утримуючи на поверхні, і при цьому масажують і витягують м'язи.

У SHA все працює на відпочинок і розслаблення. По-перше, макробіотичне харчування, в основі якого овочі і злаки, дарує відчуття легкості, але, при цьому, абсолютно немає почуття голоду, а відповідно, і стресу. По-друге, самітність місця, морські та гірські пейзажі змушують забути про зовнішній світ. Ранкові годинні прогулянки вздовж набережної (SHA розміщений в невеликому прибережному містечку Альбір на середземноморському узбережжі) або до маяка заряджають енергією ще до сніданку.

На честь 10-річчя цього року в клініці відкрили 11 нових резиденцій трьох типів (Garden, Premier і Penthouse) – площею від 300 до 500 кв. м. Вони інтегровані у простір SHA Wellness Clinic, але дарують гостям ще більшу приватність і спокій

Мінімалістичний дизайн клініки і лаконічні інтер'єри номерів не відволікають від відпочинку. Ввечері залишається лише лягти на подушку (її, до речі, пропонують вибрати ще до приїзду, онлайн) і заснути. До сну в SHA ставляться з усією серйозністю: питання "як ви спите?" я чула від кожного лікаря. Сон важливий не тільки для ментального здоров'я та душевної рівноваги, але і для відновлення організму. Тут не рекомендують їсти за три години до сну, інакше організму доведеться працювати всю ніч і повноцінно розслабитись не вдасться; перед сном провітрюють кімнату, щоб повітря було прохолодним і свіжим; наглухо закривають ролети, щоб темрява була повною: саме під час відсутності світла виробляється гормон сну. А ще неголосно включають класичну музику. Саме тут я навчилася миттєво засинати і прокидатися без будильника о 6:30.

Вже на третій день перебування в SHA я помітила, що все менше тягнуся до телефону і починаю отримувати задоволення від того, що роблю тут і зараз. У клініці можна пройти і діджитал-детокс. У цьому випадку спеціальний додаток завантажувати не потрібно, а всі оновлення в програмі пацієнт отримує у вигляді листка паперу під двері. До таких радикальних методів я готовою не була – з діджитал-залежністю, мабуть, буду боротися вже під час наступного перебування тут.

Текст: Віолетта Федорова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.