До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ті, що танцюють у темряві: як українські салони краси працюють під час війни

Після терористичних атак росії пошкоджено щонайменше 30% об’єктів критичної інфраструктури в Україні. Унаслідок – цілі області страждають через вимкнення світла. В таких умовах навіть побутові питання вирішувати складно. Але українці й далі надихають одне одного та виявляють дива винахідливості. Розповідаємо, як без світла та в умовах повітряних тривог працюють салони краси. Перша героїня мініциклу – Алла Барановська, засновниця столичних салонів CLIPSE.

Наважитися продовжувати роботу салонів у період, коли не просто лунають тривоги, а ще й періодично вимикають світло, воду та зв’язок – це складне рішення, яке потребує не просто сил і ресурсу, а й завзяття та сміливості. "Наважилися на це разом з командою, – каже Алла Барановська. – Тепер всі рішення ухвалюємо разом, і кожен сам вирішує, виходити на зміну чи взяти паузу. Врешті ми працюємо заради перемоги України".

Реклама
"Код нації — не здаватися"

Трапляється різне. Так, 10 жовтня один з вибухів стався просто на очах візажиста. "Якщо майстер пережив стрес, ми, звісно, робимо перерву. Завжди підтримуємо морально й робимо все можливе, аби команда не втрачала бойового духу та працювала в насолоду, навіть у таких складних умовах, – каже Алла. – Робота справді рятує й дає змогу абстрагуватися. Ми згуртовані, як ніколи раніше. Коли стали вимикати світло, то перше повідомлення у нашому робочому чаті було таке: "Боже, вже байдуже на ракети, але як же бути без світла?". Проте ми звикли до всього. Такий код нації — не здаватися".

Манікюр та укладання без світла

Майже всі процедури потребують електрики, освітлення, тепла, води. Ми готувалися до форсмажорів заздалегідь, бо розуміли, що зима буде складною.

Закупили для майстрів портативні пристрої, починаючи від освітлення, що працює на павербанках, і закінчуючи портативними фенами. Розташування салонів не дає змоги встановити генератори, а невеликих портативних пристроїв не досить для обсягу роботи нашої команди, тому поки намагаємося пристосуватися до роботи хоча б у такий спосіб.

Зі стерилізацією інструментів проблем немає взагалі. У наших майстрів велика кількість професійних інструментів, тож немає потреби в стерилізації та дезінфекції що чотири години. Ми заздалегідь дезінфікуємо інструменти й готуємо їх для зміни наперед. Для нас питання стерилізації завжди на першому місці, здоров’я клієнтів — найголовніше.

Фарбування, манікюр і повітряна тривога

Звісно, люди адаптувалися; хтось фаталіст, хтось не вважає, що загроза ракетного удару – привід скасовувати запис, але є ще відповідальність бізнесу та безпека людей. З манікюром простіше: можна спуститися в сховище з недоробленим покриттям. Що робити з недофарбованою головою? – Від початку повітряної тривоги в майстра й клієнта є 10 хвилин, щоб перейти в безпечне місце, в салоні таке є. Салон на Цитадельній має своє сховище, доробити послугу можна там. У таких випадках проєктування салону нас дуже рятує.

Як "нововиявлені обставини" впливають на ціну послуг?

Ми не підвищуємо вартості послуг. Салон бере на себе витрати, щоб зберегти клієнтів і спокій команди. Ми розуміємо складність становища, тут уже не йдеться про прибуток, головне — втримати команду й клієнтів. Тому всі додаткові витрати беруть на себе салони, прайс залишається незмінним. Навіть намагаємося робити знижки й дарувати подарунки, якщо немає світла чи запис перенесено через тривоги.

Відкладення записів через тривоги

Як ми розв’язуємо питання з відкладеними записами, якщо людина не може прийти через тривогу або процедуру перервано через повітряну тривогу? – Клієнти розуміють, що всі ми живемо й працюємо в нових реаліях. Вони з розумінням ставляться до перенесення візиту, салон зі свого боку презентує приємні компліменти. Ми вдячні клієнтам за розуміння.

Оскільки наші два київські салони – поруч, ми мінімізуємо стрес клієнтів. Команда робить усе можливе, щоб людина отримала послугу в повному обсязі. Ми стали дуже мобільними, і в разі цілковитого браку світла майстри переїздять упродовж дня до іншої філії. Всі витрати з переміщення клієнтів і майстрів салони беруть на себе. Ми робимо все можливе, аби бізнес функціонував, а люди отримували якісні послуги.

Найпопулярніші процедури та процедури-аутсайдери

Салони CLIPSE виконують повний спектр послуг, як і раніше. Найпопулярніший – манікюр. На цю послугу завжди повний запис, незважаючи ні на що. Жінки стали рідше фарбувати волосся, рідше робити макіяж, бо небагато приводів, але манікюр — регулярно.

Якщо спитати, чи згадуємо ми початок пандемії з теплом і ностальгією, чесно відповім: "Ні". Бо ми творимо нині нову історію.

Для наших майстрів виконати ідеальний "френч" без світла чи зібрати наречену ледь не в цілковитій темряві й під час сирен, бо в неї весілля за годину, — це маленька перемога. Так, обставини складні, але ми сильніші.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.