До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зі щасливим кінцем: навіщо дівчата дивляться фільми для дорослих

Чим жіноче порно відрізняється від чоловічого і чому ми його дивимося, знає Віра Павлова​

"Я вирішила, що випадковий секс гірший від ніякого, тому що після ночі завжди настає ранок. Тож якщо у мене немає постійного партнера, але мені потрібен секс, я дістаю свої вібратори, випиваю келих вина і дивлюся п'ять-шість різних роликів, які знаходжу на порносайтах в певних категоріях. Ніхто краще за мене самої не знає, що мене збуджує, і ніхто не може так швидко довести мене до оргазму, як я сама", – пояснює своє захоплення порно 38-річна Ірина, власниця ресторану.

Реклама

51% жінок в Європі та Америці дивиться порно – це результат недавнього соціологічного дослідження. Серед чоловіків відсоток вище – 73%, але насправді різниця в показниках може бути менше, тому що багато жінок приховують від соціологів свої захоплення. Статистика по Україні практично відсутня, але німецька компанія, яка досліджувала ринок для виробників порно, опублікувала цікавий звіт, згідно з яким основними глядачами дорослого кіно на нашій території виявилися не юнаки 15-17 років, а жінки 20-30, третина яких перебуває у шлюбі. Так що жінки порно дивляться.

Ще тридцять років тому такі цифри неможливо було навіть уявити – ні у нас, ні в решті світу, що пережив сексуальну революцію. Виробники порнофільмів і журналів, в основному чоловіки, довгий час ігнорували сам факт жіночого інтересу до порно – але, зрозуміло, їм про це нагадали. Це зробили феміністки. У 1960-і роки активна частина войовничих американських феміністок закликала бойкотувати порнофільми і їхніх продюсерів: вони виступали проти нав'язаної жінці ролі об'єкта, з яким чоловіки роблять що хочуть, і справедливо вважали, що жінки, задіяні в фільмах, страждають психологічно і фізично.

Але вже в 80-і роки щодо порно феміністський рух розкололося на два табори: перші продовжували вважати, що це огидно, принизливо для жінок і часто кримінально, приводячи в приклад Лінду Лавлейс, героїню "Глибокої глотки"; інші прийшли до висновку, що треба згадати про рівноправність. По суті феміністки не збиралися обмежувати в правах чоловіків – вони хотіли зрівняти з ними жінок, вважаючи, що буде справедливо, якщо з'явиться жіноче порно, в якому чоловіки будуть задовольняти потреби жінок. Тобто вони звели чоловіків до стану того ж об'єкта.

До речі, про Лінду Лавлейс. Попри те, що вона до кінця своїх днів розповідала, що перший чоловік під дулом пістолета змушував її займатися оральним сексом на камеру, і закликала заборонити порно, тому що воно калічить психіку глядачів і долі актрис, саме "Глибока глотка" дала поштовх до появи сучасної порноіндустрії як такої і її орієнтованому на жінок сегменту зокрема.

"Глибока глотка" – перший повнометражний, сюжетний і до того ж прокатний порнофільм. Його показували в звичайних кінотеатрах – і, дивлячись на нескінченно оргазмуючу Лінду, добропорядні домогосподарки Америки зрозуміли: вони щось втрачають в життя, поки з гідністю в місіонерській позі виконують щотижневий подружній обов'язок під накрохмаленими простирадлами. І міс Лавлейс стали приходити тисячі листів з проханням роз'яснити техніку "глибокої глотки".

Цей несподіваний сплеск жіночої розкутості відразу був помічений виробником – і в 1973 році, всього через рік після виходу фільму, з'явився перший в світі порножурнал для дівчат з неоригінальною назвою Playgirl, який існує до цих пір. На цьому, треба визнати, фактичні досягнення глянсової порноіндустрії для жінок практично вичерпалися: з тих пір кількість журналів сягнула п'яти, а один ще й закрився за часів кризи 2008 року.

Щоправда, любительок мастурбувати, перегортаючи сторінки, тепер не так вже й багато, а ось сегмент порнофільмів для жінок розширюється, хоча й не такими темпами, як ринок чоловічого порно. Перший фільм зняли в 1985 році, а перший телеканал, який спеціалізується на жіночому порно, відкрили в 2009 році. Зараз у світі їх п'ять.

Цікаве питання: навіщо жінкам спеціальне кіно, якщо завжди можна зайти в Інтернет – безкоштовно отримати відео будь-якого сексу? Згідно зі статистикою, в мережі існує 40 мільйонів сторінок порно; 50% всього інтернет-трафіку й 25% всіх запитів в світі пов'язані з сексом й порнографічними сайтами. Використовуючи пошукові системи й дані, які надають соціологам інтернет-провайдери, встановили, що 72% користувачів, що дивляться порно в мережі, – чоловіки; жінки складають решту – 28%. Однак ця цифра не враховує того, що жінки набагато частіше завантажуть відео й купують диски з фільмами, оскільки зберігають й переглядають картини й улюблені сцени – на відміну від чоловіків, які перебувають в нескінченному пошуку.

Також з'ясувалися переваги жінок, що дивляться порно: судячи з пошукових запитів, жінок збуджує груповий секс з двома й більше чоловіками, а також сексуальні ігри з домінуванням й підпорядкуванням. Звучить куди більш брутально, ніж чоловічий набір: великі груди й попа, а також секс з літніми жінками – причому все це в форматі аматорського, домашнього порно.

Цікаво, що ця статистика спростовує поширену думку психологів про те, що жінки не люблять порно саме через ставлення до актрис (а отже, і до жінок взагалі, оскільки ми більше вживаємося в те, що відбувається на екрані, ніж глядачі-чоловіки) як до об'єктів. Швидше навпаки: жінкам подобається фантазувати про те, як хтось позбавляє їх права вибору, – або сам позбавляється цього права. Щоправда, бачити втіленими свої фантазії на екрані – одне, а втілювати їх в життя – зовсім інше: дослідження показують, що жінки набагато рідше намагаються втілити побачене, ніж чоловіки, котрі часто вимагають від партнерки реалізації порносценаріїв.

Противники таких фільмів стверджують, що перегляд порно – це як спуск з дуже крутої гори. І чоловіки, й жінки втягуються й з часом набувають залежність, як від наркотика: надлишок дофаміну та інших речовин викликає звикання. "Порноголіки" в кінцевому підсумку не можуть збуджуватися від реальних переживань, вважаючи за краще екранну вседозволеність, й до того ж схильні шукати все більш жорсткі видовища, в повсякденному житті страждаючи зниженим лібідо.

У жінок-глядачок може спостерігатися й інший побічний ефект: вони часто порівнюють себе з порномоделями – і розвивають в собі додаткові комплекси, вважаючи власне тіло недостатньо сексуальним, свій оргазм – недостатньо бурхливим, а статевий акт – недостатньо тривалим.

Проте більшість жінок, бажаючи розрядитися на самоті або урізноманітнити своє життя з партнером, періодично дивиться порно. Однак, попри те, що подібних фільмів удосталь, багатьох вони не влаштовують, тому що орієнтовані на чоловіків. Найчастіша претензія – мала осмисленість дії в порнофільмах. Так зване весілля наприкінці або будь-який інший сценарій – жінки в порно хочуть бачити сюжет.

"Порно стає все більш рутинним: ось камера, ось ліжко, ось жінка. Діставай член і включай камеру. Найбільше я хочу, щоб воно знову повернулося до своїх витоків – до фільмів типу "Глибокої глотки". Я хочу повернути в порно сюжет – такий, щоб ти уважно дивилася фільм від початку до кінця, а не включала б швидке перемотування, щоб скоріше дістатися до сексу", – висловила загальну думку одна з найбільш відомих порномоделей ХХI століття Саша Грей.

Інші поширені претензії до порноіндустрії, що рідко враховує побажання жінок: надто активна роль чоловіка в сексі, відсутність ніжності між партнерами і надлишковий акцент на чоловічій еякуляції, в той час як заради оргазму жінки зйомки практично не затіваються. Багато глядачок, котрі не знаходять того, що відповідає їхнім смакам, використовують як сурогат гей-порно, де можна уявити себе на місці домінуючого партнера; крім того, в гей-порно багато красивих чоловічих тіл: пружні сідниці, накачані торси і, зрозуміло, члени пристойних розмірів – що ще потрібно дівчатам, які хочуть збудитися? Розмір має значення – що б партнерки не говорили про це в реальному житті, на екрані кожна хоче бачити те, що можна порівняти з гідністю Рокко Сіффреді.

В середині 80-х жінки вирішили не чекати, поки чоловіки задовольнять їхні потреби, і стали самі знімати порнофільми – однієї з найвідоміших студій стала організована в 1984 році режисером і колишньою порнозіркою Кандідою Ройелл компанія Femme Productions. На сьогоднішній день Ройелл зняла більше 70 фільмів і навчила своєму баченню "позитивного жіночого порно" інших режисерів. Сексизм в цій індустрії такий, що до сих пір "ПорноОскар" AVN Awards – нагорода американського журналу Adult Video News, що вручається за досягнення в створенні порнофільмів, не має окремої категорії "Найкраще порно для жінок". Хоча серед сотні номінацій є і "Транссексуальний актор року" і "Краща музика до гей-порно". Справедливість довелося відновлювати жінкам: з 2006 року існує окрема нагорода, зі своїм журі і власною церемонією, яка називається The Feminist Porn Awards (FPAs) by Good For Her.

Основні принципи, які проголошують режисери спеціального порно для жінок: ненасильство, згода учасників, жіночий оргазм як мета і відсутність приниження в кадрі. Не всім, звичайно, таке подобається – це скоріше потрапляє під категорію "софт-порно", і до того ж продукція ця найчастіше платна, як і всі інші спеціалізовані ресурси, що задовольняють певні запити. У Мережі дійсно багато безкоштовного порно, але мова йде про безсюжетні ролики, найчастіше короткі, які, до того ж, підпадають під десяток категорій. Ті ж, хто вважає за краще щось конкретне і сюжетне, повинні оплачувати зі своєї кишені костюми, винахідливість зйомки, правильний монтаж і світло.

Втім, я, наприклад, не розумію, навіщо витребеньки, коли основна мета порно – допомогти жінці на самоті отримати оргазм або додати гостроти до сексу з партнером. І для того, і для іншого мені цілком вистачає 25-хвилинного ролика за участю енергійної міс Грей, або будь-якої іншої порнозірки з певними параметрами. Актриса повинна подобатися мені так само, як і актор: я підсвідомо асоціюю себе з героїнею порнофільму, в уяві переживаючи те, що відбувається з нею на екрані. Зі мною згодні більшість любительок порно, котрі анонімно відповідали на мої запитання про те, навіщо вони його дивляться. З п'ятдесяти опитаних тільки троє відповіли, що хочуть бачити ніжність і красивого чоловіка.

Топ-5 порнофільмів

Кінопремію Adult Video News Award вручають за досягнення в порноіндустрії. Журі премії склало список кращих порнофільмів в історії

"Нічні прогулянки" (Night Trips), 1989

Режисер: Ендрю Блейк
У ролях: Торі Веллес, Порше Лінн, Пітер Норт

Дебютний фільм провідного порнорежисера Ендрю Блейка 18 років поспіль залишається найбільш продаваним порнофільмом в світі.

"Buttman's European Vacation", 1991

Режисер: Джон Стальяно
У ролях: Зара Вайтс, Санны Маккей, Рокко Сіффреді

Джон Стальяно входить в п'ятірку найвпливовіших персон даної індустрії. Він придумав гонзо-порнографію, яка передбачає, що глядача не цікавить, де і чому герої зайнялися сексом, – головне, як вони це роблять. Це одна з перших його робіт.

"Розпусні дружини" (Bad Wives), 1997


Режисер: Пол Томас
У ролях: Діана Лорен, Мелісса Гілл, Міссі, Стефані Свіфт

Фільм про еротичні пригоди дружин, що зібрав велику кількість нагород.

"Диявол в міс Джонс" (The Devil in Miss Jones), 1972


Режисер: Джерард Даміано
У ролях: Джорджіна Спелвін, Гаррі Рімс

Є три фільми 70-х років, які стали класикою порноіндустрії: "За зеленими дверима", "Глибока глотка" і "Диявол в міс Джонс". Останній – найжорсткіший. Він визначив практично всі напрямки розвитку порноіндустрії на найближчі сорок років.

"Ненаситна" (Insatiable), 1980


Режисер: Годфрі Деніелс
У ролях: Мерилін Чемберс, Джессі Сент-Джеймс, Джон Голмс

У кінці ери "золотого порно", якраз до середини 80-х, коли всі режисери перейшли з кіноплівки на відео і кожен отримав можливість знімати те, що хоче, Деніелс зробив кіно для дівчат, які мріють, щоб кожен фільм закінчувався весіллям. Герої картини дійсно люблять один одного.

Ірина Жеваго, сексолог

Деякі жінки вважають, що з ними щось не в порядку, якщо вони дивляться порно. У них виникає відчуття бруду, власної нечистоти. У 90% випадків жінки дивляться порно заради мастурбації, і ніяким відхиленням це не є.

Психологи до цих пір не прийшли до єдиної думки про те, чи існує порнозалежність хоча б у чоловіків, а вже про жіночу я і зовсім не чула. Деякі сексологи вважають, що порно допомагає у випадках, коли одному з партнерів важко досягти збудження. Я схильна думати, що якщо це дійсно так, то краще дивитися порно, ніж приймати віагру.

З іншого боку, використовувати порнофільм в якості джерела нових знань потрібно обережно: якщо це не домашнє порно, то всі актори пройшли спеціальну підготовку, використовують препарати, і тому повторення деяких експериментів для непідготовлених партнерів може виявитися справою непростою, а іноді навіть небезпечною.

Часом жінки ревнують чоловіків до порноактрис і порівнюють себе з ними, причому результати завжди виявляються не на їхню користь. Але, по-перше, до порноактриси чоловік ніколи не піде – значить, і ревнощі недоречні. Порівнювати теж сенсу немає, це ще безглуздіше, ніж рівнятися на супермоделей: у краси немає стандартів – так само, як у природної сексуальності.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.