До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке вініри та чи потрібні вони саме вам: говорить експерт

Що таке вініри, в яких випадках вони необхідні, а коли — протипоказані, з якого матеріалу вініри найкращі, та як вони впливають на зовнішність, розповідає Ярема Міклош, засновник стоматологічного медичного центру Yarema Dental.

В стоматології творіння дивні,
Що дарують людині світло усмішки,
Вініри вони звуться, виріб той сяйливий,
З порцеляни чи композиту вмільці кують.

Chat GP на запит "Розповісти про вініри словами Т.Г. Шевченка"

Реклама

За даними American Dental Association щороку близько 600 тисяч американців встановлюють вініри. Головними популяризаторами вінірів в США є зірки кіно, музиканти та політики. Том Круз, Ніколас Кейдж, Джордж Клуні, Демі Мур, Майлі Сайрус та Селін Діон — це лише кілька з великого пулу відомих людей, що встановили собі вініри.

Довідка редакції VOGUE

Не так давно з'явився термін "smartphone face" — обличчя нового покоління, яке знає, що таке онлайн-банкінг та виросло на смартфонах. Чим обличчя цих людей відрізняється візуально? — Ідеальні білі зуби, які насправді є плодом досягнень косметичної стоматології.

Вініри, винайдені в 1928 році, були розроблені в Голлівуді як спосіб змінити зовнішність акторів для знімань у кіно. Однак масової популярності вони набули лише у 1980-х. З часом вони ставали дедалі доступнішими, а, отже, перестали бути привілеєм виключно багатих та знаменитих. Сьогодні вініри — це одне з найтиповіших "покращень", які люди застосовують щодо власної зовнішності.

В Україні цей засіб косметичної стоматології теж набуває все більшої популярності. Проте дуже часто у своїй практиці ми бачимо наслідки непрофесіоналізму лікарів та несерйозного ставлення пацієнтів до процедури.

В епоху цифрової стоматології процедура встановлення вінірів багатьом здається елементарною. В кілька кліків пацієнт може знайти безліч клінік, що пропонують свої послуги, а лікарі — будь-яку інформацію, вебінари та кейси більш досвідчених колег з усього світу. Як наслідок — випадки, коли вже на першій консультації лікар, недостатньо дослідивши стан здоров’я пацієнта та його очікування, запевняє, що вініри — це швидко, легко, а позитивний результат гарантовано. Проте така косметична операція — це не легка прогулянка, й ставитися до неї необхідно серйозно.

Лікар, який працює над створенням усмішки, має спочатку детально вивчити анамнез. Це стосується не лише стану ротової порожнини пацієнта, а й його емоційного стану та цілей, яких той хоче досягти завдяки косметичній стоматології. Адже сяюча "голівудська усмішка" — це лише один елемент, хоч і важливий, для здобуття впевненості у собі.

Уявімо ситуацію, коли пацієнт приходить до лікаря і каже, що хоче гарні зуби. Аби не втратити клієнта (чи через недостатню кваліфікацію), стоматолог шліфує зубну емаль і встановлює вініри. Проте професійний лікар при ретельному дослідженні міг би визначити, що цьому пацієнтові було б достатньо піврічного ортодонтичного лікування за допомогою знімних елайнерів, — і при цьому природна емаль лишилася б у первісному, цілісному стані.

Ще один досить поширений кейс — коли пацієнт з нічним бруксизмом хоче встановити вініри, не вилікувавши для початку причини хвороби. Професійний лікар мав би зупинити його ще на етапі консультації. Адже без належного лікування, через постійне рефлекторне стискання зубів уві сні ("скрегіт") вініри почнуть сколюватися та відпадати. В результаті провину покладають саме на пацієнта, який "недостатньо доглядав" за вінірами.

Нам в Yarema Dental часто доводиться виправляти наслідки недобросовісної роботи колег та рятувати зуби пацієнтів через неправильно встановлені вініри. Або у випадках, коли через невилікувані захворювання (бруксизм, пародонтит, патології прикусу) встановлювати вініри взагалі протипоказано.

Варто розуміти, що будь-яке стоматологічне лікування, навіть косметичне, має насамперед покращувати загальне здоров‘я пацієнта. Гарний зовнішній вигляд та інші супутні речі — вторинні. Такий виважений підхід до власного життя та здоров’я особливо яскраво представлений в Швеції (де ми, до речі, плануємо в майбутньому відкрити філіал нашої клініки). Шведи ніколи не женуться за надмірністю чи показовістю. Це співзвучно і з моїм життєвим кредо — природність, натуральність і функціональність. Адже надлишковість у косметичних змінах, як і в будь-яких інших, врешті призводить до проблем, які потім необхідно виправляти.

Що таке вініри (матчастина)

За своєю суттю вінір — це міцна оболонка, яка кріпиться на зуб, зазвичай на його зовнішню частину. Технологія встановлення у більшості випадків, передбачає часткове оброблення емалі, після чого зуб накривається вініром, немов ковпачком. При цьому ступінь чи загалом необхідність шліфовки зуба залежить від матеріалу, з якого виготовлено вініри.

З їх допомогою можна, наприклад, зменшити великі міжзубні проміжки, зробити довшими занадто короткі зуби, збільшити їх розмір чи форму, позбавити зуби незначних нерівностей, відреставрувати зламані, сколоті зуби чи навіть покращити прикус. Наприклад, досить часто пацієнти з короткими і широкими передніми зубами хочуть зробити їх більш пропорційними по відношенню до інших. Тут можуть допомогти вініри.

Вініри як anti age

Багатьох також цікавить так званий антівіковий ефект вінірів. Дійсно, його можна досягти, якщо зробити передні зуби рівними, а також обрати вініри світлішого кольору, що візуально освітлює і обличчя пацієнта.

Коли вініри безсилі

Проте у випадках, коли потрібне складне та довготривале ортодонтичне лікування, вініри не допоможуть. Наприклад, при сильному викривленні зубів, за відсутності значної частини зуба чи при серйозних проблемах з прикусом. Як я вже згадував вище, протипоказано встановлювати вініри, якщо у пацієнта не вилікуваний пародонтит чи наявний бруксизм. В зоні ризику також вініри, встановлені на зуби з запломбованими каналами. Значення має буквально все. Тому останнім часом я почав приділяти увагу тому, як пацієнт спить, чи є в нього проблеми з хребтом, в якому тонусі м’язи його обличчя. Позитивний результат реставрації зубів вінірами криється в дрібних деталях і нюансах.

Про матеріал вінірів

У виборі вінірів важливо звернути увагу на матеріали. Базово в Yarema Dental ми використовуємо так звані E-max вініри з дисилікату літію. Період їхньої експлуатації залежить від догляду і може становити від 11 до 25 років. Пацієнти люблять їх за природній вигляд і міцність.

Дуже часто у нас замовляють максимально природні вініри з польового шпату, адже вони виглядають естетично та непомітні оточуючим. Вони дорожчі.

Фото: архів VOGUE

Як подовжити термін служби вінірів

Належний догляд за ротовою порожниною — один з головних факторів, що впливає на тривалість вінірів. Необхідно мінімум два рази на добу чистити зуби та регулярно, хоча б двічі на рік, відвідувати стоматолога. Також, встановивши вініри, не варто кусати занадто тверду їжу. Паління цигарок може змінити їх колір, а алкоголь — навіть спричинити відпадіння вініру.

Як обрати свого лікаря

Якщо вас зацікавили вініри, то звертайтесь лише до перевірених стоматологічних клінік та професійних лікарів, аби отримати повноцінну консультацію. Також важливо зважати на свій бюджет, адже ціни на вініри можуть суттєво варіюватися від кількох сотень до кількох тисяч доларів, в залежності від клініки, яку ви оберете, досвіду лікаря, матеріалів та технології їх встановлення.

Обирайте лікаря за цінностями та обов’язково звертайте увагу на деталі.

Як оптимізувати витрати

Аби оптимізувати витрати, можна встановити вініри лише на тих зубах, які найбільше потребують корекції, наприклад, лише на верхніх чи нижніх передніх зубах. Проте у такому випадку зробити усмішку природньою буде значно важче. Я не рекомендую економити на якості матеріалів чи послугах досвідченого лікаря, оскільки це може призвести до скорочення терміну служби вінірів й супутніх проблем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.