До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нові тренди в стоматології, про які говорить увесь світ

Від розкішних паст до відбілювальних гаджетів – познайомтеся з інноваціями, які роблять ваш щоденний догляд за ротовою порожниною легким та ефективним.

Фото: архів VOGUE

За останні два роки спостерігається безпрецедентний попит на більш рівні та білі зуби у прагненні досягти ідеальної усмішки. Цей бум, безсумнівно, спричинений дедалі більшою обізнаністю про здоров’я ротової порожнини після пандемії. "Люди почали уважніше доглядати за зубами, коли стоматологи були недоступні на початку пандемії, — нагадує докторка Рона Ескандер із лондонської стоматологічної клініки Челсі, у якій за останній рік кількість запитів на косметичні процедури зросла на 40 %. – Людство усвідомило величезну цінність медичної допомоги, коли не мало можливості її отримати". Ось про які тенденції варто знати зараз.

Реклама
Натуральна неідеальна усмішка

Вплив Zoom в умовах локдауну змусив багатьох із нас подивитися на власні зуби прискіпливіше – так, як ми раніше не робили. Замість того, щоб викликати попит на ідеальні голлівудські усмішки, ця переоцінка призвела до того, що ми захотіли стати кращими версіями самих себе. "Люди, безумовно, більше люблять тонкі налаштування, а не повну трансформацію обличчя, – погоджується докторка Ескандер. – Йдеться про те, щоб прийняти свої природні особливості, на кшталт загострених ікл або невеликих проміжків". Інвестування в підхід "ваші зуби, тільки краще" зазвичай означає повторне вирівнювання, часто з використанням системи прозорих елайнерів, як-от Invisalign, чи прозорих пластикових форм, які з часом поступово переміщують зуби. Згідно з опитуванням 2021 року, проведеним dentistry.co.uk, 66 % стоматологів повідомили про зростання кількості косметичних ортодонтичних процедур, тоді як Align Technology, компанія, що виробляє Invisalign, заявила про зростання на 181 %. Якщо вініри є частиною вашої трансформації, ви маєте знати, що надмірний і ультрабілий дедалі більше поступаються природнішому вигляду. "Натуральні зуби не мають того штучного плаского й неживого вигляду, — додає докторка Ескандер. – Мій технік повторює природу, додаючи напівпрозорість у текстуру зубів і різні градієнти кольорів".

Здоров’я ясен

Попри добрі наміри, що стають підґрунтям наших активних зусиль на шляху суцільного оздоровлення, людство докотилося до буму косметичної стоматології. "З одержимістю режимом здорового харчування споживається більше кислої їжі, як-от вода з лимоном, що може завдати шкоди зубам", — каже докторка Ескандер. Наслідком є ослаблення емалі та ерозійне пошкодження зубів, що в деяких випадках потребує вінірів або бондів для вирішення проблеми. "Від початку пандемії кількість запитів на них зросла на 30 %", — розповідає вона.

Надмірне чищення — ще одна проблема, що здатна призвести до стресу ясенної тканини та відступу лінії ясен. Здоров'я ясен, про яке часто забувають, є однією з багатьох спеціалізованих областей, що набувають дедалі більшого поширення. "Без здорових ясен ви не зможете створити ідеальну усмішку за допомогою ортодонтії, вінірів", — пояснює докторка Ріна Вадія з клініки RW Perio. Окрім активного догляду за яснами за допомогою дієти, збагаченої вітамінами, і належної гігієни ротової порожнини, варто подбати про естетику ясен.

Такі процедури, як ліфтинг, скульптурування та корекція рецесії, здатні значно покращити вигляд усмішки, не вдаючись до ортодонтії. Вони також можуть бути особливо корисними для вирішення конкретних запальних проблем, спричинених зниженням рівня естрогену в жінок у менопаузі.

"Я використовую лазерне оброблення ясен для своїх пацієнтів, щоб делікатно змінювати форму їхніх ясен, та створюю кращу симетрію, даруючи людям впевненішу усмішку, — каже косметичний стоматолог доктор Саймон Бланк. – Лікування можна завершити за один сеанс, до того ж, процедура не потребує часу на загоєння, а це підходить багатьом пацієнтам".

Новий природний вигляд

Відбілювання зубів для досягнення більш свіжого та молодшого вигляду не є новиною, але способів досягнення яскравішої усмішки стає дедалі більше. Spotlight Oral Care, ірландський бренд, прибутки якого зросли втричі після пандемії, щойно випустив два нові продукти для домашнього відбілювання, які доповнять нинішню їхню лінійку смужок, ручок і зубної пасти. Їхня відбілювальна суміш для зубів містить запатентовану формулу діамантового порошку для усунення стійких плям і є розумним способом створити кастомізований підхід до догляду за зубами. "Це чудовий продукт для тих, хто потребує використання зубної пасти на основі індивідуальних вимог, наприклад, для боротьби з чутливістю. Ви можете просто додати його до своєї звичайної зубної пасти, і все готово", – пояснює співзасновниця бренду докторка Ванесса Крівен.

Світлодіодна система відбілювання зубів працює за принципом, що подібний до світлодіодної маски для обличчя, – використовує червоні та сині довжини хвиль для омолодження ясен та розщеплення плям, якщо використовувати їх з відбілювальними смужками.

Професійна світлодіодна система відбілювання зубів Spotlight Oral Care Professional LED Teeth Whitening System

Пристрій MAHSA Trio Led Light Activated Device — ще один такий домашній інструмент, він поєднує червоне світлодіодне світло з білим світлом, усуваючи запалення, які можуть призвести до пошкодження ясен.

Порошок для відбілювання зубів Spotlight Oral Care Diamond PAP+
Розвиток зубних технологій

Хоча у людини лише один набір зубів, багатьом із нас відоме традиційне небажання інвестувати в стоматологічний догляд, окрім зубної щітки та пасти. Втім, в ідеалі тут потрібний ретельний режим, як і в догляді за шкірою, і, каже докторка Ріна, він починається з більшої уваги до правильного чищення зубів.

"Вам потрібно розташувати зубну щітку під кутом 45 градусів до місця, де стикаються ясна і зуби. Кут вгору для верхніх зубів і вниз – для нижніх".

Вибір електричної щітки замість ручної моделі – простий спосіб підвищити ефективність, але не всі електрощітки однакові. ISSA 3 Foreo – це силіконова конічна щітка, яка пропонує догляд 4-в-1 для зубів, язика, щік і ясен. Клінічно доведено, що вона на 130 % покращує загальну гігієну ротової порожнини, а також видаляє на 30 % більше нальоту, ніж ручна щітка. До того ж, цей гаджет позбавляє необхідності дбати про заряджання – одне заряджання через USB забезпечує цілий рік використання.

ISSA 3 Foreo

Ми всі знаємо, що слід щодня користуватися зубною ниткою, щоб видалити зубний наліт і зменшити ризик появи карієсу (за словами докторки Ріни, не користуватися зубною ниткою — це те саме, що мити лише одну сторону брудного посуду, а потім використовувати його знову).

Cocofloss Dental Floss

Але якщо нитка вам не подобається, подумайте про іригатор, наприклад, Cordless Plus від Waterpik, щоб дістатися важкодоступних місць.

Cordless Plus від Waterpik

Якщо ви серйозно ставитеся до власного здоров’я, не нехтуйте своїм язиком. Додавання скребка для язика до вашого набору видалить бактерії та сміття, що накопичуються на поверхні язика, а це є основною причиною неприємного запаху з рота.

RW Perio
Розкішні пасти

Безліч зубних паст на полицях магазинів означає, що вибір сьогодні – набагато цікавіший, аніж був колись. Якщо екологічність викликає занепокоєння, тюбики зубної пасти Spotlight Oral Care, виготовлені з похідної цукрової тростини, відновлюваної сировини з низьким викидом вуглецю. А коли потрібна ефективна зручність, то стануть у пригоді таблетки зубної пасти, як-от Pärla Pro – цей продукт перший у світі залучив до свого складу кальцію гідроксиапатит для захисту емалі, а також вітамін E і вітамін B12, які легше засвоюються слизовими оболонками рота, ніж традиційні таблетки.

Dr Eskander’s Parla Pro

Amaku, відзначений нагородами бренд натуральних засобів для догляду за порожниною рота, обіцяє створити момент "функціонального задоволення" за допомогою своїх екологічних таблеток зубної пасти зі смаком цитрусових, анісу та олії перцевої м’яти. Для будь-яких частинок, які можна пропустити під час чищення, є рідина для полоскання рота Hello з активованим вугіллям, яка зберігає ваше дихання свіжим і захищає від захворювань ясен. Тільки не забувайте про головне правило: "Полоскати рот слід в інший час, ніж чищення зубів, інакше воно змиє всі корисні речовини зубної пасти", – попереджає докторка Вадія.

Хитрощі лікування

Щоб досягти якомога природнішого результату, стоматологи часто обирають складні плани лікування та поєднують косметичні методи з елайнерами та відбілюванням. Бондінг з використанням невеликої кількості смоли, щоб злегка вирівнювати краї або замаскувати незначні повороти, стає дедалі більш затребуваним. "Моєю улюбленою комбінацією є відбілювання та композитний бондинг", — каже доктор Бланк. – Я роблю відбілювання, щоб покращити колір, а потім наношу композитну смолу на зуби, щоб поліпшити їхню форму, симетрію та відтінок".

Поліпшення усмішки не зводиться лише до того, щоб вона стала прямішою, білішою та ширшою. "Щічні тунелі часто називають негативним простором між кутніми верхніми зубами та кутиками рота при посмішці, — пояснює доктор Ескандер. – Естетичні стоматологи намагаються усунути цей темний простір. Наявність повних щічних коридорів імітує усмішку, як у Марго Роббі чи Джулії Робертс, і може ефективно підтримувати структуру обличчя". Результатом є повніша та молодша усмішка.

Марго Роббі
Використання комплексного підходу

Дедалі більше люди усвідомлюють, що зуби та ясна є невід’ємною частиною тіла, отже, вдаються до більш широкого підходу у догляді за порожниною рота. На цьому наполягає хірург-стоматолог доктор Махса Неджаті, що запускає цього місяця новий метод лікування разом із холістичною терапевткою і косметичною акупунктуристкою Сарою Бредден.

Система MAHSA x Sarah Bradden Treatment розроблена як суцільне "технічне обслуговування" ротової порожнини, допомагаючи підтримувати загальний стан здоров’я зубів, а не просто виправляти проблему. "Вірю у збереження, а не в ремонт", — каже доктор Неджаті. Він вважає, що потрібно починати берегти здоров’я з ранніх років, а не чекати, коли щось піде не так.

Антисептичне оброблення базується на передовій технології та поєднаннї теплої води, повітря й м’якого порошку для видалення бактерій у роті, які сприяють запаленню ясен, що може збільшити ризик серйозних системних захворювань. Лікування також передбачає нанесення трав’яного гелю та червону світлодіодну терапію для поліпшення здоров’я ясен.

Поєднання акупунктури та точкового масажу Бреддена для розслаблення лінії щелепи, зняття напруги та моделювання обличчя додатково підтримує та поліпшує результати. "Наразі головну увагу спрямовано на поєднання здоров’я з естетикою", – погоджується докторка Ріна. Досягнення ідеальної усмішки — це не просто маскування недоліків, а довготривале інвестування у здоров’я вашого рота.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.