До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На висоті: чемпіонка Ярослава Магучіх — про кар’єру, рекорди і б’юті-ритуали

Легкоатлетка Ярослава Магучіх, претендентка на олімпійські медалі, бере одну висоту за іншою. Її найсвіжіша перемога – на молодіжному Чемпіонаті Європи в Талліні, де вона стрибнула у висоту 2 метри і побила рекорд, який до того тримався 22 роки. Згадуємо інтерв'ю з Ярославою, яке вона дала Vogue навесні.

Їй ще немає і двадцяти, а перемог — на три спортивні життя вистачить. Недавня — новий світовий рекорд зі стрибків у висоту в приміщенні серед юніорів (і абсолютний рекорд України в змаганнях просто неба і в приміщенні). Але проривом у своїй спортивній кар’єрі Ярослава Магучіх вважає дорослий чемпіонат світу в Досі у 2019 році, де вона завоювала срібло й встановила подвійний світовий рекорд серед юніорів: спочатку взяла 2,02 м, потім — 2,04 м. Зі зростом 182 см (Ярослава все ще росте) рекордна висота, яку вона підкорила, — 2,06 м. "У нашому спорті всі стрибають вище за голову", — сміється Рося, — таке ім’я "для своїх" у неї в житті та в Instagram @rosya_dp.

Реклама

У неї дуже чарівна манера говорити, злегка усміхаючись, — зазвичай такими щирими і привабливими бувають тільки діти. Преса її, зрозуміло, обожнює. З того самого чемпіонату в Досі до неї прикута увага всього світу. "Тоді я не усвідомлювала всього масштабу події, — каже вона. — А тепер розумію, як це круто — змагатися з дорослими й показувати високі результати". За версією атлетичних федерацій, Магучіх — висхідна зірка спорту серед жінок. З тренером Тетяною Степановою вони на цю тему іронізують: "зірки — тільки на небі".

Ярослава Магучіх. На Ярославі: лонгслів з нейлону й еластану, спідниця із шовку й еластану, усе — SPORTMAX; сережка, латунь, скло, NINFA HANDMADE; сережка, кераміка, UNS

У спорт семирічну Ярославу привела старша сестра, яка захоплювалася легкою атлетикою й карате. "Я бігала з перешкодами, стрибала в довжину, навіть трохи займалася метанням", — згадує моя співрозмовниця. Вона була надактивною дитиною. Спершу траплялося пропускати тренування: над усе їй хотілося грати у дворі з однолітками, а не викладатися на заняттях. Але у 2011-му (юній спортсменці саме виповнилося десять) у її житті з’явилася Степанова — і все закрутилося. Спочатку вони з тренером думали зупинитися на бігу з бар’єрами, але потім Ярослава закохалася у висоту: "Мені дуже подобається відчуття польоту". І точно зрозуміла: спорт — її майбутнє.

Ми знімаємо героїню в португальському Понта-да-П’єдаде — вони з тренером готуються до Олімпіади ("там гарна тренувальна база, свіжі овочі й фрукти, повітря, океан"). Магучіх звично викладається на зніманні — спортивний гарт. Каже, що моделінг — цікавий досвід, але позувати щодня вона б не змогла: бракує драйву та адреналіну, притаманного змаганням. На знімках вона має вигляд упевненої в собі людини, яка точно знає, чого хоче. Крім спортивних амбіцій (світовий рекорд і золото Олімпійських ігор), це тренерська робота: Магучіх мріє працювати з дітьми, вести їх до Олімпу. "Не знаю, щоправда, коли це станеться, — напевно, до тридцяти", — майже зітхає Ярослава. "Тридцять" в її вустах звучить приблизно як "глибока старість".

Дітей вона обожнює: її нескінченне джерело натхнення — маленька племінниця, дочка сестри, тієї самої, що привела її в спорт. Із сестрою Анастасією вони близькі, як у дитинстві: колишня спортсменка, психологиня, вона постійно підтримує бойовий дух Ярослави і її віру в себе. Мама з татом (він у юності теж захоплювався спортом — веслуванням на каное) і коханий, професійний атлет, — теж у групі підтримки. Ну і звісно, Магучіх дуже мотивує тренер: і в щоденній наполегливій роботі, коли доводиться чимось жертвувати, і на змаганнях, коли вона хвилюється перед стартом. "У мене є традиція — дивлюся на Тетяну Володимирівну, а потім стрибаю", — зізнається дівчина.

Ще один ритуал — плести коси перед змаганнями. Свої знамениті "колоски" Ярослава робить собі сама — каже, це її заспокоює. Beauty-регламенту в легкій атлетиці немає — на відміну, наприклад, від карате, де заборонено фарбувати нігті: за їхнім кольором визначають стан притомності нокаутованої спортсменки. Так що з манікюром Ярослава відводить душу, а косметикою не дуже переймається: щонайбільше — злегка підфарбовані брови, блиск для губ, трохи туші. І фіксувальний спрей, щоб макіяж не підвів. Торік вона придумала ще одну фішку в образі — витончені стрілки. Для чемпіонату Європи, наприклад, зробила жовті — було ефектно.

Ярослава Магучіх. На Ярославі: сукня з віскози з декором з латуні, SCHIAPARELLI

Як і будь-яка дівчина її віку, Ярослава любить вбиратися, ось тільки приводи для цього трапляються нечасто. Тому головні в образі — зазвичай кросівки, толстовки й джинси. З минулого року спортсменка — амбасадорка Puma. Каже, що мріє представляти Givenchy, Mercedes-Benz і — ніхто не повірить — шоколад Lindt. Водночас солодкого майже не їсть, але пекти любить: пироги, бісквіти, кекси, улюблений чизкейк.

Коли треба "підзарядити батарейки", Ярослава танцює — просто вмикає музику й насолоджується ритмом, малює (щоправда, на це дедалі менше часу), готує ("більше для інших, ніж для себе"). Навіть з виснажливим спортивним режимом і п’ятьма тренуваннями на тиждень — стрибки, біг, "бар’єри", — не можна втрачати пильності. У раціоні — м’ясо та риба, багато салатів, зрідка улюблена карбонара або трохи випічки. Тримати вагу в легкій атлетиці критично важливо: варто набрати хоч трохи — і виникає наднавантаження на коліна, стопи й суглоби. І хоча сідати на дієту їй не доводилося, спортсменка пам’ятає про великі цілі та глобальні завдання й береже форму. Наприкінці інтерв’ю я запитую, де все-таки можна взяти такий прес, як у неї. "Його потрібно качати, — сміється Ярослава, — тут без варіантів".

Ярослава Магучіх. На Ярославі: купальник з поліаміду й спандексу, OFF-WHITE (Stivali); сережки, вінтаж (A OUTRA FACE DA LUA)

Фото: CARLOS TEIXEIRA. Стиль: SARA SOARES
Текст: ОЛЕНА ПОНОМАРЕНКО

Зачіски й макіяж: Tom Perdigão з використанням Balmain Hair Couture та Estée Lauder.
Продюсер: Ana Machado @In Mood Productions.
Асистенти фотографа: Tiago Mulhmann, Lucas Gómez.
Асистент стиліста: Marine Sigaut.
Подяка — Conversas de Alpendre

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.