До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мильна опера: чому тверде мило знову в моді

Чутки про те, що мило шкідливе і сушить шкіру, поширювали кілька десятиліть. Тепер усе змінилося: гелі для душу все частіше визнають неекологічними, а мило повертається.

Текст: Сінді Керберова

Реклама

У дитинстві мені подобалося гратися у ванній різнобарвним милом, особливо ароматними дорогими зразками. По-справжньому запашним було мило, привезене з-за кордону. Воно пахло фруктами, весняним садом або морем – ну, або мені так здавалося. Я склеювала його залишки, щоб продовжити життя цим ароматним камінцям, але вони незмінно швидко танули. Найкраще мило мама зберігала в шафі і щоранку, коли вона його діставала, кімнату огортав легкий серпанок аромату троянд. Як же я любила цей ритуал. Тепер дотримуюся його сама. Беру в подорожі шматок мила і, як тільки беруся розпаковувати валізу, кладу його на полицю шафи.

Мило Miss Dior, Dior

До слова, якісне мило, що пропонує готель, – вагомий аргумент для мене зупинятися там знову і знову. Мова, звісно, не про гель, що зачаївся в кутку душової кабіни, а про тверду версію дизайнерської мильниці. У лондонському Sofitel St James і паризькому InterContinental гостей чекає мило Hermès з ароматом Eau d'Orange Verte. У Claridges кладуть Pomegranate Noir Jo Malone London.

Мило Pomegranate Noir Bath, Jo Malone London

Але найбільше мені запам'яталася ванна кімната в Château Canon на околиці Сент-Емільона у французькому Бордо: величезне приміщення, інтер'єр авторства Пітера Марино і мильні еліпсоїди з ароматом Chanel № 5 всюди. Навіть чарівний захід сонця серед виноградників і маркові вина з приватного льоху Вертхаймерів не змогли затьмарити того ольфакторного враження.

Мило Chanel No.5, Chanel

У твердому милі є щось романтичне і чарівне. Коли один дотик перетворює мило в ніжну хмару, ми відчуваємо особливі почуття. Та й ковзання руки з ароматним бруском по тілу має значно елегантніший вигляд, ніж спроба видавити помпою останню краплину гелю з пластмасової пляшки. Це все одно, що порівнювати паперову книгу з електронною.

Мило, Acqua di Parma

Рідка текстура гелю вислизає з рук, а класичне мило відчувається довго, грає на всіх почуттях одразу: його можна почути, побачити і помацати – як сторінки улюбленого роману. Він прочитаний не раз, але повертатися до нього завжди приємно, щоб знову насолодитися сюжетом. Так само і з милом: воно дає більше, ніж просто відчуття чистоти.

Мило Eau Rose, Diptyque
Чисті емоції

"Ми шукаємо не просто запах – йдеться про реальний досвід і почуття. Це пов'язано з дедалі більшим інтересом до добробуту. Люди хочуть почуватися щасливішими, і ніщо не сприяє цьому так, як натуральні аромати", – каже Жак Кавальє-Бельтруд, майстер-парфумер Louis Vuitton, сидячи на даху паризької штаб-квартири Дому. Сам він буквально одержимий свіжістю і майстерно її інтерпретує у своїх парфумах. Саме Кавальє-Бельтруд у 1990-х розпочав хвилю чистих ароматів з L'Eau d'Issey для Issey Miyake.

Парфумоване мило Eau de Campagne, Sisley

Про важливість ароматів і реального досвіду ми говоримо з ним при кожній зустрічі – і з однаковим ентузіазмом. У наш час сильний зв'язок з реальністю потрібен як ніколи. Життя оцифровується з космічною швидкістю, ми все більше часу проводимо онлайн, а щире і справжнє поступово зникає. Квитком "назад у майбутнє" якраз і може стати щось буденне, як-от тверде парфумоване мило. Коли торкаєшся його, ніби вступаєш в близькі стосунки. Зрештою, хто ще знає кожен міліметр шкіри до найдрібніших деталей – і за кілька хвилин може довести до стану насолоди, змити стрес і негатив, що накопичилися за день? Мило – хороший психотерапевт, приятель і мовчазний шанувальник. "Те, у що ви самі вірите, стає реальністю", – резюмує месьє Жак.

Мило Twilly d'Hermes, Hermes
У вищому світі

Якщо задуматися, мило – не просто практична річ із щоденного життя: це маленький предмет мистецтва і частина історії. Не випадково багато найстаріших світових брендів починали з виробництва мила. У Марселі легендарне мило Fer à Cheval з відбитком підкови вже понад півтора століття виробляють одним і тим же способом з рослинних олій і ретельно відібраних локальних інгредієнтів – без консервантів, парабенів і мінеральних олій. Постачальник британського королівського двору – англійський бренд Floris, заснований ще 1730 року, – прославився своїм милом з ароматом троянд. У американського Caswell-Massey, який молодший лише на кілька десятиліть, варто шукати мило ручної роботи з мигдалю і алое вера – його прихильницями були Грета Гарбо і Джекі Кеннеді. А одна з найбільших транснаціональних компаній, що виробляють засоби гігієни – Colgate-Palmolive – взагалі виросла з невеликої мильної крамнички, відкритої Вільямом Колґейтом на Датч-стрит у Нью-Йорку.

Мило Moonlight In Heaven, Kilian

"Люблю тверде мило. Сподіваюся, воно не програє війну гелям для душу", – каже Віктуар де Тайяк-Туамі, аристократка, нинішня власниця марки Buly 1803. Її на початку XIX століття заснував Жан-Венсан Буллі, який у власному магазинчику на Сент-Оноре продавав вершкам суспільства парфуми і найгарніше у світі мило. Французька столиця в ті часи не завжди асоціювалася з хорошим запахом, але аромати Буллі значно поліпшили її репутацію. Ваніль, білі квіти, троянди з імбиром і ветивером, японський юзу, розмарин, бергамот і мед – усі мислимі аромати природи можна знайти в Buly 1803.

Парфумоване мило, Buly 1803

Шанувальникам Ренесансу та італійської dolce vita ймовірно припаде до душі тверде мило Vellutina з найстарішого флорентійського парфумерного магазину Santa Maria Novella. "Ми все ще використовуємо старовинний рецепт, в основі якого – свіже молоко, мед, рослинні олії і натуральні екстракти", – розповідає мені Адріана Тронконі під час екскурсії величною культовою Profumeria в центрі Флоренції. У кожній кімнаті пахне по-своєму, запахи теж по-різному п'янять. У повітрі танцюють блискучі краплі лимона; між ними, немов шовкові стрічки, проступають ноти мигдалю, вербени і чаю; потім звучить симфонія м'яти, жасмину і лаванди. "Кожен шматок залишають дозрівати на два місяці в спеціальній кімнаті зі строго контрольованою температурою і вологістю – і лише після цього обертають у папір, розписаний вручну". У кожному шматочку цього мила – славне минуле, витончений смак флорентійських майстрів, сонце, квітучі сади, ніжна краса і дзен.

Парфумоване мило Vellutina, Santa Maria Novella
З турботою про планету

В одному з найвідоміших прогнозів йдеться: на радикальні зміни заради порятунку планети у нас залишилося неповних 12 років. Розумні повсякденні рішення і свідома переробка – це те, що під силу кожному з нас. Замінити гель для душу і рідке мило на тверде – невеликий, але важливий крок для майбутнього.

Мило, Argentum Apothecary

Пресоване мило підтримують цифри. Зовсім недавно студентка Central Saint Martins Мі Жу запропонувала використовувати замість звичних пластикових флаконів для шампуню упаковку з твердого мила. Її теж можна утилізувати – без залишку. Річ у тім, що під час торішнього опитування Британська наукова асоціація виявила, що флакони для рідкого мила і шампунів з помпою найгірше підлягають вторинній переробці. Навіть якщо припустити, що упаковку можна виготовити з переробленого пластику і використовувати повторно, більшість людей не робитимуть цього, а саму помпу переробити взагалі неможливо. Простий підрахунок допомагає зрозуміти: одна людина може заощадити не менше 12 пластикових флаконів на рік (і в середньому 600 флаконів за все життя). Це може здатися краплею в морі пластикових відходів, але якщо всі перейдуть на тверде мило, цифри стануть переконливішими.

Мило Mi Zhou

Дослідження Федерального технічного університету в Цюріху (ETH Zurich) теж на боці класичного мила. Для його виробництва використовують майже в чотири рази менше води, ніж для рідкого, а "вуглецевий слід" зменшується в чотири з половиною рази. Чи потрібні ще причини, щоб звільнити кут раковини для ароматного твердого мила?

Мило Côte d'Azur, Oribe

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.