До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Моя мрія — це олімпійська медаль та визнання української нації у всьому світі", — легкоатлетка Марина Бех-Романчук

28-річна українка Марина Бех-Романчук — легкоатлетка, багаторазова чемпіонка України, Європи та світу, володарка золота Євро у потрійному стрибку з найкращим результатом сезону, розповідає про спортивну кар’єру, подружнє життя, мрії та натхнення.

Реклама

Про стрес перед змаганнями

Я довгі роки працювала над цією проблемою. У юнацькому та підлітковому віці дуже нервувала, відчувала сильний мандраж. А у дорослому спорті потрібно з цим справлятись і вміти контролювати стрес.

Насамперед, це багато років практики, самовдосконалення. Потрібно навчитись емоції від стресу переводити в жагу до кращого результату.

Я знайшла для себе чудовий спосіб — відволікатись на щось приємне і корисне, наприклад почитати книгу, подивитись серіал — це справді мені допомагає. А ще я дуже люблю бути наодинці перед важливою, хвилюючою подією. Це допомагає концентруватись на собі й на мет,і до якої я йду.

Про табу в їжі та раціон

Насправді у мене немає табу. Я не дотримуюсь жорстких дієт. Я працювала зі спеціалістами з харчування, щоб дізнатись, який раціон підібрати без шкоди своєму здоров’ю. Тому у мене дуже збалансоване, повноцінне харчування. У мене досить велика тарілка, яка містить вуглеводи, жири, білки та всі інші речовини, потрібні для гармонійної роботи організму. Інколи намагаюсь себе трохи обмежувати в солодкому, — тобто не об'їдатись, а вживати потрібну частину, якої час від часу потребує організм для психологічного задоволення.

Жирної їжі я взагалі не вживаю. Це не табу у раціоні, я просто не люблю фастфуд. Втім, люблю бургери, але їх теж можна зробити корисними.

Що обов’язково має бути в раціоні спортсменів?

Вуглеводи — основа харчування спортсменів. Багато хто робить помилку, вважаючи, що вони зайві, та повністю прибирає їх із раціону. Є хибна думка про те, що через вуглеводи можна набрати зайву вагу. І спортсмени, підтримуючи цю теорію, вживають тільки клітковину, тобто салати, а вуглеводи (кашу, хліб, пасту) виключають із харчування. З власного досвіду можу сказати, що вуглеводи – це невід'ємна частина харчування спортсмена. Вони зберігають м'язи й допомагають регулювати роботу організму, щоб тіло було підтягнутим і доглянутим. Додатково потрібно збагачувати свій організм вітамінами та мінералами, які ми не завжди можемо отримати з їжі.

У мене це вітамінно-мінеральний комплекс Orthomol Sport.

Комплекс сприяє покращенню метаболізму та функціонуванню м'язів, впливає на процеси вироблення енергії та відновлення після тренувань.

У складі:

  • L-карнітин, коензим Q10 — незамінні для енергетичного обміну. Для спортсменів ці речовини є дуже важливими;
  • Жирні кислоти Омега 3 — важливі компоненти клітинних мембран. Вони перешкоджають накопиченню жирової тканини, покращують концентрацію, увагу, підвищують працездатність;
  • Магній — важливий для правильної роботи м'язів, синтезу білка і швидкого відновлення, запобігає спазмам.

Про розвиток легкої атлетики в Україні

Нам насамперед потрібно працювати з дитячим спортом. На жаль, сьогодні в школах відсутні повноцінні уроки фізкультури. І через це дітям не прищеплюється любов до спорту. Навіть якщо немає обмежень щодо офлайн навчання, діти відсиджуються на лавочці з гаджетами, придумують собі проблеми зі здоров'ям, щоб не напружуватись. Відповідно, у школі немає культури фізичного розвитку; в університетах спорт відсутній.

Дитячого професійного спорту теж обмаль. Діти неохоче відвідують секції, а це відповідно зменшує шанси для талановитих дітей розвиватися в спорті.

Отож, відновлювати спорт в Україні варто зі шкільної ланки. Потрібно, щоб батьки розуміли: спорт може дати дитині не тільки фізичні навантаження, а саморозвиток, дисципліну, мотивацію, мрії й бажання вдосконалюватися.

Про мрії та їх втілення

Моя мрія була реалізована лише частково, і я досі працюю, щоб втілити її сповна. Для кожного спортсмена найцінніше — це олімпійська медаль. Заради цього визнання ми тренуємось, працюємо і вдосконалюємось. Довгий період часу тренуватись і як результат отримати олімпійську медаль — це мрія та мета кожного спортсмена.

Про спортивні цінності для молодих спортсменів

Молоді спортсмени мають бути працьовитими та цілеспрямованими. Ніколи не можна зупинятися й переставати мріяти. Попри всі перепони на життєвому шляху, потрібно вірити в себе, в свою роботу та довіряти тренеру. Якщо це все об'єднувати, то можна досягти великих вершин. У спорті фізичні дані — лише половина успіху. Воля, розум і характер — все решта.

Про найбільшу мотивацію

Це самореалізація. Мені важливо показати результати своїх тренувань, результат роботи тренера та команди. Я прагну розкрити у перемогах роботу людей, які мене оточують, допомагають і докладають максимум зусиль для спільних успіхів. А ще моя мотивація — довести всьому світові, що український народ — один із найсильніших у світі. Ми можемо боротися у будь-яких умовах. Українці — незламні, сильні, — справді надзвичайна нація. І саме на змаганнях спортсмени мають це доводити.

Про переваги та недоліки спортивної сім'ї

Переваги — це те, що ми одне одного чудово розуміємо. Він знає, що мені потрібно, а я знаю, чого потребує він. Ми завжди є підтримкою один для одного, бо чудово розуміємо, які труднощі кожен із нас долає. Іноді й зайвих слів не потрібно, — ми розуміємо все з півпогляду.

Але ми постійно в роз’їздах, на різних тренувальних базах. У нас не однакові режими, частини світу та сезони. Ми дуже рідко бачимось. Але знаходимо свої точки опори й спільну мову.

Про емоції перед, під час і після старту

Зазвичай перед змаганнями я дуже хвилююсь і намагаюсь відволікатися різними методами. Пізніше, на розминці перед стартом, хвилювання починає переростати у концентрацію на тілі, і організм заспокоюється. Далі настає момент, коли ти рухаєшся до Call room (кімната для налаштування перед стартом. – Прим. ред.) і розумієш, що вже виходиш у сектор, хвилювання досягає піку. І мені здається, що ця напруга триватиме протягом усього змагання. Це дуже відповідально, знати, що все залежить тільки від тебе, і потрібно боротися. У цей момент на мене тисне абсолютно все, тому я перебуваю у збудженому емоційному стані навіть після завершення змагань.

Про тренування та догляд

Зі щільним графіком все поєднувати дуже важко, але дівчата хочуть за собою доглядати завжди. Я намагаюсь завжди знайти час для себе. Це дає змогу розслабитись, відволіктися від буденності й напруги. Я завжди маю із собою догляд за обличчям, тому що постійно знаходжусь на стадіоні, де багато сонця. До того ж шкіра потребує зволоження.

А ще я знаю, що краса починається зсередини тому, вживаю вітамінно-мінеральний комплекс Orthomol Beauty. У складі — колаген, біотин, гіалуронова кислота, коензим Q10 — головні складники молодості та краси.

Про вигорання

Я неодноразово відчувала вигорання. Дуже гостро ця проблема мене торкнулася після початку повномасштабного вторгнення. Я була напружена, знервована, багато стресувала. Я нічого не хотіла робити, була готова відмовитись від усього і закритись у собі. В такі складні моменти важливо пропрацьовувати свій емоційний стан із психологом. Піклування про ментальне здоров'я дуже важливе, адже ніхто не застрахований від негативних подій у житті, а боротися з емоційними гойдалками потрібно.

Про секрети здорової краси, натхнення та заряду на перемоги

Все у нашій голові й все залежить від неї. Ми не до кінця усвідомлюємо наскільки це велика й рушійна сила. І мій єдиний секрет – це уміння перемикнутися у потрібний момент. Шукати у всьому позитив, надихатися собою та вірити у свої сили. І після кожного падіння починати рухатись так, як ніколи раніше. Мені здається, що це моє золоте правило, яке допомагає мені у складні моменти не зупинятись, а продовжувати йти до своєї мети, радіти життю і насолоджуватися тим, що я роблю.

Фото: Lolita Muzyka for Orthomol

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.