До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 цікавих фактів про Олімпіаду в Токіо

З Олімпіадою у 2020 році багато що пішло не так. Згадуємо найяскравіші факти, які треба знати про Олімпіаду в Токіо.

1. Назва

Це XXXII літні Олімпійські ігри в історії; вони мали відбутися в Токіо у 2020, але їх перенесли на рік через пандемію Covid-19. Водночас назву вирішили залишити незмінною: Олімпіада-2020. Все на користь маркетингу. Це, до речі, вперше в історії, коли Ігри перенесли, а не скасували. І вперше в історії Олімпійські ігри тривають у непарний рік.

2. Глядачі

Це перша в історії Олімпіада без глядачів і вболівальників. У Токіо, де тривають ігри, з 12 липня по 22 серпня діє режим надзвичайної ситуації через Covid-19.

3. Нагороди

Буде розіграно 339 комплектів нагород у 33 видах спорту. Це найбільша кількість медалей за всю історію літніх Ігор. Для України це складний сезон: перше "золото" виграв Жан Беленюк у категорії греко-римська боротьба, до 87 кг. До нього "бронзові" медалі завоювали дзюдоїстка Дарія Білодід, тенісистка Еліна Світоліна, шпажист Ігор Рейзлін, борчині Алла Черкасова й Ірина Коляденко у вагових категоріях до 68 і 62 кг відповідно, команди зі стрільби й синхронного парного плавання. "Срібні" медалі здобули Парвіз Паша огли Насібов (греко-римська боротьба, вага до 67 кг) і плавець Михайло Романчук (800 м вільним стилем).

4. Нові види спорту

Вперше в історії до програми ввійшли змагання з карате, серфінгу, бейсболу, скелелазіння та скейтбордингу.

5. Українська команда

Україну представляє 156 спортсменів, більша частина (90 осіб) — жінки. Найдоросліший представник України на Олімпіаді — марафонець Олександр Сітковський. Йому 43, і це його четверті Ігри в кар’єрі. Наймолодший олімпієць збірної України — 15-річний стрибун у воду Олексій Середа.

6. Sustainable-підхід

У межах Tokyo 2020 Medal Project під егідою Олімпійського комітету Токіо жителі Японії два роки збирали старі телефони й пристрої, які потім використали для виробництва олімпійських і параолімпійських медалей: із 79 тонн електронних гаджетів вилучили 32 кг золота, 3500 кг срібла і 2200 кг бронзи. Цього вистачило на 5 тис. олімпійських медалей.

7. Новий слоган

МОК у Токіо затвердив новий текст девізу Олімпійських ігор. Тепер він звучатиме так: "Швидше, вище, сильніше — разом". Рішення ухвалили одностайно.

8. Інклюзивність

В Олімпіаді 2020 бере участь 142 ЛГБТ-спортсмени. Це більше, ніж на всіх літніх Олімпійських іграх разом узявши. Новозеландська штангістка Лорел Габбард стане першою спортсменкою-трансгендером в історії Ігор. Вона змінила стать у 34 роки, а до цього змагалася під ім’ям Гевін і виграла срібло ЧС-2017.

9. Вікові рекорди

Наймолодшій учасниці Олімпіади — 11 років: це сирійська тенісистка Хенд Заза, що змагалася із 42-річною суперницею за право отримати олімпійську ліцензію. Вона винесла Олімпійський прапор, а наступного ранку програла в матчі. Найдоросліша учасниця Ігор — 66-річна австралійка Мері Ханна, яка змагається в кінному спорті. 13-річна скейтбордистка Скай Браун, наймолодша британка, що коли-небудь брала участь в Олімпіаді, виграла бронзу в змаганнях зі скейтбордингу.

Скай Браун
10. Локація

Це вже третя Олімпіада, організована на території Японії. Олімпіада 1940 року не відбулася через війну; наступна пройшла в 1964, чергова — у 1998 році. Олімпійський стадіон було зведено на місці старого, до того ж спершу запланований бюджет зменшили з 22 до 1,4 млрд доларів під тиском громадськості. Покрівлю для стадіону складали на землі, а потім у такому вигляді підіймали на 37 метрів над землею.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.