До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Целібат і місто: чи настав час відмовитися від сексу

Ленні Кравіц, відомий як секс-символ та любитель шкіряних штанів, на початку червня 2024 року зізнався британському виданню The Guardian, що вже деякий час дотримується целібату. За словами музиканта, зараз він віддає перевагу духовному розвитку та не планує близьких стосунків, доки не зустріне особливу людину. Новина про те, що один із найпривабливіших чоловіків вирішив утриматися від сексу, дивує багатьох. А проте, подібний вибір — особиста справа кожного.

Звичайно, Ленні Кравіц — доросла людина і може робити все що йому заманеться. Але чому його рішення утриматися від сексу здається нам таким дивним і несподіваним? Хіба ми, люди, не створені для сексу? Хіба секс не є природною частиною людського життя, основою розмноження усього живого на Землі? Хіба це не одне з найбільших задоволень у житті? Можливо, не варто перебільшувати, але чи не впливає секс на багато аспектів життя дорослих? Хіба секс не пронизує усю культуру? І хіба секс зрештою не продає? Навіть не торкаючись явної сексуальності порнографії та платформ на кшталт OnlyFans, наші стрічки соціальних мереж переповнені натяками, фліртом, відвертими зображеннями. Ми купаємося у збудженні та робимо сексуальну доступність частиною спілкування. Але рішення Кравіца утриматися від сексу змушує нас задуматися про власне ставлення до інтиму.

Чи прагнемо ми бути більш привабливими? Ми прагнемо бути привабливими у багатьох аспектах. Звичайно, фізична форма відіграє роль, тому індустрія фітнесу та засоби для схуднення мають таку популярність. Але привабливість — це значно більше. Це вміння вести цікаву бесіду, гарний стиль, почуття гумору. Амбіції та інтелект також роблять людину привабливою. Міцна дружба та успішна кар'єра додають нам шарму. Можливо, рішення Кравіца — це нагадування про те, що справжня привабливість — це комплекс рис, а не лише зовнішня сексуальність.

Звісно, всі ці людські якості та чесноти важливі, але жодна не замінить особливого зв’язку, який дають сексуальні стосунки. Люди — соціальні створіння з розвиненим інтелектом, але й досі підпорядковані базовим інстинктам. І хоча для підтримки популяції потрібно не так вже й багато сексу, прагнення знайти пару — це природна потреба. Навіть за умов постійної еволюції кожній людині хочеться бути привабливою для когось іншого. Адже привабливість — це своєрідний магніт, що притягує потенційних партнерів для створення сім’ї. Рішення Ленні Кравіца дотримуватися целібату ставить під питання наші уявлення про силу сексуальності та її роль у житті людини.

Чи стане безстатеве життя трендом? Чи ми на порозі другої хвилі сексуальної емансипації, де людина може просто повністю відмовитися від сексуального життя? Можливо, це літо стане мінівідпусткою від постійного усвідомлення власної сексуальності, від того, як (або чи) ми приваблюємо інших. Відпочинок від сексуальних натяків та реагування на них. Чи оглядатимуться багато з нас на 2024 рік як на "літо, коли я відмовився від сексу"? Більше ніяких інтимних зустрічей, ніяких курортних романів — "Целібат і місто".

За матеріалом vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.