До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Великі надії: б’юті-план на рік. Гормони

Vogue.ua продовжує цикл матеріалів про те, як почати нове життя в новому році. Стоматологи, ін’єкціоністи, нутриціологи, алергологи, фахівці з керування віком, фітнес-тренери та інші експерти розповідають, що і в яку пору року робити, щоб 2023 зустріти на піку форми. Продовжує проєкт Наталія Самойленко, лікарка-дієтологиня, ендокринологиня.

Відвідувати ендокринолога треба двічі на рік — звісно, коли ви та жінка, що стежить за здоров’ям, якій не все одно, який вона має вигляд і як почувається. Ендокринолог — гормональний б’юті-експерт. Адже саме гормональний сценарій в організмі визначає і самопочуття, і зовнішність.

Реклама

Коли краще ходити до ендокринолога.

Краще взяти собі за правило відвідувати ендокринолога в період зміни сезонів і приходити до лікаря з результатами аналізів.

Перше, що треба контролювати, — це гормони щитоподібної залози. Вона є диригентом усіх реакцій обміну, королевою метаболізму, впливає на всі ланки обміну речовин. Перевіряємо такі показники:

тиреотропний гормон ТТГ;

T3;

T4 вільний;

АТПО — антитіла до тканин щитоподібної залози.

Важливо стежити за кортизолом, пролактином — особливо якщо маєте поганий сон, безпричинний набір маси тіла, набряклість, дратівливість.

Ще один показник, який треба відстежувати, — статеві гормони (зазвичай їх краще контролювати разом з гінекологом): естрадіол, баланс жіночих і чоловічих статевих гормонів. Хоча ендокринологи дуже часто дивляться на гормони в контексті не тільки здоров’я, а й маси тіла.

Вітамін D — вітамін-гормон, який має неабиякий регулювальний вплив. Складно сказати, який орган і стан організму не залежать від рівня цього вітаміну:

  • Імунітет, стан шкіри, кісткова тканина відгукуються на низький рівень вітаміну D.
  • Він регулює обмін жиру, психоемоційний фон.
  • Якщо вітамін D низький, то в міру його відновлення фармакологічно (препарати вітаміну D в лікувальних дозуваннях, а іноді — і в наддозах, за призначенням лікаря), буде набагато веселіше й легше скидати зайву масу тіла.

Варто пам’ятати головне: тлумачення аналізів варто довірити фахівцеві. Часто один з показників, який перебуває в межах норми, може в тривожний спосіб корелювати з іншим показником і слугувати маркером можливих проблем. Тому з будь-якими аналізами треба сходити до лікаря.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.