До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила розтягування: чому всі знову ходять на пілатес

Пілатес перетворився з розслабленого в модне фітнес-навантаження – все завдяки спеціальним тренажерам.

Фото: Francesco Scavullo

"А тепер у кадилак", – каже тренер в Студії грації Валерії Версальської. Сюди приходять, щоб розтягнутися, відновитися після травм і перерв в заняттях, а також відновити форму після пологів. Cadillac – це найскладніший тренажер з усіх, на яких практикують пілатес. Він нагадує БДСМ-конструкцію: кушетка, стійки, ремені, поперечини і пухнасті наручники. Кушетка стабільна, а всі інші частини – рухомі. Особливо ефектний вигляд мають вправи, в яких треба повисати, тримаючись ногами за поперечину і зачепившись руками за пухнасті петлі "наручників".

Реклама

Реформер – ще один суперпопулярний тренажер для пілатесу – має менш вигадливий вигляд. Він схожий на односпальне ліжко, "матрац" в якому складається з декількох частин – вони можуть їздити по рамі, як по рейках. Завдяки тому, що вони не закріплені, тіло автоматично утримує баланс. Це дозволяє опрацювати глибокі м'язи, а навантаження на хребет і суглоби залишити мінімальними. Петлі і поперечини тут теж є, а тренажер може забезпечити настільки серйозне навантаження, що на ньому займаються навіть тріатлоністи.

Тренажер нагадує БДСМ-конструкцію: кушетка, стійки, ремені, поперечини і пухнасті наручники

Основоположник пілатесу, Джозеф Пілатес, ще на початку минулого століття почав використовувати машини на основі пружинного опору в якості тренажерів для реабілітації циркових артистів і військових з важкими травмами. Зараз програма Пілатеса – обов'язкова частина тренування у знаменитостей і світських дівчат.

Пілатес на тренажерах обожнюють "ангели" Victoria's Secret – від Ізабель Гулар до Ельзи Госк і Алессандри Амбросіо. Так вони відновлюються після Тижнів моди і готуються до виходів на шоу. Все тому, що розтяжка допомагає зробити тіло точеним і граційним: поліпшується кровообіг, активується струм лімфи. До того ж пілатес допомагає зафіксувати правильну поставу. Та й на додачу, ефектні фото з Cadillac або реформерів набирають неймовірну кількість коментарів і "лайків". Instagram Кейт Хадсон – відмінне тому підтвердження. Актриса займається з 19 років – і регулярно публікує відео тренувань.

Неоціненна вартість тренажерів для пілатесу в тому, що під час занять відбувається масаж внутрішніх органів і зміцнюються внутрішні м'язи преса. Завдяки цьому поліпшується метаболізм, а токсини легше виводяться з організму. Тому б'юті-ефект занять – підсушене тіло з підтягнутою і здоровою шкірою.

З боку здається, що займатися – легко і просто. Але справа в тому, що красиве тренування вимагає серйозної підготовки. Досвідченим спортсменам знадобиться пару тижнів занять, новачкам доведеться потрудитися кілька місяців – пояснює Катерина Чабан, засновниця мережі студій пілатесу на реформерах, яка практикує вже десять років. "Головне, – розповідає вона, – займатися з тренером, оскільки жоден ролик в YouTube або відео в Instagram не врахує індивідуальних особливостей, не допоможе контролювати дихання і регулювати навантаження, а тим більше, вносити в тренування різноманітність та поступово рухатись від простих вправ до складних".

Динамічний пілатес сьогодні – це гарна постава і підтягнуте тіло. Без сліз, поту і травм

Перевага занять з тренером ще й в тому, що фахівець може задіяти різні навантаження – від силових до функціональних. Якщо лінь, і немає сил, можна попрацювати з розтяжкою. Якщо енергії достатньо – можна задіяти функціонал. Динамічний пілатес сьогодні – це сила, витривалість, рухливість суглобів, робота і стабілізація внутрішніх м'язів, гарна постава і підтягнуте тіло. Без сліз, поту, підйому тяжкого і травм.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.