До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що необхідно модній індустрії, щоб стати інклюзивнішою

В останні роки модна індустрія нарешті почала вирішувати проблему браку різноманітності, хоча радше перед об'єктивом, ніж поза ним. Проте навіть ці дії не можна назвати достатніми різноманітність не розглядається у всіх сенсах цього слова, а увага приділяється більше жіночому одягу, ніж чоловічому.

Gucci

"Індустрія пройшла довгий шлях, і ми повинні віддати їй належне за зміни, що відбулися, — каже кастинг-директор з Лондона Трой Ферн, серед клієнтів якого — Gucci, Moncler і Botter. — Чудово, що більшість модельних агентств зараз представляють жінок усіх розмірів, проте цього не можна сказати про їхніх колег-чоловіків". З огляду на те, що покази чоловічих колекцій тепер найчастіше об'єднані з жіночими, переважно через логістичні складнощі, спричинені пандемією, Vogue вирішив поговорити з моделями-чоловіками, які поділилися своїм досвідом і розповіли, що вони хотіли б від індустрії, щоб мода стала дійсно інклюзивною.

Реклама
Алі Латіф

У 2016 році уродженець Тунісу, що виріс у французькій Рив'єрі, модель Алі Латіф почав свою кар'єру на Тижні моди в Парижі, після того, як був помічений скаутом модельного агентства в місцевій пекарні, де він працював. 23-річний хлопець брав активну участь у рекламних кампаніях Versace, Coach і H & M. До індустрії моди у нього тільки одна вимога: "Наймайте більше моделей арабського походження".

Алі Латіф © Kacper Kasprzyk / Courtesy Safe MGMT

Яким був старт вашої модельної кар'єри?

Після роботи з Champion в Лос-Анджелесі в 2017 році я стукав у двері багатьох агентств, але вони так і залишилися для мене зачиненими. Дехто не пускав мене, побачивши моє обличчя в домофоні. Тож я став діяти: зупиняв на вулиці моделей-чоловіків і запитував їх, куди вони йдуть, ішов за ними на кастинги і навіть ловив дизайнерів під час обідньої перерви й пояснював, як сильно хочу взяти участь у їхніх показах. Так я пробився на п'ять показів за один сезон.

Зі зростанням популярності вашого Instagram-профілю, чи продовжилася далі дискримінація?

Мене попросили змінити ім'я на "доброзичливіше". Я вже скоротив його з Мохаммеда Алі Абделатіфа до Алі Латіфа, але замість цього мені сказали перейти на Ал, прибравши тим самим будь-які сліди арабського походження. Я відмовляюся стирати свою особистість заради галузі, яка не хоче бачити мене таким, яким я є. Моя місія показати більш реалістичну і різноманітну грань Франції.

Стівен Грін

Коли фешн-фотограф з Канзас-Сіті Стівен Грін опублікував свої світлини в соціальних мережах, він несподівано привернув увагу багатьох кастинг-директорів. Взявши участь у рекламній кампанії чоловічої нижньої білизни для Savage x Fenty, тепер 27-річний чоловік використовує свою платформу для просування ідей бодіпозитиву і вимагає більшого расового різноманіття в індустрії.

Яким був ваш досвід участі в кампанії Savage x Fenty?

Зйомки для Fenty були таким собі сюрреалістичним моментом. Знаючи свої розміри, я спочатку не був повністю впевнений у тому, що ця можливість для мене. Це був мій перший раз, коли я постав без сорочки перед фотографом. Позитивні відгуки надихали мене — чоловіки, які в модній індустрії ніколи не бачили когось, хто мав би такий самий вигляд, як і вони, говорили, що більше собі довірятимуть.

З яким упередженням ви стикаєтеся найчастіше?

Що я нездоровий. Але я хочу донести, що здоров'я не має розмірів, що його не можна визначити за зовнішнім виглядом. Здоров'я це більше, ніж те, який вигляд ти маєш. Це також інтелектуальне, емоційне, ментальне, але про це рідко говорять.

Іво Распудіч

51-річного інженера-механіка Іво Распудіча помітили в 2014 році на різдвяній вечірці Єви Гедель, колеги його дружини. Через чотири дні після підписання контракту з агентством Гедель Tomorrow is Another Day Распудіч отримав запрошення на участь в шоу Prada, а тепер його можна назвати завсідником показів Balenciaga.

Balenciaga, осінь-зима 2020/2021

Які плюси і мінуси початку модельної кар'єри в більш зрілому віці?

Мій вік був моїм плюсом — це допомогло мені увійти в індустрію з життєвим досвідом. Я б не сказав "так" роботі, яка б потребувала від мене значних змін в сенсі, ким я є, що я їм, або як живу. Я маю 25-річного сина і 21-річну доньку, і вони не можуть повірити в це, коли бачать, як я один тиждень сиджу на дивані весь у крихтах, а наступного — роблю шоу Balenciaga. Мій підхід до роботи моделі дозволяє мені привносити спокій у часто напружене середовище.

Чому різноманітність у моді це так важливо?

Люди потребують когось, на кого можна рівнятися в будь-якій галузі, незалежно від віку. Деякі мої знайомі кажуть, як здорово бачити, що хтось з їхньої вікової групи займається тим же, що і я, і носить те, що ношу я. Приємно усвідомлювати, що це сигнал інклюзивності — мода для всіх.

Оттава Квамі

Bottega Veneta, Fendi, Louis Vuitton, Rick Owens — 20-річний Оттава Квамі вже встиг зібрати вражаюче модельне портфоліо відтоді, як у червні 2017 року був помічений агентством Yafan Models в Аккрі, столиці Гани.

Louis Vuitton, осінь-зима 2021/2022

Чи стала галузь інклюзивнішою?

Коли я тільки починав працювати моделлю, було дуже мало успішних молодих темношкірих моделей-чоловіків. Зараз я ходжу на кастинги й іноді бачу однакову кількість темношкірих і білих хлопців, але на індустрію все ще чекає довгий шлях.

Як модній індустрії відшукати більше талантів в Африці?

Чи робить індустрія щось узагалі? Так! Чи цього достатньо? Ні! Я б хотів бачити, що робиться більше, наприклад, для того, щоб моделям з Африки було простіше подорожувати. Чоловіча модельна кар'єра не вважається справжньою роботою, і багатьом африканським манекенникам не вдається знайти роботу в Європі та США.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.