До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 відомих винаходів Крістобаля Баленсіаги

21 січня день народження Крістобаля Баленсіаги, якого Коко Шанель називала єдиним кутюр'є серед усіх дизайнерів-сучасників, що оточували її. Цей замкнутий і навіть відлюдькуватий чоловік, який міг без вихідних сидіти з ниткою і голкою, домагаючись ідеальної посадки сукні, викликав повагу у колег і обожнювання у клієнтів. Свій салон у Парижі він відкрив наприкінці 1930-х, обслуговуючи лише вищий світ і знать. У 1950-х його популярність стала вже масовішою, а творіння визначили стиль жіночого одягу на кілька десятиліть вперед. Vogue.ua згадує найвідоміші його винаходи.

Сукня-мішок

Іспанець кардинально змінив відносини жінки з її тілом, давши йому свободу, але залишивши місце граціозності та витонченості. Він позбувся лінії талії і максимально розширив плечі. Його головним переконанням було те, що сукня має повторювати рухи своєї господині, чи то вона танцює, чи то просто піднімає руку.

Комір-стійка

За допомогою округлих комірів-стійок Крістобаль Баленсіага візуально подовжував жіночі шиї, водночас привертаючи до них увагу і роблячи вбрання завершеним.

Baby-doll

Трапецієподібна форма, вільна талія та укорочена довжина Крістобаль Баленсіага надавав перевагу абстрактному силуету, який лише натякав на обриси тіла, але ніяк не підкреслював їх. Подібні моделі швидко здобули популярність у клієнток дизайнера, яким не доводилося використовувати спеціальну білизну під час носіння цього вбрання. Для створення чіткої форми дизайнер нерідко зміцнював шовкову тафту за допомогою кінського волоса.

Сукня-туніка

Стриманість і строгість були властиві одягу, який створював Баленсіага. Його пряма сукня, яка в природний спосіб підкреслювала жіночність фігури, моментально здобула популярність серед знаменитих клієнток дизайнера. Для літа він пропонував варіант із льону, взимку з вовни, а для вечірніх виходів обирав мереживо.

Пальто-кокон

Особливістю цієї моделі є розширена талія, яка поступово звужується до низу. Таким чином силует пальта набуває форми кокона. Об'ємне пальто-кокон називали ще "пальтом Грейс Келлі", яка часто з'являлася у вбраннях Balenciaga.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.