До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Душевна кухня: трапезна, в якій готують з надлишків продуктів

Один з найкращих шеф-кухарів світу, Массімо Боттура, відкрив у столиці Франції трапезну Refettorio Paris, в якій готують з надлишків продуктів.

Массімо Боттура – засновник ресторану в Модені Osteria Francescana з трьома мішленівськими зірками, і він же один з найкращих шеф-кухарів світу, знайшов нове застосування свого таланту – він створив фонд Food for Soul ("Їжа для душі"). У фонду дві основні задачі: перша – готувати з харчових відходів, друга – відкривати кафе для бідних по всьому світу.

Реклама

Все почалося з проекту Refettorio Ambrosiano в Мілані в рамках Всесвітньої виставки 2015 року. Наприкінці кожного виставкового дня залишалося більше двох тонн невикористаної їжі, тоді Боттура і його колеги готували із залишків і пригощали малозабезпечених жителів міста. Згодом, подібні проекти запустили в Ріо-де-Жанейро, Лондоні, Модені і Болоньї. Важливе семантичне уточнення: італійське refettorio в назві перекладається як "трапезна", тобто місце в монастирі, де братія куштує їжу, і походить від латинського reficere, що означає "відновлювати".

Массімо Боттура – засновник ресторану в Модені Osteria Francescana з трьома мішленівськими зірками

Справа ось у чому: Массімо вирішив змінити концепцію їдальні для бідних за своїм тонким гастрономічним смаком. Кожна його "трапезна" унікальна, але принципи їх роботи однакові: готувати із залишків з талановитими кухарями і запрошувати відомих художників створювати інтер'єри – все для того, щоб відвідувачі могли насичувати і відновлювати і тіло, і душу. Організація дуже популярна: на її кухнях побувало 210 мішленівських кухарів, серед яких – Ален Дюкасс, Яннік Аллено, Мішель Труагро, Ален Пассар і Олів'є Роллінгер; разом з 600 волонтерами вони приготували 16 100 страв і врятували 25 тонн продуктів.

Щовечора з понеділка по п'ятницю команда волонтерів Refettorio Paris гостинно зустрічає і пригощає вечерею людей, що опинилися у скрутній ситуації.

Массімо Боттура щиро вірить, що шеф-кухар сьогодні – це не просто автор рецептів, це вісник змін. У своїй книзі Bread is Gold ("Хліб – золото") він і ще 50 знаменитих шефів діляться рецептами незвичайних страв із звичайних інгредієнтів. Массімо вважає, що і в кулінарії можна знайти духовність, а цей збірник називає найважливішою кулінарною книгою за останні 30 років.

Книга Bread is Gold ("Хліб – золото")

У березні фонд Food for Soul спільно з соціальним рестораном Foyer de la Madeleine відкрив ще один заклад – Refettorio Paris. Розташований він в крипті церкви Святої Магдалини, однієї з головних визначних пам'яток Парижа. У самому ресторані ось уже 30 років готують відмінні обіди, більше 250 страв в день за дуже скромними цінами для робітників і літніх людей, і Refettorio Paris із ним не буде конкурувати, зате візьме на себе вечері.

Заклад розташований в центрі міста, недалеко від площі Згоди і Єлисейських Полів. Багато років Foyer de la Madeleine співпрацює з волонтерами та громадськими активістами і славиться своєю гостинністю. Тому кращого партнера для проекту Food for Soul не можна і придумати. Refettorio Paris – не тільки благодійний, а й культурний проект: тут відбуваються майстер-класи і розробляють соціальні програми, спрямовані на боротьбу з перевитратою харчових продуктів.

Відомі французькі художники JR і Прюн Нуррі спеціально для Refettorio Paris придумали інсталяції, Кубра Хадемім, відомий своїми роботами з перероблених матеріалів, архітектор Ніколя Делон і дизайнер Рамі Фішер також попрацювали над реконструкцією старого ресторану, відтак створили в ньому творчу атмосферу.

Шеф-кухарі з усього світу відгукнулися на запрошення Массімо Боттури – і готують вишукану здорову їжу з нерозпроданих товарів, що поставляються супермаркетом Carrefour, організацією Banque Alimentaire і молодим соціальним підприємством Phenix, яке займається проблемою харчових відходів і служить посередником між великими магазинами і багатьма благодійними асоціаціями. Щовечора з понеділка по п'ятницю команда волонтерів Refettorio Paris гостинно зустрічає і пригощає вечерею людей, що опинилися у важкій ситуації. Їх мета – готувати по сто страв в день, утилізуючи близько 130 кг списаних продуктів. Але суть не в тому, щоб годувати людей гарячою їжею: тут, в атмосфері краси і творчості, відвідувачі, волонтери і кухарі вчать нас цінувати хліб насущний.

Текст: Софія Вілла

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.