До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

30 найкращих пісень незалежної України: вибір ONUKA

У День Незалежності України ми попросили лідерку гурту ONUKA Нату Жижченко скласти для нас особливий святковий плейлист. У ньому — 30 знакових пісень незалежної України, від Братів Гадюкіних до The Hardkiss.

"Це мій авторський треклист, дуже особистий, складений на власний смак, — коментує ONUKA. — Тут немає всесвітньо визнаних героїв: Ірини Білик, гурту „Океан Ельзи" чи „KAZKA". У цьому плейлисті є експериментальна музика, електронна, але тут є також і стовпи, які оминути не можна, які „зробили" мене".

Реклама

Брати Гадюкіни — "Файне місто Тернопіль", 1994

Що "Брати Гадюкіни", що "Файне місто Тернопіль" — як афоризми, тому що це вросло в нашу мову. Вони живі легенди, герої нашого часу. Це дуже круті "діди" — основа української сцени.

ВВ — "Танці", 1987 (рік написання пісні)

Я вибрала саме цю пісню та кліп, бо це відео — чистий артхаус.

ВУЗВ — "Бо вже той день, коли", 1997

Пісня, яка пройшла перевірку часом. Можливо, нині вона звучить не так серйозно, але все одно це легендарний трек.

Марина Одольська — "Твій літак", 1997

Я виокремлюю Марину Одольську за її образ: зачіску, красу, голос, очі, за те, що вона така стильна. Ця пісня реально класна.

ТНМК — "Зроби мені хіп-хоп", 1998

ТНМК — це взагалі феномен. Так круто, що гурт досі разом, що вони такі особливі. Їхні голоси можна впізнати з першого звуку. Вибрала цю пісню, бо слухала її ще школяркою — текст знаю напам’ять. Це та українська сцена, яку знає більшість.

Скрябін — "Танець пінгвіна", 1998

Скрябін — взагалі окрема любов. Я люблю Скрябіна за те, що там була електроніка, за тексти, метафори, алегорії. "Танець пінгвіна" — вже наша історія.

ULIA LORD — "Танець душ", 1998

Ця пісня хоч і не дуже відома широкому загалові, але, думаю, вона поклала цеглинку у фундамент української музики.

Росава — "День і ніч", 2001

Вона мені завжди подобалася — і кліп, і образи. Люблю Росаву за етномотиви в музиці.

Zavoloka — Plavyna, 2005

Це електронна музика родом з України, яка всесвітньо відома. У нас із Zavoloka є кілька спільних треків. Це та людина, яку відзначив сам Афекс Твін і запросив зіграти перед своїм виступом! Для непідготовлених слухачів трек може звучати дивно, але це сміливе звучання має свою велику аудиторію.

Крихітка — "У мене є мен", 2005

Я пам’ятаю, як цей трек залунав абсолютно звідусіль. Пісня неймовірна.

Esthetic Education — Machine, 2006

Мені дуже подобався цей гурт, хоча це зовсім не той стиль, який я слухала. Мені імпонує фронтмен Луї Франк, як митець і вокаліст. Цей трек, мабуть, найвідоміший в їхній біографії.

Katya Chilly — Ya — Molodaya, 2006

Цю артистку я не могла оминути увагою: вона — людина-епоха. Смілива, яскрава, особлива, одна з усіх.

Gaitana — "Шаленій", 2008

Мабуть, найпопсовіший артист у моєму плейлисті, але мені дуже подобається ця пісня, бо вона світла, тепла, не вульгарна. Як потім я дізналася, саундпродюсером був Євген Філатов (нині Євген — чоловік Нати та саундпродюсер гурту ONUKA). На той час я його ще не знала...

The Maneken — Hope, 2011

Я вибрала цей трек, бо це наша перша з Євгеном пісня в дуеті. У мене тоді не було проєкту ONUKA, а був гурт Tomato Jaws. Цей період був для мене переламним. Згодом цю пісню ми часто виконували на концертах і з гуртом The Maneken, і ONUKA. Вона вийшла дуже символічною.

Dakhabrakha — Sho z-pod duba, 2007

Про мою любов до DakhaBrakha нічого й додавати не треба. Ще я люблю цей трек, бо він увійшов у саундтрек до серіалу "Фарго", фанаткою якого я є. Величезне досягнення, як на мене, яке важко перевершити.

Jamala — "Заплуталась", 2014

Тут знову з’являється Євген Філатов... Євген зробив вагомий внесок в українську музику як саундпродюсер. Я пам’ятаю, що коли натрапляла на пісні, які робив Женя, завжди їх виділяла . До речі, трек Джамали, з яким вона перемогла на Євробаченні — "1944", також аранжував Євген.

Erised — Pray, 2016

Шкода, що гурт розпався. Шкода, що вони не змогли продовжити свою творчість. Але ця пісня точно залишиться в пам’яті.

Alloise — Merry-Go-Round, 2016

З Аллою ми були разом у Tomato Jaws. Свого часу вона зробила величезний внесок в електронну музику. Мені дуже подобається саме ця пісня, у ній відчувається ностальгія за чимось вічним.

PUR:PUR — We do change, 2015

Я вважаю Нату Сміріну класною вокалісткою та авторкою пісень. Ця пісня реально цікава, вона збагачує незвичайними фарбами українську музику.

LATEXFAUNA — Lime, 2018

Зверніть увагу на їхній фірмовий суржик, він такий колоритний! Вважаю, що це один з особливих гуртів сьогодення.

The Hardkiss — "Журавлі", 2018

Tha Hardkiss входять в перший ешелон популярної української музики. І "Журавлі" — не типове їхнє звучання. Але ця пісня така ж потужна, як "Червона рута" свого часу, — сподіваюся, що на неї чекає таке ж велике майбуття, і вона стане класикою авторської української пісні.

CEPASA — Waves, 2018

Можливо, для деяких слухачів назва Cepasa буде невідомою — це електронний проєкт Павла Ленченка, що довгий час був моїм колегою в Tomato Jaws. Обов’язково раджу подивитися відео на цей трек.

Jerry Heil — "Постіль", 2018

Всі знають Джері Хейл за піснею "Охрана, отмєна". Але мені дуже подобається саме "Постіль" з дебютного EP, випущеного на нашому лейблі Vidlik , — хочеться, щоб було більше простору таким пісням на сучасній сцені.

Гурт [О] — "Роби любов", 2018

Я слухала цю пісню безліч разів поспіль. Для мене і музика і текст просто ідеальні в моменті.

Alina Pash — Bitanga, 2019

Це вже такий бренд — Bitanga. Кліп Аліни в мене асоціюється з новою епохою української музики, хвилею, що знесла певні стигми в українському шоу-бізнесі.

alyona alyona — "Залишаю свій дім", 2019

Alyona Alyona — це вибух, прорив, фонтан у хіп-хоп музиці. Тут букет з бодіпозитиву, хіп-хопу, українськості, натуральності. Це важко переоцінити. Мені дуже подобається відео на трек "Залишаю свій дім" сумне, трагічне і таке справжнє.

Tvorchi — Believe, 2019

Я про них дізналася ще до хайпу навколо — Джамала розповіла мені про цей гурт. Я рада, що в нас є такі музиканти, яким вдається відкривати нові обрії і сяяти яскраво. Бажаю їм тримати цю лінію розвитку і надалі.

KRUTЬ — OK, 2019

Марина Круть тонка, особлива та чуттєва. Мені здається, не всі можуть зрозуміти таку музику — вона побудована на грі напіввідтінків в пастельній гамі.

Тонка — "Плач", 2021

Цікавий проєкт Альони Карась. Не знаю, як вплететься цей артист у загальну картину музичної індустрії, але нині я слухаю "Тонка" із насолодою.

ВАГОНОВОЖАТІ — "Касета", 2021

Мені дуже імпонує концепт гурту ВАГОНОВОЖАТЫЕ. Це більше ніж музика — це поезія, музика, зміст. Трек "Касета" особливий ще тим, що входить до проєкту Звуки Чорнобиля. Відео і посил дуже мене зворушили. Зважаючи на мою прискіпливість до цієї теми, хочу виявити їм величезну повагу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.