До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих книжок Маргарет Етвуд

Сьогодні, 18 листопада, виповнюється 80 років одній з найвідоміших письменниць сучасності – Маргарет Етвуд. В її біографії – чотири Букерівські премії, і вона назавжди увійшла в історію як авторка антиутопічного роману "Оповідь служниці". У день народження Етвуд Vogue.ua згадує п'ять її найкращих книжок.

Маргарет Етвуд для W magazine
"Оповідь служниці", 1985

Маргарет Етвуд написала "Оповідь служниці" 1985 року (до цього часу вона випустила вже 5 романів). Дія роману відбувається в майбутньому, в тоталітарній республіці Гілеад. Після приходу до влади радикальних християн суспільство стало кастовим, а фертильних жінок зробили служницями, які виношують дітей для впливових Командорів і їхніх безплідних дружин. Маргарет Етвуд – феміністка, активістка з охорони природи і чотириразова лауреатка Букерівської премії – акцентує увагу на тому, що її книжка зовсім не є антиутопією, і що деякі речі, характерні для Гілеаду, вже в 1980-ті відбувалися в американському суспільстві, а вона їх просто помітила і гіперболізувала. Роман екранізовували кілька разів, вперше це сталося 1990 року. Тоді головні ролі у фільмі "Історія служниці" зіграли Наташа Річардсон і Фен Деневей. Нову хвилю інтересу до роману підняла екранізація каналу Hulu – серіал "Оповідь служниці" отримав п'ять премій "Еммі" і зробив зіркою акторку Елізабет Мосс, яка зіграла Фредову.

Реклама

Восени цього року вийшло продовження книжки – "Заповіти" (The Testaments), яке ще до свого виходу потрапило до лонглиста Букерівської премії.

"Вона ж Грейс", 1990

23 липня 1843 року в Канаді відбувається страшний злочин. 16-річну служницю Грейс Маркс звинувачують у вбивстві свого господаря і його вагітної коханки. Грейс просидить у в'язниці 29 років і вийде на свободу, а світ так і гадатиме – вбивця вона чи жертва обставин? Хоча роман ґрунтується на справжніх подіях, що сталися в кінці ХІХ століття, Етвуд веде розповідь від імені вигаданого лікаря Саймона Джордана, який досліджує цей випадок, аби розібратися, що трапилося. Ідея роману зародилася у Етвуд ще коли вона навчалась в Гарварді, письменниця виношувала її майже 30 років. Як і "Оповідь служниці", "Вона ж Грейс" належить до феміністських романів: Етвуд розмірковує, як по-різному в суспільстві ставляться до злочинців-чоловіків і жінок, і як часто жінка стає жертвою стереотипного ставлення до себе. 2017-го, на хвилі успіху серіалу "Оповідь служниці", Netflix екранізували "Вона ж Грейс".

"Сліпий вбивця", 2000

Мабуть, після "Оповіді служниці" "Сліпий вбивця" є найпопулярнішим романом Етвуд. Він отримав безліч премій – наприклад, Букерівську, і названий одним з головних романів нового століття. Це роман у романі, складний багатолінійний текст. По-перше, історія двох сестер, Айріс і Лори, яка пронизує все ХХ століття; по-друге, історія "Сліпий вбивця", яку розповідає одна з сестер, Лора. "Всі на світі історії – про вовків. Це все, що варто переказувати. Решта – сентиментальна нісенітниця", – каже в передмові до цього незвичайного роману Етвуд.

"Рік потопу", 2009

Маргарет Етвуд – дуже плідна письменниця: вона почала свою кар'єру в 1960-ті і активно пише до сих пір. З 2003 по 2013 рік вона випустила фантастичну "Трилогію Божевільного Аддама", яку склали романи "Орікс і Деркач", "Рік потопу" і "Беззумний Аддам" (авторське написання). У цій трилогії Етвуд, яка завжди критично аналізувала соціально-політичні питання, малює нам апокаліпсис в епоху споживання. В анотації до роману авторка пише: "Рік потопу" – це амбітна панорама світу, що стояв на межі рукотворної катастрофи і зробив крок за цю межу; світу, де править бал всемогутня генна інженерія, і лише садівники у своєму саду намагаються зберегти різноманіття живої природи". І якщо в 1980-і Етвуд писала феміністські романи про місце жінки в соціумі, то сьогодні письменницю турбує планета і її майбутнє. Складно уявити щось більш актуальне.

"Кам'яна підстилка", 2014

"Кам'яна підстилка" (буквально з англійської – Stone Mattress) – новий збірник оповідань, опублікований 2014 року. Він з'явився з одного оповідання, яке Етвуд написала для New Yorker, і розрісся в цикл історій про помсту і кохання, написаний з іронією і чорним гумором. До книжки увійшли дев'ять пов'язаних між собою містичних оповідань, які сама авторка називає "казками" – і зізнається, що вони натхненні традиціями народних казок у різних культурах. Герої книжки: вампіри, привиди, дивакуваті дівчата і зниклі наречені, ну а найпривабливіший персонаж – літня богемна письменниця Констанція, яка живе у вигаданій країні Альфінляндії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.