До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

За лаштунками: все про виставку молодих художників конкурсу МУХі у музеї Шевченка

У музеї Шевченка відкрилася виставка фіналістів конкурсу молодих художників МУХі 2017 – один із найсміливіших та найцікавіших арт-проектів цієї осені. Vogue.ua пройшовся по виставці разом з її куратором Мариною Щербенко.

Релігія, віртуальна реальність і соцмережі, еротика і навіть проблема "маленької людини" – теми, які хвилюють молодих українських художників, з одного боку, очевидні, з іншого – несподівані. Ще більш цікавими є прийоми і медіа, які використовують фіналісти конкурсу – на виставці всього два живописних проекти, зате є перформанс, в якому бере участь штучний папуга, задокументована онлайн подорож, величезні ляльки-скульптури і фото в стилі ню. Розглядати це страшенно цікаво. Виставка зайняла хол і вісім залів, і за рахунок того, що майже у кожного художника є свій простір, разом із куратором їм вдалося розповісти захопливу історію про сучасний світ.

Реклама

Куратор виставки – галерист Марина Щербенко, власниця Щербенко Арт Центру. Марина заснувала МУХі у 2009 році і проводить його раз у два роки, за цей час фіналістами МУХі ставали художники, імена яких зараз у всіх на язику: Назар Білик, Марія Куликовська, Дар’я Кольцова, Данило Галкін. Із самого початку метою конкурсу було бажання налагодити роботу з молодими художниками, тепер Марина визнає, що в її команди назбиралося так багато матеріалу, що можна робити повноцінні дослідження про молоде українське мистецтво.

Марина Щербенко

У цьому році заявки на конкурс подали майже 500 художників. Аналізуючи заявки, Марина каже, що попри світову дискусію про те, чи помер живопис, багато молодих художників працює саме в традиційних техніках – живопис, скульптура. Також куратор помічає, що у нинішніх заявках багато кітча і бажання швидкої слави, що заважає художниками бути почутими.

<b>молодые художники</b>

Ті ж, хто не прагне швидкої слави, потрапили у шорт-лист – їхні проекти відібрала міжнародна експертна комісія. Це 12 художників, від Івано-Франківська до Одеси. Є серед них справжні зірки – наприклад, Kinder Album, художниця зі Львова. Kinder Album – інтернет-зірка: вона почала свою кар’єру у 2012 році в Facebook, де розміщувала іронічно-еротичні малюки, пізніше стала номінанткою PinchukArtCentre, де пропонувала всім охочим сфотографуватися оголеними на фоні її проекту; виставлялася в галереях Праги, Лондона і Москви. У музеї Шевченка можна побачити серію чуттєвих, беззахисних фотографій художниці під назвою "Не мій готель": вона знаходила і знімала своїхгероїнь в готелі, акцентуючи увагу на швидкоплинності моменту.

Проект, повз який не можна просто пройти – смішний, зухвалий і дивовижний Hollywood-Troeshchyna Михайла Алексеєнко. Вивчаючи проблему віртуальної реальності, художник придумав і виконав провокацію: створив у соцмережах міф про те, що він декілька місяців подорожував Лос-Анджелесом. Замкнувся у квартирі на Троєщині, перейшов на годинний пояс Лос-Анджелеса і розпочав свою псевдо-подорож: вивчав місто через Google maps, публікував у соцмережах чужі картинки із власними коментарями. Врешті-решт, друзі так повірили у цю подорож, що замовили Михайлу подарунки зі Штатів – і йому навіть довелося їх придбати. На Троєщині. Чудесна художня акція, яка змушує вкотре задуматися, що роблять з нами соцмережі.

Виставка фіналістів МУХі триватиме до 26 листопада, а 17 листопада визначать переможця. Він отримає премію 40 000 гривень, участь в художній резиденції у Чехії і можливість реалізувати свій проект у просторі Щербенко Арт Центру в 2018 році. Ще два призери отримають спеціальні премії в розмірі 15 тисяч гривень.

Фото: Гліб Губа

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.