До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 кроків до дзену

Повсюдні розмови про ментальне здоров’я змушують нас відповідальніше ставитися до себе й контролювати рівень стресу. У партнерському матеріалі з Orthomol розповідаємо, як наблизитися до спокійного життя і які ритуали допоможуть на цьому шляху.

Photo: Getty Images
Медитація

Медитація — один з методів заспокоєння, занурення всередину себе й зосередження на теперішньому моменті. Дзен — стародавнє вчення, яке в сучасному світі надихає мільйони людей дбати про власну духовність і розвивати її, а також опрацьовувати психологічні проблеми. Дзен є своєрідною метою, для досягнення якої потрібно прийняти природу своїх емоцій і почуттів та бути вдячним за те, що світ пропонує цієї миті.

Реклама

Традиційна медитативна практика ґрунтується на спостереженні за диханням. Глибокий вдих, глибокий видих, і можна занурюватися всередину себе, спостерігаючи за думками у власній голові. Якщо вам не подобається сидіти із заплющеними очима й спостерігати за диханням, тоді почніть з активніших практик. Проговорюйте про себе афірмації (наприклад, "сьогодні у мене чудовий день"); візуалізуйте тривожні або наснажливі думки, прислухаючись до відповідей вашої підсвідомості; записуйте власні думки на папір або ведіть щоденник подяки. Медитація — це техніка заспокоєння й розміщення власних думок (і гарних, і поганих), яка дає змогу зосередитися на поточній миті, впоратися з хвилюванням і тривогою, визнаючи ці почуття, а не тікаючи від них.

<b>медитация</b>
Приспособления для медитации

Здоровий сон

Сон — не просто спосіб відпочити. Це ліки, які організм людини використовує для поповнення фізичних, психологічних та інтелектуальних ресурсів. Коли сну не досить (у середньому, для здорової життєдіяльності людині потрібно від 7 до 9 годин сну щодня), порушується концентрація уваги, з’являється біль у м’язах і суглобах, рецептори органів чуття агресивніше реагують на зовнішні подразники, через що може сповільнюватися реакція й виникають проблеми зі здоров’ям.

На якість сну впливає безліч чинників, від ступеня темряви й тиші в кімнаті до зручності матраца й кількості стресових ситуацій упродовж дня. Є кілька базових правил, які допомагають контролювати якість сну: провітрювання кімнати, обмеження активності, відмова від гаджетів та інших звичок, що збуджують головний мозок, за годину-дві до сну. Серед додаткових рекомендацій — трав’яний чай, розпорошення заспокійливих ароматів і відбій до півночі.

<b>сон</b>

Вітаміни

Попри те, що занепокоєння, тривожність, швидку стомлюваність та емоційне вигоряння часто пов’язують з підступами свідомості, також буває, що перераховані проблеми з’являються через брак окремих елементів в організмі. Найпомітніші перепади настрою й активності трапляються в осінньо-зимовий період, коли світловий день стає коротшим, а сонячне світло холоднішим, і організм не встигає підлаштуватися до зміни режиму й браку свіжих овочів і фруктів, поживні властивості яких не можуть впоратися з потребами нашого тіла.

Важливе місце в зимовому меню мають посідати антиоксиданти, вітаміни груп A, В, С і Е, селен, цинк і Омега-3 жирні кислоти. Вплив цих елементів спрямований на захист імунної системи, підтримку інтелектуальної й фізичної активності та стимулювання клітин мозку до спокійної реакції на стрес та емоційне навантаження. Вітамінний комплекс Orthomol Vital F створений для нормалізації психічного й фізичного стану жіночої нервової системи, поліпшення метаболізму й зниження стомлюваності. Вплив вітамінів групи B й магнію спрямований на підтримку стабільності нервової системи та м’язів, тоді як вітаміни С, Е, антиоксиданти, цинк і селен захищають організм від згубної реакції на стрес. Вітамінний комплекс для чоловіків Orthomol Vital M також налічує у складі Омега-3 жирні кислоти, які відповідають за поліпшення інтелектуальних здібностей і роботи мозку. Залізо, селен, кальцій і цинк цілюще впливають на здоров’я і стан волосся та нігтів, а також на гормональний фон чоловічого організму. Ці вітамінні комплекси доступні у форматах порошку, таблеток, капсул і сиропів, які потрібно вживати разом з таблеткою йоду для якіснішої підготовки організму до зимового періоду. Склад обох комплексів також спрямований на зміцнення й підтримку імунітету, що особливо актуально в період акліматизації організму до нового сезону.

Для здорового поповнення балансу вітамінів потрібно звернути увагу на власні симптоми й у разі потреби проконсультуватися з лікарем, оскільки вибирати вітаміни потрібно з огляду на індивідуальні потреби. Вживання достатньої кількості вітамінів на регулярній основі сприяє нормалізації сну, апетиту, ваги й основних процесів життєдіяльності організму людини.

Масаж

Фізичне навантаження дає змогу змістити зосередженість з абстрактного на фізичне, запускаючи в такий спосіб викид ендорфінів і адреналіну. Прагнучи розслабитися та шукаючи дзен, варто спробувати масаж — один з найкращих варіантів як для опрацювання м’язів, так і загальної релаксації.

Відчути власне тіло й познайомитися з його можливостями допоможе тайський масаж. Практикуйте розтягування для розслаблення м’язів і масаж з використанням ароматичних олій для додаткового впливу на органи нюху. Для масажу необов’язково кудись іти, адже можна влаштувати собі невелике спа в домашніх умовах (до того ж це чудовий привід, щоб залишитися наодинці із собою). Корисно практикувати масаж обличчя й шкіри голови — після такого навіть може з’явитися бажання заснути. Масаж рук і ступень — теж корисна справа, що розслабить і відверне від стресу.

<b>массаж</b>

Гідротерапія

Є дослідження, які засвідчують ефективність водних процедур під час боротьби зі стресом, панічними атаками й депресивним розладом. Навіть просте спостереження за водою сприяє заспокоєнню й розслабленню. Водночас вода має не тільки оточувати, обволікати, зігрівати або охолоджувати, але й давати енергію організму зсередини.

Якщо ви совісно стежите за власним водним балансом, тоді можна розглянути інші способи водної терапії. Наприклад, контрастний душ, похід у сауну або лазню, регулярні запливи в басейні або прогулянки на свіжому повітрі біля води, чи то міська набережна, чи то затока біля дому. Домашні процедури теж зараховуються, навіть якщо ви просто усвідомлено миєте руки або насолоджуєтеся, змиваючи з обличчя маску.

<b>гидротерапия</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.