До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що робити в разі підвищеної чутливості шкіри — розповідають експерти

Підвищену чутливість шкіри спричиняють агресивні прояви довкілля й передозування засобами для догляду. Як повернути здоровий тон і гладку шкіру? Кількома порадами з догляду за шкірою взимку ми вже ділилися, тепер експерти розповіли, як впоратися з підвищеною чутливістю. Читаймо й запам’ятовуймо.

Photo: Getty Images
Як визначити чутливу шкіру?

Чутливість шкіри може проявлятися як почервоніння, дискомфорт і запалення, але причини цих станів можуть дуже відрізнятися. "Я зустрічаю дедалі більше й більше пацієнтів у клініці, які вважають, що в них чутлива ​​шкіра", — каже косметолог-дерматолог доктор Сем Бантінг. "Ознака підвищеної чутливості шкіри — запалення. Воно може свідчити про різні шкірні захворювання, включно з акне, розацеа й екземою, або чутливість може виявлятися у вигляді неприємних відчуттів, як реакція на інгредієнти в засобах для догляду за шкірою".

Реклама

За словами лікарки Стефані Вільямс, дерматологині й засновниці лондонської клініки Eudelo, на початку лікування шкіри важливо визначити джерело подразнення. У своїй книзі Skinformation Террі Вінсон допомагає усвідомлено з’ясувати причини чутливості шкіри й розвінчує міфи про чудодійні продукти. "Чутлива шкіра не є чимось конкретним, оскільки її чутливість може мати різні причини, що потребують різних терапевтичних підходів, — каже вона. — Найкраще завжди звертатися до косметолога-дерматолога, щоб поставити правильний діагноз".

Photo: Getty Images
Через що з’являється чутливість?

Лікар Бантінг вказує на нашу рутину з догляду за шкірою, яка стає дедалі складнішою й відбувається в кілька етапів. "Багато які жінки скаржаться, що на їхній поличці у ванній обов’язково є якийсь засіб, який вони використовували лише одного разу. Або ж вони, навпаки, так бояться змінювати свої звички, що доглядають за своєю шкірою, як і десять років тому, попри зміни в зовнішності й потреби шкіри, — говорить Бантінг. — Важливо пам’ятати, що догляд за шкірою — не точна наука, тому що кожна людина індивідуальна. Те, що годиться для вашого друга чи блогера / моделі / актриси, на яку ви підписані в Instagram, майже не має стосунку до того, що працюватиме для вас".

Лікар Говард Мурад, сертифікований дерматолог і засновник Murad skincare, додає, що забруднення довкілля теж активно впливає на підвищення чутливості шкіри. "Сучасний спосіб життя означає, що ми повсякчас оточені зовнішніми подразниками, як-от вихлопні гази автомобілів, дим, вільні радикали, сонячне випромінювання й навіть мобільні телефони, — каже він. — Проблеми із чутливою шкірою, зокрема запалення й подразнення, можуть легко спровокувати такі чинники, як стрес, ліки, екологія, гормони й надмірна стимуляція шкіри. І це все легко підсилити неправильним доглядом за шкірою".

Звісно, першопричина чутливості шкіри має велике значення. Доктор Вільямс зауважує, що проблеми на кшталт розацеа можуть бути пов’язані з надмірним доглядом за шкірою. Чутлива ж шкіра атопічного типу (схильна до екземи) може дістати користь від тих самих кремів, багатих на ліпіди. Так само й спекотна погода може погіршити перше, тоді як сонячне світло може покращити становище другого. Отже, лікування має відрізнятися, так само як і тригери.

Photo: Getty Images
Як вибирати засоби для чутливої шкіри?

Вибираючи засоби для догляду за чутливою шкірою, найкраще повернутися до основ. Тоді легше визначити продукти, які підсилюють проблему. Почніть з м’якого засобу для чищення та зволожувального крему без потенційно подразного запаху — шукайте засіб з приставкою "некомедогенний". Корейські cica-креми недавно стали популярними серед людей з виснаженою шкірою. Після них пробуйте додавати до рутини інші продукти.

"Захист від сонця справді потрібен, якщо ваша шкіра реагує на його промені надчутливо. Зверніть увагу на креми, у складі яких є діоксид титану й оксид цинку. Зачекайте тиждень, і якщо все гаразд, подумайте про рішучіші дії. Але пам’ятайте, що цей процес має відбуватися поступово", — радить лікар Бантінг, який пропонує ніацинамід як гарну вихідну точку, оскільки він, як відомо, поліпшує функцію захисного бар’єра шкіри. "Почніть використовувати його зрідка й трішечки (наносьте поверх зволожувального крему, якщо турбуєтеся), поступово збільшуйте частоту й кількість нанесення, поки не досягнете поверхні шкіри або не використовуватимете ніацинамід щодня".

І хоч які нові продукти ви пробуватимете, лікар Мурад має одну корисну пораду, яка допоможе вам запобігти проблемам у процесі догляду за шкірою. "Якщо маєте чутливу шкіру, я рекомендую спочатку провести вибіркову перевірку будь-якого засобу на внутрішній стороні плеча, перш ніж наносити його на обличчя, — зазначає він. — Ця зона імітує шкіру обличчя з погляду чутливості, але її також можна непомітно приховати, якщо буде якась видима реакція".

Текст: Lisa Niven-Phillips

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.