Хлорофіл: шкода чи користь?
Навіть той, хто не має екаунта в TikTok, хоча б раз у житті зустрічав відео з демонстрацією застосування хлорофілу. За хештегом #chlorophyll видається понад п'ять мільйонів відео. У хештега #chlorophyllwater — майже 120 млн. публікацій. Автори роликів запевняють, що це справжня чарівна паличка для організму. Просто тренд — чи реальна користь?
Не варто думати, що хлорофіл — це маркетингова знахідка епохи TikTok: ще в минулому столітті Ельза Ск’япареллі випускала одеколони з цим інгредієнтом. Легендарна дизайнерка радила додавати його в воду тим, хто приймає ванну: це мало допомогти регенерації шкіри.
Хлорофіл — той пункт шкільної програми, який засвоїли усі: пігмент, що міститься в клітинах рослин, деяких водоростей і ціанобактерій, надає їм зеленого кольору. Назва грецька (chloros — "зелений", phyllon — "лист"). Саме за допомогою молекули хлорофілу відбувається процес фотосинтезу — перетворення енергії світла на енергію хімічних зв'язків. Рослини поглинають сонячне світло, переробляють вуглекислий газ і воду, виділяючи при цьому кисень. Про користь хлорофілу для рослин відомо достатньо, а як щодо його впливу на організм людини?
Насправді, той, хто хоча б трохи стежить за харчуванням, щодня вживає хлорофіл. Він міститься в усіх зелених овочах. Найбільша його концентрація — в люцерні, шпинаті, капусті, паростках пшениці, морських водоростях (спіруліна і хлорела), брокколі, петрушці, кінзі й іншій зелені. Продукти, що містять хлорофіл, можна сміливо вважати суперфудами, адже вони впливають на зміцнення імунітету та здоров'я. Проте варто пам'ятати, що концентрація корисного компонента в зелені і овочах знижується при тривалому зберіганні в холодильнику, заморожуванні і після термічної обробки. Так, уміст хлорофілу в замороженому шпинаті зменшується на 35%, а після його приготування — на всі 50%.
В гуглі, звісно, знайдеться підтвердження чого завгодно — в тому числі, і безумовної користі хлорофілу. Один із найпоширеніших аргументів — у тому, що він "відіграє велику роль у зниженні кислотності крові". Адже нібито її окисляє майже всі, що є в повсякденному сучасному житті: неякісне харчування, алкоголь, куріння, запальні процеси, стрес і навіть спорт, а в кислотному середовищі погіршується природний процес вироблення колагену — білка, який робить шкіру еластичною і пружною. Тому, каже нам інтернет, додатковий плюс вживання хлорофілу — здорова шкіра.
Але насправді боротися з вітряними млинами не варто. "Є таке поняття — гомеостаз, — каже Тійна Орасмяе-Медер, лікарка-дерматокосметолог, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science (Швейцарія). — Організм з народження до смерті бореться за його підтримання. Один з важливих аспектів гомеостазу — підтримання стабільного рН усіх біологічних рідин, включаючи кров і лімфу. І цей бастіон організм здасть останнім. Жодного закислення крові у живої людини, що гуляє своїми ногами в пошуках молодості і краси, бути не може апріорі". Так що хоча б "від закислення крові" хлорофіл пити безглуздо.
"Хлорофіл сприяє поліпшенню стану і якості шкіри: допомагає в боротьбі з висипами вугрів, збільшеними порами і першими ознаками старіння шкіри", — та причина, з якої аптечні складські запаси хлорофілу в США стрімко спорожніли. Доктор Брайан Боксер Вечлер @ brianboxerwachlermd розмістив відео в TikTok, де говорить, що при акне для шкіри корисний не хлорофіл, а хлорофілін. Саме в його складі — мідь, антибактеріальні властивості якої і допомагають поліпшити стан шкіри.
@brianboxerwachlermd##stitch with @snaillyyyyy chlorophyllin, not chlorophyll, has copper which is anti-bacterial for acne ##chlorophyll##chlorophyllwater##acne##skincare
♬ original sound – Dr. Brian Boxer Wachler, MD
Сертифікований дерматолог Пурвіша Патель (Джермантаун, Теннессі) в інтерв'ю американському Allure каже: "Хлорофіл багатий на вітаміни C, A, E і K, і має антиоксидантні властивості". Це означає, що він допомагає боротися з вільними радикалами, здатними ушкоджувати шкіру. "Рідкий хлорофіл корисний, якщо ви маєте акне, червоні і запалені висипання, — каже Патель. — Хоча, якщо у вас глибокі кістозні прищі, застосування засобу може бути марним".
Аргументів на користь вживання хлорофілу у вигляді БАДів знаходиться безліч. Нібито це потужний антиоксидант, який виводить шлаки, токсини і вільні радикали; збагачує кров киснем і покращує азотний обмін у клітинах. Стимулює вироблення еритроцитів, що відповідають за рівень кисню, і відіграє важливу роль у підтриманні і збільшенні рівня гемоглобіну та кровотворення в організмі. ОК, але чим шанувальникам БАДів не догодили петрушка і брокколі? Втім, добре, коли є можливість вибирати. І, якщо ми не в настрої поглинати шпинат щодня, то чому б не ввести в раціон добавку.
Pro-age терапевт Євген Шагов у своєму телеграм-каналі пише, що хлорофіл — фітохімічна речовина, багата на клітковину, яка сприяє травленню і довше зберігає здоров'я. "Він допомагає підтримувати здорову імунну систему, а також робить наші кістки, зуби і нігті красивими і міцними. Джерелами хлорофілу є листові зелені овочі, селера, ківі, зелений виноград, спаржа, зелені яблука і брокколі". Дивно, але хлорофіл у вигляді порошків для смузі, капсул, притирок або інших комерційно перспективних форм доктор Шагов не рекомендує. Обмежується порадою включити в раціон зелену групу овочів.
Бренди високо оцінюють зростаючу популярність цього інгредієнта. Так, у засобі для вмивання Dr. Brandt Clean Biotic міститься хлорофіл. Comme des Garcons у 2019-му випустили аромат Chlorophyll Gardenia — який, звісно ж, безпомилково ідентифікується як зелений.
"Хлорофіл — це зелений пігмент рослин, який відповідає за фотосинтез, — пише блогерка, адепт наукового підходу до краси, засновниця каналу Lab Muffin і кандидат хімічних наук Мішель Вонг. — Саме з його допомогою вони поглинають сонячне світло і створюють вуглеводи з вуглекислого газу і води, виділяючи при цьому кисень. Але в людському організмі хлорофіл цього не робить. У нас просто немає такого оснащення, як у рослин. Так що в основному це просто створює дорогу сечу".
Тому найрозумніша порада, коли йдеться про хлорофіл, може звучати так: давайте налягати на зелені овочі. Їхня користь, принаймні, доведена науково. Ну і врешті-решт, це просто смачно.