До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Набратися мужності: все про тестостерон

Що стоїть за модою на контроль тестостерону та чи дійсно важливо відстежувати рівень цього гормону

Реклама

Після того, як майже всі навчилися моніторити пульс, співвідношення жиру й м’язів в організмі та кількість зроблених за день кроків, відкрилася нова територія, де можна "мірятися показниками". Прихильники теорії змови вважають: пильна увага до тестостерону — сумнівний тренд із Кремнієвої долини, у якому кровно зацікавлені фармацевтичні компанії. І треба визнати, частка правди в цьому є. "Тестостерон з радістю купують адепти новомодних практик — наприклад, у вигляді гормональних пелет, що імплантуються під шкіру й повільно вивільняють гормон", — пояснює антиейдж-терапевт Євген Шагов, засновник клініки ReFuture. Підтримка рівня тестостерону — один з інструментів планомірного продовження життя. Чоловічий статевий гормон разом з ДГЕА, мелатоніном, кортизолом, гормонами росту й щитоподібної залози визначає реальний, а не паспортний вік.

Себастьян Лагре, розробник системи тренувань Lagree Fitness, зірковий тренер, серед клієнтів якого боксер Майк Лі й актор Девід Духовни, каже, що в бодибілдингу тема тестостерону завжди була на піку. "Цей гормон, який виробляється і в чоловіків, і в жінок, відіграє головну роль в утворенні м’язової маси. Фітнес-спільнота й професійні атлети з 20-х років XX століття досліджують, як рівень тестостерону впливає на спортивні результати". Рівень тестостерону, що відповідає нормі, — не тільки запорука оптимального співвідношення гладкої мускулатури й жирової тканини в організмі; гормон також відповідає за рівень енергії, лібідо й зовнішній вигляд. "Високий тестостерон відповідає за жирність шкіри й чорні цятки, — пояснює лікар-косметолог, фахівець з ін’єкцій Андрій Ваганов-Дашков. — До того ж волосяні цибулини на голові чутливі до дигідротестостерону, тому чоловіки з підвищеним рівнем гормону часто лисіють".

Як виміряти рівень тестостерону

"Рівень тестостерону добре перевіряти двічі на рік, — каже Себастьян Лагре. — Якщо ви дивуєтеся, чому вам не вдаються вправи так, як хотілося б, поговоріть зі своїм лікарем". "Тестостерон — стероїдний гормон, — пояснює лікар-ендокринолог Талья Домбровська. — Він синтезується з холестерину під впливом лютенізувального гормону гіпофізу. Велика його частина в організмі міститься у зв’язаній формі з білком. Таке з’єднання називається ГЗСГ (глобулін, що зв’язує статеві гормони)". Тож що більше ГЗСГ, то менше "вільного", активного тестостерону. Щоб перевірити рівень останнього, доведеться здати загальний тестостерон і ГЗСГ, а вже потім — розраховувати індекс вільного тестостерону за нескладною формулою: загальний тестостерон / ГСПГ х 100.

Доктор Шагов радить у межах планового чекапу оцінити свій андрогенний профіль: зміст ДГЕА, загального / вільного тестостерону, андростендіолу, а також рівень естрогену й ГЗСГ. "Лише співвідношення тестостерону та інших найважливіших показників свідчитиме про достатність його рівня в організмі", — говорить він. Ваганов-Дашков додає, що в ідеалі у 25—30 років варто зробити "тестостероновий паспорт" — зафіксувати показники в ідеальному вигляді й орієнтуватися на них надалі.

"До речі, не варто забувати про партнерку, — нагадує Шагов, — достатній рівень чоловічого статевого гормону в жіночому організмі забезпечує здорове лібідо, прекрасну фігуру й відсутність целюліту". А Лагре нагадує, що жінкам важливий здоровий рівень тестостерону ще й для того, щоб успішно тренуватися, мати гарний вигляд і відчувати себе краще, тому що з ростом м’язової маси рівень жиру в організмі зменшуватиметься.

Низько впав

Тестостерон — головне джерело сили й сексуального потягу. А з погляду лікаря — ще й ключовий складник здоров’я загалом. Від рівня тестостерону залежить не тільки те, чи матиме його власник молоде обличчя, мужнє тіло й повноцінне сексуальне життя — цей гормон підтримує і міцність кісток, і оптимальний ліпідний баланс, і здоров’я серцево-судинної системи. "Три чверті смертей чоловіків в Україні, — каже Шагов, — настають унаслідок серцево-судинних захворювань. Провокатори інфарктів та інсультів — порушення жирового обміну й високий холестерин, причиною чого є знижений з віком тестостерон".

Запідозрити низький рівень тестостерону можна за зовнішніми ознаками: блідість шкіри, випадання волосків на внутрішній частині брови, глибокі зморшки, зміна форми підборіддя й нижньої щелепи. "Брови й фігура повідомляють про дефіцит тестостерону раніше, ніж це відіб’ється в аналізах, — розповідає Євген Кроків. — Синдром депутата — набір ваги за нестачі м’язової маси, великий живіт і тонкі ноги — яскравий маркер дефіцитного стану".

"Починаючи з 35 років, рівень гормону поступово знижується і з часом настає андропауза, — пояснює ендокринолог Домбровська. — Страждає ерекція, падає лібідо. Чоловік швидше втомлюється, дратується через дрібниці, скаржиться на перепади настрою. М’язи слабшають, витривалість знижується. Шкіра стає сухою й в’ялою, перерозподіляється жирова тканина". Фокус у тому, що специфічних симптомів немає, тому дуже важливо відрізняти дефіцит тестостерону від інших порушень. Лікарі одностайні: не варто чекати 60-річчя, щоб відновлювати гормональний фон; контролювати тестостерон потрібно вже з 30 років. Треба насторожитися, коли рівень гормону знижується дуже рано або дуже різко — але в будь-якому разі тлумачення результатів варто довірити фахівцеві.

У міру все добре

Підвищений тестостерон забезпечує приємний бонус: секс з ним яскравіший і активніший. Але є й побічні ефекти: у молодості — акне, пізніше — ризик розвитку пухлин простати, облисіння. Також може спіткати безпліддя, збільшення розмірів простати й грудної залози (гінекомастія). "Підвищення тестостерону — це історія або про новоутворення, що синтезують гормон, або про його додаткове вживання без показань (привіт анаболічним стероїдам)", — пояснює ендокринолог Домбровська. Трапляється, що активний тестостерон перевищує ГЗСГ. Тоді чоловік імпульсивний, агресивний, схильний до частої зміни статевих партнерів. Якщо така поведінка з’явилася з віком, то відвідування лікаря з повноцінним обстеженням обов’язкове.

Що робити

Рівень тестостерону залежить від безлічі чинників — способу життя, стресів, фізичної активності. Підвищити його допомагає спорт — тренування з обтяженням і противагами. Лагре радить додати в програму складні вправи: присідання, станову тягу і тягу до поясу. "Доведено, що 40-хвилинні силові тренування тричі на тиждень упродовж двох місяців у 90 % випадків підвищують рівень тестостерону в 60-річних чоловіків до норми 30-річних", — повідомляє Євген. Розправитися з жиром допомагають апаратні процедури — Zeltiq і UltraShape Power, додатково накачати м’язи — міостимуляція й EMSCULPT. Харчування теж доведеться коригувати: підвищити тестостерон допомагає мінімізація швидких вуглеводів (доданий цукор, каші, фрукти, оброблені промислові продукти), відмова від алкоголю, обмеження фруктози, нормалізація рівня вітаміну D (норма — 40–60 нг / мл). Головне — дотримувати балансу поживних речовин. В умовах їхнього дефіциту організм переходить у режим виживання. "Навіть якщо за відчуттями людина сита, організм "голодує" — і вмикає режим заощадження енергії, — пояснює Себастьєн Лагре. — За таких умов тестостерон не синтезується, тому що не потрібний для виживання, натомість адреналін може підвищуватися".

Чарівна таблетка

Доктор Шагов запевняє, що привести гормони до ладу за допомогою сучасних медикаментів досить легко. "Гормонально-замісна терапія — не новий тренд або небезпечні експерименти, — каже він. — Це доведена техніка, відома із середини XX століття. А біоідентичні гормони зробили її зручною, максимально безпечною й контрольованою. Медикаментозна корекція тестостерону — правильний шлях до мети, особливо якщо вона ґрунтується на міцному фундаменті здорових харчових звичок і регулярних фізичних навантажень". Серед пелет, ін’єкцій і кремів він радить вибирати останні: так простіше контролювати дозування. Гормони взагалі треба коригувати планомірно й акуратно. І звичайно ж, вибирати біоідентичні. Тримати під контролем тестостерон допомагають ортомолекулярні препарати — цинк, карнітин, трибулус, коензим Q10.

Домбровська нагадує, що важливо лікувати не абсолютні показники, а конкретну людину з її скаргами й анамнезом. "Якщо маєте зайву вагу, віддаєте перевагу нездоровій їжі й захоплюєтеся алкоголем, то починати потрібно не з тестостерону, а з корекції способу життя", — підсумовує лікарка.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.