До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як діяти в разі виявлення вибухонебезпечних предметів: пам’ятка ДСНС

Розтяжки, протипіхотні міни та нерозірвані гранати, стрілецькі боєприпаси й артилерійські снаряди – прихований ворог, з яким нам доведеться співіснувати навіть після закінчення війни. Розмінування територій Балкан, де війна скінчилася понад 20 років тому, триває й досі. Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) підготувала пам’ятку для дорослих і дітей, яка розказує, що робити, якщо ви помітили вибухонебезпечний предмет.

Знешкодити або знищити міну – це не те саме, що вкрасти танк. Майже всі вибухові речовини отруйні, чутливі до механічних дій і нагрівання. Поводження з ними потребує граничної зосередженості та обережності. Цю ювелірну роботу виконують тільки підготовлені фахівці-сапери, які мають спеціальне обладнання, щоб не нашкодити собі та оточенню. Якщо ви не з-поміж них, то ось алгоритм дій.

Що робити:
  1. У разі виявлення вибухонебезпечних предметів спершу треба припинити всі дії навколо підозрілого предмета й відвести від нього людей і тварин на відстань не менш як 100 метрів.
  2. Позначити небезпечне місце добре видимим орієнтиром, зробити огорожу з підручних матеріалів – дощок, гілок, жердин, мотузок, тканини тощо.
  3. Зателефонувати до ДСНС за номером 101, або в міліцію за номером 102. Передати інформацію повільно й чітко, без метушні – що саме бачите та за якою адресою перебуваєте. Якщо поруч є місцевий відділок міліції або тероборона, поділіться з ними інформацією про знахідку, а також застережіть людей поруч. Все, пів діла зроблено.
Чого не робити:
  1. Не підходити до предмета, не торкатися, не пересувати його.
  2. Не підіймати з землі іграшок, ґаджетів, гаманців. Під час бойових дій цими предметами можуть маскувати вибухівку. Про можливість такої загрози треба обов’язково поінформувати дітей.
  3. Не палити поруч із небезпечною знахідкою, а багаття не розпалювати й поготів.
  4. Не кидати в предмет каміння чи інші речі.
  5. Не забирати на сувенір додому, не приносити в громадські місця.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.