До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Помер фотограф Пітер Бірд

Фотограф, художник, герой хронік Studio 54 і борець за порятунок природи, Пітер Бірд помер у віці 82 років.

19 квітня в лісі неподалік від будинку в Монтаке, США, було знайдено тіло легендарного фотографа Пітера Бірда. Він зникнув безвісти три тижні тому. 82-річний мандрівник, художник і авантюрист, Бірд був героєм міжнародного джетсету — і одним з перших зіркових борців за порятунок природи.

Спадкоємець багатого американського прізвища (його сім’ї належала мережа залізниць), Бірд почав складати колажі у віці 10 років — вклеював кінське волосся в альбоми з вирізками й світлинами. У роки навчання в Єлі двічі подорожував Африкою й уподобавши континент, вирушив туди жити. На своє ранчо в Кенії Бірд повертався з будь-якого місця світу, куди заносила його робота, жага пригод і світське життя.

Реклама
Пітер Бірд з моделями в нью-йоркському клубі Studio54, 1978

Славу фотографу приніс альбом "Кінець гри", випущений у 1965 році. Збірка чорно-білих знімків, зроблених у кенійському національному парку Цаво, стала даниною Африці й маніфестом проти згубного втручання людини в природне середовище: на тлі екзотичної природи савани Бірд закарбував сліди масових вбивств слонів і носорогів, яке скоїли місцеві браконьєри. Ці тварини були його тотемами й кочували з одного зошита в інший.

Свої щоденники він вів упродовж усього життя. Ці томи правильніше називати асамбляжами — у них художник змішував рукописні нотатки (деякі він робив власною кров’ю) і відбитки знімків, які прикрашав пір’ям, шматками зміїної шкіри й уламками скла.

Його роботи були міцно замішані на еросі й танатосі: оголені жіночі тіла, відполіровані до блиску кістки тварин і посушливі африканські ландшафти зливалися в один дивний танок смерті. Сліди кровопускання на папір надавали цим колажам зловісного шаманського вигляду.

Про ерос треба сказати окремо. Бірд був неймовірно вродливим чоловіком — такі тільки грають плейбоїв і авантюристів у голлівудському кіно. Але він був справжнім героєм. Плейбоєм теж був. Дружив із Сальвадором Далі, позував Френсісу Бекону (той написав дев’ять портретів Бірда), тусувався з Енді Ворголом. У січні 1978 року Воргол, що мав слабкість до гарних і знаменитих, зняв Бірда на обкладинку журналу Interview. Так він увійшов до пантеону богів Studio 54. Ставний, з розвиненою мускулатурою, рівною дикунською засмагою й вольовим поглядом блакитних очей він залишиться там назавжди.

Пітер Бірд і Сальвадор Далі, 1965

Головне, чого навчають світлини Пітера Бірда: завжди пам’ятати, яка тендітна штука — життя. Memento mori. Врешті-решт воно залишило його там, де Бірду було найкраще: на свободі, у лісі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.