До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно вимовляти назви спортивних брендів

Назви популярних марок спортивного одягу й взуття здебільшого не викликають труднощів з вимовою. Але є нюанси. Запам’ятовуємо, як правильно вимовляти назви брендів.

NIKE

Один з найдорожчих і найупізнаваніших брендів у світі названо на честь Ніки, богині перемоги. І читається як [НАЙКІ]. Не [НАЙК].

Реклама
https://www.saucony.com/en/history/
ADIDAS

З adidas питань немає: як пишеться, так і читається. Але є тонкість. У США назву бренду вимовляють з наголосом на другий склад: [adidas]. Наголос на перший склад, характерний для Німеччини, батьківщини бренду, і вживаний повсюдно, пояснюється просто: засновника звали Адольф (Аді) Дасслер.

adidas Originals і Wales Bonner
VEJA

Буква J в назві бренду вводить в оману: хочеться читати назву sustainable-бренду на іспанський манір, як у слові "Rioja" ([ріоха]). Та бренд — французький, його заснували друзі Себастьян Копп і Франсуа-Гізлен Морілліон. Вони виробляють модні кросівки, які носить Меган Маркл, Різ Візерспун і Олена Зеленська, з екологічно чистих матеріалів із залученням етичних постачальників, які дотримуються принципів сталого розвитку. Отже, правильно говорити [ВЕЖА], з наголосом на останній склад. Правильний приклад — в інстаграмі співзасновника Veja (до речі, ролик пізнавальний, рекомендуємо).

NEW BALANCE

Здається, тут ніяких складнощів. Просто про всяк випадок: [Нью Беленс].

New Balance x Casablanca XC-72
LE COQ SPORTIF

"Спортивний півник" — так перекладається з французької назва бренду, який випускає спортивний одяг та взуття в ретро-стилі з 1882 року. Le Coq Sportif вимовляється як [ЛЬО КОК СПОРТІФ].

VANS

Гіпстери називають культове скейтерське взуття "ванси". Оригінальна назва — [ВЕНС].

ASICS

ASICS не випадково пишеться великими літерами: це акронім від "Anima sana in corpore sano", крилатого вислову, що в перекладі з латині означає "В здоровому тілі здоровий дух". Проте назву частіше вимовляють як [ЕЙСІКС]. Просто для довідки: бренд — японський, а засновано його в 1949-му.

UNDER ARMOUR

Американський бренд, який, як і багато які легендарні стартапи, народжувався в гаражі, стартував 1996-го з виробництва технологічних водовідштовхувальних футболок. Назва вимовляється як [АНДЕР АРМОР].

NAPAPIJRI

Італійський бренд зі своєрідною фінською назвою і логотипом норвезького прапора, Napapijri викликає труднощі у вимові. Ми довіряємо офіційній сторінці Napapijri в інстаграмі й креативному директорові бренду: [НАПАПІ: РІ].

SAUCONY

1898 рік. Бостон. Народжується нова американська марка, на яку чекає велика і славна історія. Назва її важковимовна, але звернімося до першоджерела, офіційного сайта бренду. Отримаємо ось що: [СОКЕНІ], з наголосом на перший склад. Саме так треба вимовляти Saucony. І про всяк випадок ось англійська транскрипція: "[sock a knee]". Саконі-Крик — це притока Мейден-Крик, річки, на берегах якої і народився бренд.

https://www.saucony.com/en/history/
LACOSTE

[ЛАКОСТ] — саме так вимовляється назва французького бренду, заснованого 1933-го у Франції. Крокодильчик на сорочці поло — здається, така ж частина культурної спадщини країни, як Ейфелева вежа. До речі, футболки Lacoste любить месьє Мюль, що вирощує троянди для CHANEL.

MIZUNO

Ніяких складнощів: [МІЗУНО], з наголосом на другий склад. Компанії вже понад сто років (її засновано в Японії 1906-го), але дух як і раніше молодий.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.