До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Руки по швах: як дизайнери переосмислюють цінність ручної роботи

Мій головний модний трофей коштував мені зовсім недорого — по нього навіть не довелося йти до крамниці. Він забарвлений в нехитрі смуги темно-бордового, жовтого і синього — вочевидь, ніхто не консультувався з фахівцями Інституту Pantone. Базовий у всіх сенсах джемпер мені п'ятирічній своїми руками сплела мама. Він і зараз зберігається десь на горищі будинку мого дитинства, і хоча тепер явно замалий, я ніколи не знайду нічого подібного.

Dior весна-літо 2021

У новому сезоні дизайнери домагаються того ж ефекту, створюючи одяг, який не просто зроблено вручну, але який ще й має нарочито недбалий, недосконалий, ремісничий вигляд. Кустарний почерк видають обвислі зав'язки, виставлені напоказ шви і візерунки, які демонстративно не збігаються. Вони не лише не маскують, але навмисно підкреслюють технічну недосконалість цих речей. Нью-йоркська дизайнерка Емілі Адамс Боде використовує старовинні ковдри, скатертини і навіть лантухи з-під цукру, перетворюючи їх на домашній одяг із солодким нальотом ностальгії. Колекції Bode представлені в 70 магазинах по всьому світу — бренд має флагманський бутик на Манхеттені. Її одяг люблять і носять Jay-Z, Белла Хадід і Гаррі Стайлс. Дизайнерка співпрацює з невеликими ткацькими фабриками, намагаючись відродити втрачені секрети ремесла. "Ми відтворюємо текстиль на ткацьких верстатах, як це робили в давнину, — розповідає Емілі. — Відтворюючи тканину, ми прагнемо зберегти тактильні відчуття від знайденого зразка, але можемо змінити склад матеріалу. До прикладу, використовувати натуральний шовк замість суміші з льону з вовною".

Реклама
BODE весна-літо 2021
Chopova Lowena весна-літо 2021

У Боде дедалі більше однодумців. Наприклад, лондонський дует Chopova Lowena. "Кожна наша спідниця унікальна, каже Лаура Ловена про ключову модель, зібрану з тканин ручної роботи. На зміну "швидкій моді" повинні прийти речі, які викликають справжні почуття". Лаура Ловена і Емма Чопова зблизилися під час навчання в лондонському коледжі Central Saint Martins зійшлися на спільній любові до ремесла і скептицизмі до традиційних маркерів розкоші. Візитівка бренда вигадливий жіночий одяг, зібраний з різнокольорових клаптиків. До прикладу, кілти з контрастних тартанів. У Chopova Lowena майже всі колекції створюються з перероблених речей. Щосезону дизайнери знаходять тисячі зразків вінтажних матеріалів.

Клаптикове шиття і традиційна вишивка — цього сезону дизайнери переосмислюють цінність ручної роботи

Для створення круїзної колекції Dior цього сезону креативна директорка Дому Марія Грація К’юрі повернулася в Апулію, де народився її батько. Там вона працювала з організацією Le Costantine Foundation, яка займається підтримкою регіональних ремесел. Тонкі прикраси з флористичними мотивами на її замовлення вручну створювала Марілена Спараччі, одна з небагатьох вишивальниць, які володіють технікою Tombolo, що була популярною ще в XV столітті. "В руках цих людей — навички, які ми не маємо права втратити", — каже К’юрі. Для дизайнерки акцент на ремісничому виробництві — своєрідна реакція на пандемію. Весняно-літню колекцію, з завитками візерунка пейслі і мереживом ручного плетіння, Марія Грація описує як одяг для "нового стилю життя".

Christian Dior весна-літо 2021

У тренда на артизанальні техніки є логічне пояснення. В умовах економічного спаду і жорстких карантинних заходів створений вручну одяг дає почуття захищеності і особистого комфорту. Він доволі стриманий — це особливо важливо, коли будь-які зайві прояви розкоші можуть здаватися нетактовними. Крім того, артизанальний підхід "зроби сам" можна розглядати як протест проти принципу "чим більше, тим краще", якому в сучасних умовах дедалі складніше знайти виправдання. Модна індустрія повільно, але впевнено пристосовується до нового соціального клімату і реагує на гострий екологічний порядок дня. У цих умовах старі методи мають використовуватися для будівництва більш життєздатного та чесного майбутнього. Я думаю, секрет привабливості артизанальних речей з нових колекцій — як і у випадку з моїм дитячим светром — криється у природній для нас реакції на прояв чиєїсь турботи. Складний час розставляє все на свої місця — ми стали краще розуміти, що важливо, а що ні. Теплота і слід людських рук сьогодні здаються як ніколи доречними. "Коли ви знаєте історію речей, які означають у вашому житті те саме, що вони означали для ваших бабусь і дідусів, ви знаходите зв'язок зі своїм корінням, — каже Боде. — Людям потрібне це почуття комфорту, потрібен емоційний відгук. Що може бути кращим і природнішим за це?"

Colville весна-літо 2021
JW Anderson весна-літо 2021

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.