До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки 2021: кого модна індустрія втратила цього року

Кожен рік несе із собою втрати, але 2021 року індустрія моди дуже постраждала від смерті не тільки тих, хто сформував цю галузь, а й тих, хто все ще її перетворював. Сьогодні ми вирішили згадати тих, хто покинув світ у році, що минає.

Вірджил Абло

Засновник Off-White і креативний директор чоловічого одягу Louis Vuitton, Абло був архітектором і диджеєм, перш ніж став дизайнером — він знайшов підхід до моди з нового боку. Його сходження на саму вершину світової модної індустрії, можливо, є визначальним процесом історії моди 2010-х. Абло, робота якого постала з розрізненого жанру вуличного одягу — жанру, визначення якого він регулярно оскаржував, — був першовідкривачем рубіконів у свідомо обмеженому бізнесі.

Реклама
Альбер Ельбаз

Смерть Ельбаза, найлюдянішого з дизайнерів, приголомшила індустрію моди. Ельбаз народився в Марокко й виріс в Ізраїлі, а працював у Нью-Йорку в Джеффрі Біна. Він переїхав до Парижа, де привніс свою теплу чуттєвість у доми Guy Laroche, Yves Saint Laurent Rive Gauche і Lanvin. Раніше цього року Ельбаз запустив власний бренд — AZ Factory. "Його унікальність, — писала критикиня Сара Мауер, — почалася з того, як він позиціював свою роль дизайнера: не як геній, що вихоплює високі концепції з повітря й диктує їх, а як союзник, який вклав усі сили свого ремесла в життя".

Адольфо Сардинія

Адольфо, провідний американський модельєр, був улюбленцем першої леді Ненсі Рейган, яка носила його витвори на інавгурації обох чоловіків. Уродженець Куби, він починав як капелюшник і заробив понад 20 престижних модних титулів за три десятиліття. У 1962 році за підтримки Білла Бласса Адольфо почав розробляти одяг під своїм ім’ям і став відомий в’язаними виробами й костюмами з кардиганами в стилі Chanel.

Жульєн Гедквіст

Топманекенник кінця 1990-х, Гедквіст долав, здавалося б, непереборні перешкоди з гідністю й гумором. У 2006 році Гедквіст впав у кому, спричинену передозуванням, яка згодом викликала параліч. Він рішуче працював над відновленням своєї здатності рухатися, і 2008 року повернувся до школи, після чого працював букером і врешті-решт повернувся до моделінгу.

Грейс Мірабелла
1989 рік

23 грудня не стало колишньої головної редакторки американського Vogue, яка обіймала цю посаду до 1988-го. Грейс Мірабелла почала шлях у світі моди, асистуючи Діані Вріланд у 1960-х, а вже за кілька років стала її заступником. До посади головної редакторки Vogue US Мірабелла прийшла в 1971 році.

Айві Ніколсон

Ніколсон народилася на Мангеттені й почала працювати моделлю в Парижі в 1950-х. Коли вона повернулася до Нью-Йорка, їй вдалося подружитися з Енді Ворголом, і згодом Ніколсон знялася в багатьох його фільмах.

Федеріка Кавенаті

У 2017 році Кавенаті та її чоловік Марко Капальді заснували в Лондоні 16Arlington — бренд, побудований на непересічній особистості Кавенаті. На жаль, біда наздогнала молоду й амбітну дизайнерку: в офіційній заяві сім’ї йдеться, що смерть настала після "короткої й раптової хвороби".

Джордж Малкмус

"Він був граційний, мав вишуканий смак, був принциповий і відчайдушно любив свою роботу й своє життя у взуттєвому бізнесі", — сказала Сара Джессіка Паркер про Малкмуса, її дорогого друга, ділового партнера й співзасновника бренду SJP. Також свого часу Малкмус допоміг запустити Manolo Blahnik у США.

Хіро (Ясухіро Вакабаясі)
Ліанн Дроле, Vogue US, липень 1972 року. Фото: Хіро

Японець за походженням, Хіро народився в Шанхаї. У 1954 році він переїхав до Америки, де вивчав фотографію, перш ніж почав працювати з Річардом Аведоном. Хіро був відомий своїми fashion-світлинами й натюрмортами, а його роботи вирізняються тактильним мінімалізмом і чіткістю.

Ельза Перетті
Ельза Перетті, Vogue, грудень 1974 року. Фото: Дуана Міхалса

"Я маю кристалізувати форму, знайти сутність. Це постійне навчання, яке потрібне в моїй роботі", — сказала одного разу Ельза Перетті, авторка культових прикрас, які повторювали форму кістки. У 1980-х Перетті, яка починала як модель, покинула Нью-Йорк і оселилася в селі Сан-Марті-Вель. Після підписання контракту з Tiffany & Co. італійка стала одним з найуспішніших ювелірних дизайнерів усіх часів.

Джун Ньютон

У Джун Ньютон було багато талантів і псевдонімів — як актриса вона грала під ім’ям Джун Брунелл, а її фото були підписані як Еліс Спрінгс. Але, попри її досягнення в різних галузях, провідна роль Ньютон була в житті Гельмута Ньютона — пара була разом з 1947 року.

Філіпп Вене
Катрін Денев у пальті Philippe Venet, Vogue US, березень 1968 року. Фото: Девід Бейлі

Філіп Вене народився в Ліоні й навчався шиття в місцевої кравчині, перш ніж вирушити до Парижа, де він знайшов роботу в Schiaparelli й зустрів свого партнера Юбера де Живанші. Вене працював у Givenchy до 1962 року, перш ніж заснував власний бренд одягу.

Нік Кеймен

Неймовірно схожий на молодого Елвіса Преслі, Кеймен мав неабияку популярність як модель і музикант. Він був головним обличчям бренду Levi's. А композиції Кеймена, що співпрацював з Мадонною, очолювали музичні чарти.

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.