До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як повторити модні образи Лесі Українки сьогодні

1 серпня 1913 року не стало Лесі Українки, яка з голосу свого покоління перетворилася на символ всієї української нації. Її тексти актуальні й сьогодні, а сила духу й далі надихає молоді покоління українців. Про Лесю-поетесу або Лесю-активістку відомо багато, але не менш цікаво розглядати і її образи, щоб дізнатися більше про моду кінця XIX — початку XX століть. Ми ж вирішили трохи пофантазувати й склали ансамблі із сучасних колекцій, які допоможуть одягнутися в стилі цієї великої українки.

Леся Українка

На щодень

Леся Українка завжди вдягалася зі смаком, а одним з найулюбленіших її ансамблів був дует довгої спідниці й елегантної блузи. Таке поєднання було чудовою альтернативою класичним корсетним сукням до підлоги й допомагало жінкам почуватися комфортніше та вільніше. Використовувала цей прийом Леся Українка постійно, зокрема й для повсякденних образів, вибираючи речі стриманіших відтінків.

Реклама

Повторити цей образ української поетеси можна разом з останніми колекціями Jil Sander, Ganni, Bottega Veneta і Saint Laurent, а фінальним штрихом цього комфортного й водночас елегантного образу може стати плетена сумка Muzungu Sisters.

Вічна класика

Просте й вишукане поєднання світлої блузи й темної спідниці має однаково доречний вигляд і на світлинах XIX століття, і сьогодні. Любила його і Леся Українка, яка строгий низ нерідко поєднувала з однотонними блузами з комірами-стійками або моделями, стилізованими під традиційні вишиванки, але класичного крою.

Ми пропонуємо надихнутися прикладом Лесі Українки й уже найближчими днями зібрати образ, що складається з блузи з високим коміром, довгої спідниці, що не обмежує рухів, і мінімалістичного взуття на пласкому ходу. Делікатним доповненням тут стане кулон на тонкому ланцюжку.

Сила традицій

В архівах збереглося чимало світлин юної Лесі Українки в українському традиційному костюмі. Однак важливо розуміти, що зроблені вони були переважно під час свят або на спеціальних фотосесіях, популярних серед представників дворянства на той час. Попри те, що в повсякденному житті поетеса не носила вишиванки постійно, вона дуже любила все, що було пов’язане з українськими традиціями, сама вміла вишивати, а в її матері Олени Пчілки була навіть своя колекція вишиванок.

Сьогодні нескладно зібрати образ, натхнений українським національним костюмом. Етнічні мотиви вже кілька сезонів не залишають списки ключових трендів, а потрібні речі можна знайти як у колекціях українських локальних брендів, так і міжнародних.

Європейський підхід

Упродовж 1901—1903 років Леся Українка неодноразово відвідувала італійське курортне містечко Сан-Ремо, цілющий клімат якого ідеально допомагав їй у лікуванні хвороби. До того ж поверталася вона сюди як теплої пори року, так і холодної. В один з таких приїздів і було зроблено це фото. На ньому Леся Українка зображена в елегантному чорному пальті по фігурі, її голову прикрашає акуратний капелюшок, а на шиї майорить світлий шалик.

Цей кадр ідеально ілюструє характер Лесі Українки, яку від самого дитинства вчили бути суворою, не виказувати зайвих емоцій, але всередині неї вирувала така жага до життя й усього нового, яку було не спинити, як і майоріння цього шалика на вітрі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.