До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Zara "надихнулася" футболками Ksenia Schnaider

Плагіат в моді – справа цілком звична та іноді є лакмусовим папірцем успішності того чи іншого продукту. Так, наприклад, сталося з футболками Ksenia Schnaider з написом "Sample Not for sale" з колекції весна-літо 2017. Одна з найпопулярніших речей того сезону стала об'єктом точного копіювання й "переродилася" в світшоти Zara Kids з тими ж гаслами.

Zara Kids

"Zara не перші, хто намагається скопіювати дизайн цього принта", – каже Ксенія Шнайдер. Крім того, у бренда вже був досвід подібного запозичення з брендом Mango, тоді об'єктом стали демі-денімси, які продавалися всього один сезон, після чого були зняті з виробництва (прим. ред). "Нам відомо, що в Китаї активно продаються підроблені футболки "Sample Not for sale". Особливо неприємно, коли люди відзначають Ksenia Schnaider та ставлять наш хештег, при цьому на фото вони в футболці-підробці"- ділиться Ксенія. Антон Шнайдер додає: "Я часто кажу, студентам, наприклад, що копіювати можна – так розвивається культура. Але не настільки ж прямолінійно".

Реклама
Ksenia Schnaider весна-літо 2017
Ksenia Schnaider весна-літо 2017
Ksenia Schnaider весна-літо 2017

У 2016 році художниця Тьюзді Бессі подала до суду на Zara та звинуватила компанію в незаконному використанні її ілюстрацій, тоді до її позову приєдналися 42 учасника, чиї роботи скопіювали бренди, що належать компанії Inditex. Дизайнер Адам Джей Курц запропонував надсилати на тумблер Shop Art Theft приклади порушення авторських прав, щоб боротися з ними у відкриту, а також попередити про недобросовісність виробників.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.