До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Віддати швартови: італійський бренд Sportmax відсвяткував своє 50-річчя

Італійський бренд Sportmax відсвяткував своє 50-річчя — без зайвих сентиментів і ностальгії.

Шовкова сукня, шкіряні сандалі, шкіряна сумка, все — Sportmax; каблучки, золото, все — LE GRAMME

У лютому, з нагоди ювілею італійської компанії Sportmax, у вітринах і на відкритій терасі міланського універмагу La Rinascente розмістилися групи манекенів, одягнених у барвисті монохромні вбрання: зелене, червоне, синє. Капсульну колекцію за мотивами архівів бренду разом з модними журналістами та звичайними перехожими оглядали мармурові гаргулі й химери з веж собору Дуомо, розміщеного навпроти. Тут же презентували колекційний том, який компанія випустила спільно з видавничим домом Assouline.

Шкіряний топ, шкіряна спідниця, все — Sportmax; браслет, жовте золото, каблучки, жовте золото, все — LE GRAMME

Альбомом, присвяченим піввіковому ювілею бренду, опікувалися оглядач американського Vogue Люк Лейч і директор паризького Музею моди Олів’є Саяр. Разом вони зібрали ескізи архівних колекцій і макети рекламних кампаній різних років: знімки Сари Мун, Пітера Ліндберга, Девіда Сімса й фотографів нової хвилі — Харлі Вейр, Джеймі Хоуксворт і Сема Рока. Міланська презентація альбому Sportmax була другою. Тур з нагоди виходу книги почався в Лондоні й закінчився на Тижні моди в Парижі.

Бавовняний жакет з ременями зі штучної шкіри, шифонова блуза, бавовняні штани, все — Sportmax

"Ми не хотіли робити ювілейного шоу, — пояснює креативна директорка Sportmax Грація Малаголі. — Показ — це миттєве дійство, що залишається в пам’яті рівно до тієї миті, поки не почнеться наступне. А ось книга й капсульна колекція допоможуть новому поколінню зрозуміти, що стоїть за нашим ім’ям". Ми зустрічаємося в офісі Max Mara Group наступного дня після шоу Sportmax осінь-зима — 2020/2021. На Грації — темно-синій костюм з поточної колекції, окуляри у фірмовій чорній оправі. У погляді — ні тіні втоми, попри щільний графік інтерв’ю.

Грація Малаголі прилучилася до компанії 40 років тому — починала в команді першого керівника Sportmax Лаури Лусуарді, тож її вважають офіційним літописцем бренду. Під її наглядом у штаб-квартирі компанії в містечку Реджо-Емілія на півночі Італії вдалося зібрати майже повний архів колекцій бренду — всього близько шести тисяч виробів, розподілених за тематичними групами. Серед них раритети, що відмірюють віхи історії компанії, — роботи італійського дизайнера-новатора Нанни Стради й французів Жана-Шарля де Кастельбажака й Гі Пулена, які в різний час співпрацювали з брендом.

Реклама
Бавовняний топ, сукня з бавовни й шовку, шкіряні сандалі, все — Sportmax; каблучки, золото, все — LE GRAMME
Вовняний жилет, шифонова блуза, шкіряна сумка, все — Sportmax; каблучки, жовте золото, LE GRAMME

Проєкт Sportmax — плід засновника Max Mara Group Ахілла Марамотті. У 1969 році під час візиту до лікаря він накидав на папері план для "сестринського" лейбла Max Mara: склав структуру колекцій і вивів назву Sportmax. Вона загравала з ідеєю американської sportswear — гардероба на основі полегшених повсякденних костюмів, речі з яких в дусі нового часу можна було носити окремо, а не комплектами. Концепція виявилася співзвучною молодому поколінню клієнток-бебібумерок, які наприкінці 60-х протестували проти соціальної нерівності й буржуазних підвалин старого суспільства — і повставали проти рафінованих гардеробів своїх матерів.

Марамотті вважав, що одяг має слугувати практичним потребам клієнток і співвідноситися з їхнім ритмом життя. На тлі переважної в той час моди haute couture ідея готового гардероба, у якому всі речі легко комбінуються одна з одною, видавалася майже радикальною. Цього рецепта "одягу на всі випадки життя" в Sportmax дотримують й дотепер. "Бренд народився як відповідь на запит сучасних жінок, і ми й далі працюємо в цьому ключі, — каже Малаголі. — Ми реагуємо на тренди й багато уваги надаємо технологічним нововведенням, але намагаємося робити практичний одяг, що буде доречним у різних життєвих ситуаціях".

Шкіряний жилет, шифонова блуза, шкіряна спідниця, все — Sportmax; ланцюг, біле золото, каблучки, жовте золото, все — Le Gramme

Поточна весняно-літня колекція Sportmax — вільна варіація на тему морських подорожей. Але, замість рибальських светрів із зображенням якорів і морських вузлів, команда Sportmax підготувала розслаблені костюмні двійки (альтернатива класичним жакетам — подовжені жилети в тон) класичного відтінку navy blue, спідничні комплекти зі шкіри тонкого плетіння й шовкові сукні та блузи з рукавами-буфами, подібними до вітрил. "Суворий архітектурний крій — частина ДНК нашого бренду, — розповідає Грація, — але ми завжди стежимо за тим, щоб колекції Sportmax були чуттєвими".

"Я добре розумію жінок, тому що сама жінка, — каже Малаголі про свою місію в компанії. — Ми всі живемо дуже швидким, насиченим і складним життям — у кожної з нас тисячі завдань і обов’язків. Тому, створюючи колекції для Sportmax, я думаю про тих, хто хоче мати прагматичний, але жіночний вигляд, — бути собою й відчувати легкість у будь-якій ситуації". Так Грація залишається віддана рецепту, який засновник компанії прописав на папері п’ятдесят років тому. За наступні 50!

Бавовняна сукня, пояс із бавовни, шкіряні сандалі, все — Sportmax; браслет, золото, каблучки, золото, все — LE GRAMMЕ

Фото: Marco Imperatore.

Стиль, текст: Venya Brykalin.

Зачіски: Simone Prusso @Julian Watson.

Макіяж: Serena Congiu.

Сет-дизайн: Elisabetta Sapia Goya.

Асистенти фотографа: Luca Scavone, Alessandro Mannelli.

Асистент стиліста: Alessandro Rebora.

Кастинг: Morgan Maher @Establishment.

Модель: Malaika Holmen @Next Management.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.