До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Неможлива розмова: чи багато спільного між Alaїa й Off-White

Аззедіна Алая нерідко називають скульптором світу моди, а серед послідовників його стилістики можна назвати дуже багатьох дизайнерів — від Давида Коми до Кейсі Кедволладера. Ім’я Вірджила Абло геть не відразу спадає на думку, але цих двох насправді об’єднує набагато більше, ніж здається на перший погляд.

За роки активної роботи Аззедін Алая не раз засвідчував, що жіноче тіло — абсолют чистої краси, а кожна випущена під його ім’ям річ без зайвого галасу вміла окреслити вигин талії або стегна, привернути увагу до витончених ключиць або показати стрункі ноги. Важливо сказати, що Алая не робив одяг, який просто оголює, — попри всю їхню відвертість, його вбрання вміли майстерно приховувати вади, але водночас виявляти внутрішнє полум’я й увиразнювати чуттєвість кожної дівчини в Alaїa. Цей скромний виходець з Тунісу своєю майстерною досконалістю крою завдячував Крістобалю Баленсіазі, одяг якого колекціонував, і освіті. Він закінчив Школу красних мистецтв у напрямку "Скульптура" та з юних років відчував важливість дотримання пропорцій і наслідування природних ліній людського тіла. Не можна не сказати, що розкриттю його таланту допоміг ще й час — до початку 1980-х він уже встиг набратися досвіду впродовж роботи на Thierry Mugler і Гі Лароша, потім почав творити у своєму крихітному ательє на вулиці Рю-де-Белешасс. Саме це десятиліття стало ключовим у його кар’єрі — про нього почали писати глянсові журнали, серед шанувальниць творчості значилися Ґрета Ґарбо і Ґрейс Джонс, а окреслений силует став ключовим у гардеробах мільйонів жінок. До того ж Алая знайшов спосіб дотримувати всіх своїх модних прийомів, навіть працюючи з м’яким трикотажем. Він умів надавати йому форму, робити чуттєвим і навіть живим. Алая ніколи не гнався за модою, а його одяг, як з 1980-х, так і з останніх колекцій (дизайнер помер у листопаді 2017 року) чітко віддзеркалює його погляд і сильне ДНК, адже він був ще тим волелюбцем, який не боїться говорити правду й протистояти потужній fashion-машині.

Реклама

Тим часом дизайнер Вірджил Абло став відомий передусім як адепт вуличного стилю. Він просто обожнював стритвір і зумів перетворити його на люкс, але, так само як і Алая, не боявся показувати сильне жіноче я у власних колекціях. Тільки в нього були для цього свої інструменти. Наприклад, у його колекціях є відверто спортивні сукні, які водночас окреслюють фігуру, майстерно формують силует. Почуття пропорцій у нього також було дуже розвинене завдяки першій професії — він закінчив архітектурний факультет, але замість споруджувати будівлі почав кроїти одяг. Нічого не нагадує? Ще один цікавий факт, який пов’язує незнайомих один з одним Абло й Алая — Balenciaga. Тільки якщо французький дизайнер обожнював творіння самого синьйора Крістобаля, то зухвалий американець надихнувся колекцією бренду 2012 року, у якій його вразили футболки з психоделічними принтами й написами в стилі рок-альбомів. За кілька років схожі прийоми він уже використовуватиме в колекціях для Off-White. У модної досвідченої спільноти це викличе іронію, а бренду забезпечить стрімке зростання та всесвітню популярність. До речі, ще один епізод, який об’єднує цих двох дуже різних дизайнерів, — співпраця з паризькою студією дизайну Galerie Kreo, що спеціалізується на предметах меблів і домашнього інтер’єру. "Коли до нас приходять дизайнери, ми маємо дивуватися їхнім ідеям. Для нас важливо, що всі дизайнери, з якими ми працюємо, перебувають у постійному особистому пошуку [у власних творчих пошуках], мають безкомпромісну позицію й певний спосіб самовираження, якому віддані", — розповідає засновник Galerie Kreo Дідьє Кржентовський, і ці слова так точно описують цих двох по-своєму геніальних хлопців, які так любили світ моди.

Photographer : Roma Lansky @rl35mm

Production/Style : RL Jewel @rljewel

Make up/Hair : Lena Yasenkova @lenayasenkova_team Polina Matushkina

Model : Kate Li @babykateli69

Assistant : Victor Chitanu @chitanu

Special thanks to : Torre Bellesguard

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.